Nem megállapítható, hogy ki tehette ki a Fidesz pécsi polgármesterjelöltjének jogsértő plakátjait, így aztán büntetni sem lehet senkit

2024. június 6. – 16:04

Nem megállapítható, hogy ki tehette ki a Fidesz pécsi polgármesterjelöltjének jogsértő plakátjait, így aztán büntetni sem lehet senkit
Fideszes aktivisták a fideszes jelölt jogsértő plakátjait helyezik ki egy pécsi kereszteződésben – Fotó: Gűth Ervin / Telex
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A pécsi fideszes polgármesterjelöltet hirdető új táblák ellen nyújtott be kifogást a várost vezető ellenzéki pártszövetség a helyi választási bizottsághoz még június 2-án. A fotókkal alátámasztott beadvány szerint a plakátokon nincs impresszum, ami pedig jogsértő, mivel többek között azt sem tudni, hogy ki a megjelenésükért felelős személy. Az önkormányzati PécsMa szerint a bizottság a szerdai ülésén meg is állapította (pdf), hogy valakik valóban jogsértést követtek el, azonban mivel nincs impresszum, így nem is lehet senkit az eltávolításukra kötelezni. A szituáció még magyar viszonyok között is abszurdnak tűnik, főleg, miután a Telexnek ma sikerült lefotózni, hogy Fidesz feliratú pólókat viselő fideszes aktivisták rakják ki a plakátokat.

„Véleményem szerint a választási bizottság jól döntött, de ez az eset is a választási jogorvoslati rend hiányosságait mutatja” – mondja Döbrentey Dániel, a Társaság A Szabadságjogokért szakértője. Az impresszum hiánya valóban jogellenes, azonban bizonyítékok hiányában nincs lehetősége a bizottságnak mérlegelni. „Még akkor sem, ha a szituáció – hogy kinek az érdeke egy-egy plakát kihelyezése – viszonylag egyértelmű. A bizottság csak azokat a bizonyítékokat veheti figyelembe, amiket benyújtottak neki. A köztudomású tényeket, vagy azokat, amiről a bizottságnak hivatalos tudomása van, szintén figyelembe lehet venni. Ez utóbbiak azok, amikkel a bizottság a munkája során már találkozott” – teszi hozzá Döbrentey. Ráadásul az eljárásban csupán három napja van a panaszosnak jelezni a vélt jogsértést és egyszerre kell mindent benyújtani, hiánypótlásra semmilyen lehetőség nincs.

A pécsi eset egyáltalán nem egyedi, de szerdán a 7300.hu cikke szerint a komlói bejelentők már egy formai hiba miatt elbukták a jogorvoslatot. A komlói ellenzék kifogását ugyanis azért utasították el, mert a pécsi plakátok faék egyszerűségű üzenetére kísértetiesen hasonlító, impresszum nélküli hirdetésekről készült fotókat csak később, azaz nem a panasz benyújtásával egyidejűleg nyújtották be. A helyi Fidesz közben legalább részben utólag pótolta az impresszumokat.

Mivel az életszerűség nem köztudomású tény, pedig lássuk be, nem nehéz kitalálni, hogy vajon kinek az érdekében, megbízásából aggatják tele a fideszes polgármestert hirdető, impresszum nélküli, profin, tömegével legyártott táblákkal a várost. Ráadásul komoly nyomozás sem kell a bizonyítékok begyűjtéséhez: nekem például ma úgy is sikerült tetteseket találni, hogy egyáltalán nem akartam ilyen, teljesen egyértelmű dolgokkal foglalkozni.

A pécsi belváros peremén, teljesen véletlenül a címlapképünkön is látható jelenetbe sétáltam bele.

Délelőtt, háromnegyed 11 körül két fideszes aktivista – egyikükön Fidesz feliratú póló – sorra aggatta fel az impresszum nélküli táblákat az egyik körforgalomban és környékén. Az autójukban még láthatóan sok hasonló tábla volt, kezükben gyorskötöző.

Az ügyben telefonon kerestük a pécsi fideszes polgármesterjelölt kampánycsapatát, de csak annyit közöltek, hogy nem kívánnak válaszolni. Így nem tudtuk meg azt sem, hogy utólag pótolják-e a mulasztást vagy felhagynak-e ezzel a jogsértő gyakorlattal?

Döbrentey Dániel, a TASZ jogásza szerint egyébként akár újra megpróbálhatna panaszt benyújtani a pécsi ellenzék a fotóink alapján, hiszen ezeken már egészen jól látszik, hogy vajon ki tehette ki a jogsértő plakátokat.

A cikk szerzője a Pécsről szóló Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője, amire itt lehet feliratkozni.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!