Budapestre látogat az AfD listavezetője, hogy Toroczkaival tárgyaljon egy új európai frakcióról

2024. május 30. – 23:02

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken Budapestre látogat a szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) párt EP-listavezetője, Maximilian Krah, hogy Toroczkai Lászlóval tárgyaljon egy új európai parlamenti frakció létrehozásáról – számolt be erről az RTL Híradója.

„Ma azon dolgozunk, hogy egy új frakciót hozzunk létre. Holnap reggel éppen idejön Budapestre az AfD európai parlamenti listavezetője, hogy arról tárgyaljunk, hogy az AfD-vel és a mi európai szövetségeseinkkel, a bolgár Újjászületéssel és a többiekkel egy teljesen új európai frakciót hozzunk létre” – mondta az RTL-nek a Mi Hazánk elnöke.

A Mi Hazánk eddig úgy tervezte, hogy a radikális jobboldali, Identitás és Demokrácia (ID) nevű pártcsaládhoz csatlakoznak az Európai Parlamentben, ha mandátumot szereznek a június 9-i EP-választáson. Az ID egyik vezető ereje eddig az AfD volt, csakhogy őket a héten kizárták a pártcsaládból, miután listavezetőjük, Maximilian Krah egy interjúban azt mondta, „nem tart automatikusan mindenkit bűnözőnek, aki a II. világháborúban a náci SS egyenruháját viselte”.

Toroczkait megkérdezték, mit gondol Krah nyilatkozatáról, amire azt válaszolta: „Nyilvánvalóan az AfD és Maximilian Krah sem náci.”

Az AfD-lista második helyén lévő Petr Bystron nemrég azért keveredett gyanúba, mert pénzt fogadhatott el a Voice of Europe nevű weboldaltól, amit széles körben az orosz titkosszolgálat egyik európai fedőszervezetének tartanak. Bystron tagadta, hogy ilyesmit tett volna.

A korábbi felmérések az ID-t várták a június 6–9. közötti voksolás egyik nagy nyertesének. (Magyarországon június 9-én szavazunk.) Részletesen is foglalkoztunk vele, hogy az AfD-t tavaly már a második legerősebb pártnak mérték Németországban – abban a tagállamban, amelyik a legtöbb, 96 képviselőt küldheti az EP-be. A kizárással az ID-frakció a mostani 58-ról 49 fősre zsugorodik, de a párt az eddigi előrejelzések alapján jóval felülmúlhatná a 2019-es eredményét.

Toroczkai arról is beszélt, magabiztosan várják a június 9-i választást. „Van a Mi Hazánk Mozgalomnak annyi tartaléka és olyan jól szervezett tagságunk, hogy én azt gondolom, nem kérdés, hogy bejutunk az Európai Parlamentbe” – mondta. Azt elismerte, hogy az év elején még két képviselő bejutásával számoltak, viszont Magyar Péter színrelépése rontotta az esélyeiket. Bár az EP-listájukat Toroczkai vezeti, a második helyen pedig Dúró Dóra szerepel, ők nem lennének EP-képviselők, a harmadik helyen szereplő Borvendég Zsuzsanna viszont igen.

Egy új EP-frakcióhoz jelenleg minimum hét tagállamból legalább 23 képviselő kell. A Europe Elects legutóbbi mandátumbecslése szerint az AfD 16 mandátumot szerezhet, az Euronews felmérése pedig 17-et saccolt.

Toroczkai László nemrég a Telexnek is interjút adott, ebben arról beszélt, hogy szerint most olyan politikai turbulencia van Magyarországon, amilyen még nem volt az ő huszonnyolc éves politikai pályafutása alatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!