Toroczkai László: Borzasztóan zavar, hogy rajtunk kívül mindenki ordas nagy hazugsággal kampányol

Toroczkai László: Borzasztóan zavar, hogy rajtunk kívül mindenki ordas nagy hazugsággal kampányol
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Toroczkai László szerint most olyan politikai turbulencia van, amilyen még nem volt az ő huszonnyolc éves politikai pályafutása alatt.
  • Magyar Péter felbukkanásáig legalább két EP-mandátummal számolt, most már inkább csak eggyel, de azzal biztosan.
  • A DK és Magyar Péter is hazudik, mert azt állítják a választóknak, hogy június 9-én meg tudják buktatni a kormányt, pedig csak EP-képviselőket választanak.
  • A Mi Hazánknak nem lesz saját KGBélája.

Már egy hónap sincs a választásokig. Milyen utolsó hetekre számít?

Embert próbáló hetekre és nagyon erős kampányra számítok. Szerintem minden párt erősen meg fogja tolni a kampányfinisét, mert élet-halál harcnak tűnik ez a választás. A kis pártoknak azért, hogy bejussanak az EP-be, a Fidesznek azért, hogy ne veszítse el a vezető pozícióját, a Tisza Pártnak azért, hogy ő legyen az ellenzék vezetője, a DK-nak azért, hogy ne veszítse el az ellenzéki vezető szerepét, a Mi Hazánknak pedig azért, hogy minél több EP-képviselője legyen.

Előző, decemberi interjúnkban azt mondta nekem, hogy „balekoknak és totál amatőr hülyének fognak kinézni”, ha nem szavazzák meg a saját törvényjavaslatukat a fővárosi listás választási rendszer visszaállításáról. Nem szavazták meg.

Nem vagyunk balekok, és nem vagyunk hülyék. Csak arra nem voltunk felkészülve, hogy a Fidesz ennyire tisztességtelen játékot játszik. Hogy végig lebegteti, hogy belemegy akár az országos választási rendszer megváltoztatásába is, és nem csak a budapestibe.

Egyébként volt egy prominens fideszes, aki igent nyomott az országos javaslatra is: Varga Mihály pénzügyminiszter.

Tényleg? Hát, volt egy, de most nyilván nem ennek van jelentősége.

Utólag hogy tekint erre a törvényjavaslatra? Végül is, a Mi Hazánk a Fidesszel együtt ezzel tette lehetővé, hogy a hirtelen felbukkant Magyar Péter is sebtében fővárosi listát állíthasson, és így kerüljön be a Fővárosi Közgyűlésbe.

Magyar Péter akkor még nem volt a magyar politikában. De most is azt mondom, hogy nekünk mindenféleképpen jó, hogy a budapesti választási rendszert sikerült visszaállítani az eredeti állapotára, mert a Mi Hazánknak ez az egyetlen lehetősége, hogy bele tudjon szólni a budapesti politikába. És a mostani politikai helyzet mégiscsak azt mutatja, hogy a Fidesznek ez nem jó, és nem jó az egy százalék alatti Párbeszédnek sem.

Az elmúlt hónapok történései után hogy látja most a Mi Hazánk esélyeit a fővárosban?

Szerintem be tudunk jutni a közgyűlésbe, a törvényjavaslatunk nélkül viszont nem lett volna esélyünk.

A Mi Hazánk öt budapesti polgármesterjelöltje már az ajánlásgyűjtésnél elhasalt. Ők mit csináltak rosszul?

Hogy sikerül önöknek pont ezt kiemelni, és nem azt, hogy mi vagyunk az egyetlen olyan párt az egész országban, amelyik nem pártszövetségben, hanem egyedül volt képes listát állítani minden vármegyében és Budapesten? Mert én csak azt látom, hogy a DK–MSZP–Párbeszéd csak szövetségben tudott listát állítani, ahogy a Fidesz–KDNP is. Ez óriási teljesítmény.

És hol vannak a húzónevek a fővárosi listájuk elejéről?

Nálunk a főpolgármester-jelöltünk, Grundtner András húzónév. A budapesti elnökünk, Vékony Csongor húzónév.

A „nálunk”, az mekkora kört jelent?

A Mi Hazánk Mozgalom köreit.

Akkor nem is akart egy Donáth Anná-sat lépni, és magát tenni a fővárosi lista élére?

Gondolkodtunk ilyenen. Én vagyok például a Csongrád-Csanád vármegyei lista élén. Van, aki ezt jónak tartja, van, aki meg nem. Én például bizonytalan vagyok abban, hogy kellenek-e ilyen húzónevek. Ha megnézik az EP-listánkat, akkor én és Dúró Dóra vagyunk az első két helyen, mivel mi vagyunk a pártból országosan a legismertebbek. A harmadik Borvendég Zsuzsanna, aki széles körben ismert és elfogadott személy. Szóval azért csinálunk mi ilyeneket.

Országosan 128 polgármesterjelöltet állítottak. Ebből vajon hányan tudnak nyerni?

Lehetetlen megjósolni. Nyilván örülnék, ha országosan több polgármesterünk is lenne. Pilisen például óriási harc és brutális kampány van a Fidesz és László Attila, a Magyar Önvédelmi Mozgalom vezetője között, fenyegetésekkel és szervezett szállításokkal. Állítólag erdélyi cigány embereket szervezetten vittek oda a fideszesek, de ezt nem lehet bizonyítani. Lászlónak nagy esélye van. De nem is lenne elegáns, ha valamelyik jelöltünkre azt mondanám, hogy van esélye, egy másikra meg azt, hogy nincs.

És a jelöltek között van az az ember, akiről az előző interjúnkban beszélt? Akkor azt mondta, valamelyik vidéki nagyváros polgármesterével tárgyalt arról, hogy egy másik pártból önökhöz ugrana át. Most már elárulja, ki ez?

A móri polgármester, Fenyves Péter. Vele az országjárásom alatt véglegesítettük, hogy szakít a Fidesszel. Nagyon komoly harcban áll a térség fideszes országgyűlési képviselőjével, Törő Gáborral. Függetlenül indul, de a mi támogatásunkkal. Meglátjuk, mi lesz azután, ha megválasztják.

És Fenyves kereste meg önöket?

A helyi tagságunknál jelentkezett. Annyit tudunk róla, hogy tisztességes hazafi, tisztességesen vezeti a várost, és elege lett abból a korrupt rendszerből és a stílusból, amit a Fidesz képvisel. Mi ezt maximálisan megértjük, mert azt látjuk, hogy egyre több fideszes szavazónak kezd elege lenni ebből a gőgből, rongyrázásból és korrupt rendszerből. Nyilván közülük egyre többen figyelnek a Mi Hazánkra.

Említette, hogy a befutó EP-jelöltjük, Borvendég Zsuzsanna, a listájuk harmadik helyén van. Borvendég pár nappal ezelőttig a Magyarságkutató Intézetnél dolgozott. A Válasz Online szerint onnan „lojalitásproblémák” miatt el akarták küldeni, miután rákerült az önök listájára, de a fenntartó minisztérium ezt megakadályozta. Mennyire kell jól feküdni a Fidesznél és a kormánynál, hogy a minisztérium mentse meg Borvendég munkahelyét?

Akkor tegyük ezt tisztába! Abban a pillanatban, amikor az ajánlásgyűjtések után hivatalos jelöltté vált, és azután, hogy megjelent ez a cikk, én felhívtam őt, és megkérdeztem, hogy mi az igazság. Azt mondta, hozzá olyan információ nem jutott el, hogy ki akarták volna rúgni, és Csák János miniszter megvédte volna. Viszont teljesen mindegy, hogy történt-e ilyen, vagy nem, mert itt az a lényeg, hogy felmondott. Tegyük hozzá, hogy ez az ő szempontjából rosszabb, mert ha kirúgták volna, kaphatott volna végkielégítést, így meg nem kap. Tehát a legrosszabb anyagi helyzetbe került, mert én nem ígértem neki se pénzt, se állást, ha nem tud bejutni az Európai Parlamentbe. És még mielőtt gyorsan párhuzamot vonna Tarr Zoltán esetével, Tarr nem szakmai munkát végzett, és csak próbaidőn volt. Borvendég Zsuzsannát pedig nem lett volna olyan könnyű kirúgni, hiszen történészként a szakmai munkát maximálisan elvégezte. A Magyarságkutató Intézetben pedig nem politikai munkát végeznek. Nem is áll túl jól az utóbbi időben, mert Raffay Ernő is felmondott, aki a jövőben kifejezetten a Mi Hazánk és az én személyes munkámat szeretné a tanácsaival segíteni.

És önt nem is zavarta, hogy olyan EP-jelöltjük lett, aki egészen a közelmúltig egy olyan állami intézettől kapta a fizetését, amit Orbán Viktor volt minisztere, Kásler Miklós igazgat?

Természetesen ezzel tisztában voltam, és nem zavart, mert szakmai feladatkört látott el. De bevallom őszintén, amikor felkértem, hogy legyen a jelöltünk, úgy kalkuláltam, ismerve a Fidesz módszereit, hogy előbb-utóbb ki fogják rúgni. Az, hogy nem merték kirúgni, szerintem azt mutatja, hogy a Fidesz a kegyelmi botrány kirobbanása után láthatóan megijedt attól, hogy szavazatokat fog veszíteni, és elkezdte még jobban megkörnyékezni a Mi Hazánk szavazóit. Borvendég Zsuzsanna pedig a Fidesz szavazóinak köreiben is népszerű mint történész, így a kirúgása nagyon rossz üzenet lett volna. Nem akarták a sok ezer fős rajongótáborát maguk ellen hangolni ezzel.

Akkor ön vagy bárki a Mi Hazánkból nem járt közben azért, hogy Borvendég munkahelye megmaradjon addig, ameddig ő akarja?

Dehogyis! Én azért jártam közben, hogy felmondjon, amiért van egy kis lelkiismeret-furdalásom. Mert ha nem lesz EP-képviselő, bár ezt kizártnak tartom, akkor június 9-e után háromgyerekes anyaként munkanélküli lesz.

Ha már említette Raffay Ernőt, aki szintén önökhöz ugrott át a Magyarságkutatótól, mennyire van képben Raffay megszólalásaival?

Nyilván minden megszólalását nem ismerhetem.

2015-ben, a nagy migrációs hullám idején úgy beszélt a zsidókról, mint akik ugyanolyan migránsként jelentek meg Magyarországon, mint most az iszlám migránsok. Azt mondta: „Bejött egy migráns csapat, fölszaporodott, és kitúrt bennünket a pozíciókból a tudományban, az iskolában, az akadémiában, az egyetemen, a bankvilágban, a földbirtokban, a szakmákban, íme a tanulság, emberek.” Ez önnek így teljesen oké, tud menni az ilyen nézetekkel?

Kezdjük ott, hogy Raffay Ernő jelenleg nem tagja a Mi Hazánk Mozgalomnak.

De az ön stratégiai tanácsadó testületének a tagja.

Én rendkívül tisztelem Raffay életpályáját, és ebben is vannak nagy igazságok, amit most felolvasott tőle. Konfliktusokhoz vezetett, amikor a zsidóság tömegesen jelent meg Magyarországon. Ha egy ember idejön Magyarországra, akkor annak családja egy generáció alatt általában asszimilálódik és integrálódik a magyar társadalomba. Ha tömegesen érkezik egy népcsoport, akkor több száz év alatt sem sikerül az integráció. De itt most nem a zsidóság a lényeg, ez bármelyik népcsoportra igaz, mondhatta volna a cigányságot is.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A DK előre hozott országgyűlési választást vizionál, ha a Fidesz kisebbségbe kerül az EP-választáson. A Mi Hazánk csatlakozna ehhez a követeléshez?

Engem borzasztóan zavar, hogy ebben a választási kampányban a Mi Hazánkon kívül mindenki egy ordas nagy hazugsággal kampányol. A DK és Magyar Péter is azt üzenik a választóknak, hogy június 9-én meg tudják buktatni a kormányt, de ez hazugság. Európai parlamenti képviselőket választanak, és nem fog megbukni a Fidesz. Még akkor sem, ha kevesebb szavazatot kapna, mint bármelyik ellenzéki párt. Ha a Mi Hazánk kiesik a parlamentből, egzisztenciálisan a mi életünkben nem lesz semmi különös, visszamegyünk oda, ahonnan jöttünk, én valószínűleg Ásotthalomra. Ha a Fidesz esik ki a hatalomból, hát ott vérfürdő lesz. Akkor elképzelhető, hogy sokan börtönbe mennek, elveszítik a vagyontárgyaikat. Tehát ők gyakorlatilag az életükért küzdenek, és nem fogják egykönnyen átadni a hatalmat. Főleg azért nem, mert ez nem országgyűlési választás lesz, és a választójogi törvény erre nem kötelezi őket. Tehát ez egy hazugság. Demagógia. Csak 2026-ban lehet kormányt váltani.

És ön hogy látja a Mi Hazánk esélyeit az EP-választáson? Sikerül legalább egy képviselőt kiküldeni Brüsszelbe?

Többen is reménykedünk. De kétségtelen, hogy Magyar Péter megjelenése zavarokat okozott az ellenzéki oldalon, azt viszont még nem látni, hogy a Fidesznél óriási bajt okozott volna. Én most is azt mondom, hogy négy potens politikai erő van, ami kijuthat, ez a Fidesz, a DK, a Tisza Párt és a Mi Hazánk. Mi bent leszünk az Európai Parlamentben, ebben egészen biztos vagyok. De lehet, hogy eggyel kevesebb mandátummal, mint amire korábban fogadni mertem volna.

Mennyire mert volna fogadni?

Kettőre biztos.

És ha nem jutnak mandátumhoz, akkor annak lesz valamilyen következménye? Mondjuk a pártvezetésen belül.

Nem gondolom, hogy kéne hogy legyen következménye, mert június 9-e egy pillanatkép lesz. Most elképesztően mozog a pártok támogatottsága, három hónap múlva már teljesen más lehet. Abban azért egészen biztos vagyok, hogy a Fidesz és a balliberális pártok manipulálják a közvélemény-kutatási adatokat, akkora különbségek vannak két kutatás között. De ettől függetlenül én is azt tapasztalom az országjárásomon, hogy vannak, akiknek óránként változik a véleményük arról, hogy kire fognak szavazni. Úgy jönnek oda, hogy előbb valaki másra szavaznának, aztán úgy mennek el, hogy már a Mi Hazánkra. Vagy a Mi Hazánkról változtatnak Magyar Péterre. Ilyen turbulencia az én huszonnyolc éves politikai pályafutásom alatt szerintem még nem volt. Nincs élő ember ebben az országban, aki pontosan tudja, hogy valójában mi is lesz ebből. Tagadhatatlan, hogy Magyar Péter miatt van most ez a zavar a politikai rendszerben. De ez valójában a Fidesz válságáról szól, Magyar a Fidesz válságtünete.

A majálisán ön is elég sokat beszélt Magyar Péterről. Azt elismerte, hogy okozhat károkat a Mi Hazánknak. Nekem ebből az jön le, hogy mégiscsak aggódik miatta.

Sokan beszélnek róla. Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára is egyre többet. Orbán Viktoron látni, hogy a nagy politikai tanácsadók azt szokták javasolni, hogy ne beszéljen azokról a politikai ellenfelekről, akik akár veszélyt is jelenthetnek rá. De mi nem így működünk. Hogyne kellene róla beszélni. Annál is inkább, mert eddig csak a Fidesz lopkodta a témáinkat és a szlogenjeinket, de most már teljesen egyértelmű, hogy Magyar Péter is ezt csinálja.

A harmadik út szlogennel?

Igen, többek között, de például a nonprofit végrehajtást is mi mondtuk előbb. Mi 2018-ban határoztuk meg úgy a Mi Hazánkat, hogy az a harmadik út. Se Orbán, se Gyurcsány.

Sok időt is töltött azzal a hétvégi WHO-ellenes tüntetésükön, hogy azt bizonygassa, önök az igazi harmadik út.

Igen, de azt is mondtam, hogy igazából már csak két út van. A másik három párt globalista politikát képvisel, egyetlen valódi függetlenségpárti és nemzeti utat követő politikai erő maradt a palettán, ez pedig mi vagyunk.

És az véletlen, hogy ezen a tüntetésen önök is épp egy platós kocsiról beszéltek? Ezt Magyar Péter csinálja az országjárásán.

Ha jól emlékszem, 26 évvel ezelőtt is pont ilyen platókról szónokoltam. Sehol nem volt még Magyar Péter, amikor én már platós teherautón állva beszéltem. Azért ne mondjuk már azt, hogy ezt ő találta fel. De szerintem a miénk most nem is Magyar Péterére hasonlított, hanem inkább Puzsér Róbert volt ehhez hasonlón.

Magyar Péter azt állította, hogy Dúró Dóra heti rendszerességgel egyeztet Kocsis Mátéval, a Fidesz frakcióvezetőjével, hogy a Mi Hazánk milyen törvényjavaslatokat nyújtson be. Ezt Dúró és Kocsis is tagadták, és ön is mondta, hogy feljelentenek. De akkor ezt Magyar vajon honnan szedte?

Úristen, hát Magyar Péter hetente mond olyat, amit egy hét múlva megcáfolnak, aztán két hét múlva már ő is teljesen mást mond. Ráadásul ma már ott tartunk, hogy minden ellenzéki pártra ugyanazt mondja, mint a Mi Hazánkra: hogy a Fidesz szatellitpártja, vagy hogy kék Fidesz. Neki az a célja, hogy lejárassa a többi ellenzéki pártot, hogy ő legyen a legerősebb.

Itt feltehetően az önök választási törvényjavaslatára utalt, amit végül a Fidesz megszavazott, de van egy másik javaslatuk is, amire szintén nyitott Orbán Viktor, ez pedig a készpénzhasználat.

Életszerűtlen ez is, mert Orbán Viktor már korábban is mondta, hogy tudják támogatni, aztán a Fidesz ezt mindig leszavazta. Azért gondolom, hogy most mégis nagyobb esély van erre, mert most elküldte hozzánk Lázár Jánost. Szerintem Orbán Viktor a kegyelmi botrány miatt megijedt, és megint le akarja nyúlni tőlünk a népszerű témáinkat, hogy azokat majd a saját érdemeként mutassa fel. De nekem ilyenkor mindig azt kell mérlegelnem, hogy nekünk mi a fontos: a párt vagy a nemzet érdeke, és nekem a nemzet érdeke fontosabb. Lázár Jánossal mi a nyilvánosság előtt egyeztettünk, akkor miért kéne Dúró Dórának és Kocsis Máténak titokban tárgyalnia? Azt se felejtsük el, hogy ő az Országgyűlés alelnöke. Neki együtt kell dolgoznia Kövér László házelnökkel és a frakcióvezetőkkel is, így Kocsis Mátéval is. Én megkérdeztem Dúró Dórát erről, bár nyilván tudnék is róla, ha ez így lenne. De nem találkozik, nem egyeztet hetente Kocsis Mátéval. Ráadásul, ha valakinek egyeztetnie kellene vele, az én lennék, mert én vagyok a frakcióvezető. De nem szoktunk egyeztetni.

A készpénzes javaslatukhoz Alaptörvényt kell módosítani, azt meg csak kétharmaddal lehet. Én nem nagyon emlékszem olyanra, hogy ellenzékben lévő pártok javaslataira Orbánék ezt megtették volna.

Az elmúlt 14 évben volt ilyen, de lehet, hogy az utolsó ciklusban nem. De akkor mi van? Én azért nem foglalkozom ezzel, mert engem egy dolog érdekel. Hogy én el tudok számolni a választóink felé azzal, hogy mi mit csinálunk a parlamentben. Mert a többi ellenzéki párt csak bohóckodik.

A készpénzhasználat mellett az új végrehajtási törvényről szóló javaslatukra is nyitott Orbán, legalábbis azt mondta önnek a parlamentben, hogy nem zárkóznak el, forduljon az igazságügyi miniszterhez.

Sokszor azt mondja, hogy nyitott, aztán mégsem az. Ebben az esetben is ez van. Rengetegszer benyújtottuk már a nonprofit végrehajtásról szóló kezdeményezésünket, mindig leszavazta a Fidesz. Mindig szét kell választani, amit Orbán Viktor mond, és amit cselekszik.

Azt mondta, nem zárja ki, hogy bármelyik képviselőjükről kiderülhet, hogy becstelen, elárulja a pártot, és együtt dolgozik a Fidesszel.

Ezúton is felszólítom Magyar Pétert, hogy ne csak ravasz módon, kérdésbe burkolva mondja, hogy Mi Hazánk-os képviselők vannak a Fidesz fizetési listáján, hanem nevezze meg bizonyítékokkal, hogy ki az. És akkor az az illető utána nem lesz a Mi Hazánk tagja, mert én magam indítok etikai eljárást. De nincs semmiről bizonyítéka, összevissza beszél. Én soha a büdös életben nem voltam fideszes, egyszer sem szavaztam még a Fideszre. Nagyon érdekes egy olyan ember szájából hallani a szatellitpártozást, aki világéletében fideszes volt.

Ön és Borvendég is mondtak két dolgot. Egy, hogy nem akarnak a Fidesszel egy frakcióban ülni az EP-ben. Kettő, hogy az Identitás és Demokrácia frakcióba akarnak menni, mert ott van a szövetségesük, a német AfD. De onnan pár hónapja úgy nyilatkoztak, hogy szívesen látnák a Fideszt a frakciójukban, és Orbán Viktor is mondott olyat, hogy az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) mellett az ID is közel áll a Fideszhez. Mi lesz így önökkel? Mégis kialakulhat az a helyzet, hogy a Fidesszel lesznek egy frakcióban?

Az AfD nemcsak azt mondta, hogy a Fideszt látnák szívesen, hanem azt is, hogy a Mi Hazánkot is. Ők Németország legnépszerűbb pártja, természetesen olyan frakciót akarnak létrehozni, amiben minél többen vannak, hogy az Európai Parlamentben minél nagyobb erejük legyen. Nyilván ők annak örülnének a legjobban, ha ott lenne a Fidesz, ott lenne a Mi Hazánk, sőt, tovább megyek, még a román AUR is.

Én az önök szempontját kérdezem.

Amit most mondtam, az fontos. A mi szempontunk pedig az, hogy sem a Fidesszel, sem az AUR-ral nem akarunk egy frakcióban ülni.

És ha a kettő közül valamelyik mégis ott köt ki?

Akkor lehet, hogy függetlenek leszünk. Ez egy ilyen helyzet. De a Fidesznek az ECR-ben van a helye, a miénk pedig az ID-ben.

És az nem rendítette meg a bizalmát az AfD-ben, hogy tavaly novemberben ott voltak egy olyan szélsőjobboldali találkozón egy potsdami villában, ahol arról beszélgettek, hogy lehetne Németországot „újra normális és egészséges pályára állítani”, és több millió embert, főleg a bevándorlókat, de a „nem asszimilált” német állampolgárokat is kitelepíteni az országból?

Ez nem az AfD hivatalos álláspontja volt. Civilek voltak ott.

Ott volt a pártelnök személyi referense is.

A személyi referense. Azért nagyon durva csúsztatás az AfD hivatalos politikájával összefüggésbe hozni azt, hogy ott volt valakinek a valakije. És nem azért, mert én egyébként el akarok határolódni attól, ami ott elhangzott.

Azért talán kicsit rossz szájíze lehet annak, hogy nyolcvan évvel korábban ugyanannak a tónak a másik partján egy másik villában meg a zsidók kiirtásáról beszéltek.

Egyébként én is azt gondolom, hogy miért ne lehetne arról beszélni, hogy Európának a biztonságát, a nyugalmát és a fejlődését veszélyezteti az a migrációs politika, amit az elmúlt évtizedekben folytattak. És igenis meg kellene vizsgálni, hogyan létezik az, hogy… Majdnem durván fogalmaztam.

Nyugodtan.

Ön szeretné ezt, igen. Szóval, meg kellene vizsgálni, hogyan létezik az, hogy olyanokat valahogy sosem sikerül kitoloncolni, akik akár már elkövettek valamilyen bűncselekményt, vagy nem dolgoznak, élősködnek a társadalmi hálón és az ellátórendszeren. És valahogy olyanok követnek el terrorista cselekményeket, akiket már öt évvel korábban ki kellett volna toloncolni. Akik nem tudtak beilleszkedni, és bűnöznek, azokat miért ne lehetne visszaküldeni a kibocsátó országba? Nem mondom, hogy ez a mi hivatalos politikánk, nincs ilyen a programunkban, mert Magyarországon nem vagyunk még ilyen helyzetben. Nálunk az merül fel, hogy a tömeges bevándorlást kell megakadályozni.

Önök inkább a „cigánybűnözésről” beszélnek.

Igen, szoktunk beszélni róla. A 80-as években jó kis kriminológiai fogalom volt még.

És az sem zavarta, hogy az AfD külpolitikáért felelős politikusa, Petr Bystron, a titkosszolgálatok szerint 25 ezer eurót fogadott el az oroszoktól? Bystron az ön januári évértékelőjén is ott volt.

Amennyire én tudom, ezt egyelőre egy elég jól körülhatárolható amerikai érdekeket szolgáló kör mondja. Petr Bystron pedig azt mondja, hogy erre senki nem mutatott bizonyítékot. Biztos vagyok abban, ha felmerült volna, hogy bárki orosz kém lenne, vagy politikusként kifejezetten Oroszország irányítaná és finanszírozná, annak súlyos politikai és büntetőjogi következményei lennének. Semmi ilyen nem történt. Ez azt jelenti, hogy akkor valószínűleg ezek az állítások nem igazak.

Ha kiderülne, hogy mégis igazak, akkor ez mennyiben befolyásolná az önök kapcsolatát az AfD-vel?

Ez az AfD belügye.

Tehát önöket ez egyáltalán nem borítaná meg?

Én csak az AfD politikáját nézem. Az pedig nagyon hasonlít a miénkhez.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Ennek a történetnek magyar leágazása is van, ami egészen az ön barátja felé fut ki. A titkosszolgálatok szerint nemcsak a cseh Voice of Europe hírportál, hanem a magyar Visegrád Post is a Kremlből kapja a támogatást, cserébe Moszkva utasításait követi. A Visegrád Post egyik szerzője pedig Nicola de Lamberterie.

Ő nem magyar, hanem francia.

És akkor mi köze a Mi Hazánkhoz?

Semmi köze a Mi Hazánkhoz, nem tagunk, semmilyen befolyása nincs a Mi Hazánkra. De személyesen ismerem, és talán mondhatom, hogy baráti kapcsolatban állunk, bár nagyon ritkán találkozunk. Húsz évvel ezelőtt francia turistaként járt Budapesten, és meglátta az egyik Trianon-ellenes tüntetésünket. Ő pedig franciaként úgy érezte, hogy tennie kell valamit, és megalakította a franciaországi Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat. Megszervezte nekünk a történelem első versailles-i tüntetését. Mióta ez az ügy kirobbant, nem beszéltem vele. Nem tudom, mi az igazság, de azt tudom mondani, ha igazak lennének a vádak, hogy itt orosz ügynöki vagy kémtevékenység volt, akkor nyilvánvalóan őt azonnal kiutasítják Magyarországról. Én úgy tudom, most is itt van, egy francia online televízió budapesti tudósítója. De az ügyet kirobbantó politikusok és újságírók sem írták azt, hogy magyar politikusok vagy pártok pénzt kaptak volna az oroszoktól. Innentől kezdve nem gondolom, hogy bármi közünk lenne ehhez a történethez, azon túl, hogy ismerek benne megnevezett szereplőket. Akik nyilvánvalóan azért kerültek célkeresztbe, mert ez a választási kampány része.

Újságírókra és cikkekre hivatkozik, de akkor azokban ön is olvasta, hogy a hírek szerint a hálózat tevékenysége elsősorban nem politikusok lefizetése volt, hanem hogy médiahátszelet nyújtson Európában azoknak az oroszbarát szélsőjobboldali politikusoknak és pártoknak, amik aztán megerősödve egy szövetséggé alakulnak az Európai Parlamentben.

Most olyan hírportálokról beszélünk, amiket állítólag orosz üzletemberek finanszíroztak. Nem zárom ki, hogy ez megtörténhetett. De hányan olvassák a Visegrád Postot Magyarországon? Nagyon kevesen. Azokat a magyarországi médiumokat sokkal többen olvassák, amelyeket részben Amerikából finanszíroznak, de említhetném a Facebookot is. Az amerikai befolyás sokkal erősebb Magyarországon, mint az orosz. De bocsánat, itt nem kell szövevényes hálót keresni, mert ha engem az orosz állami média megkeres, örömmel adok interjút, nekem ez a dolgom.

Ilyen szövetség létrehozásán ön is munkálkodott. Augusztusban a Parlamentben szervezett egy konferenciát, „Nemzetek Szabad Európája” néven, ezen ott voltak cseh, bolgár, svájci, holland és svéd szélsőjobboldali politikusok.

Igen.

Ezen ott volt, és a szervezésébe besegített önnek ez a Nicola de Lamberterie, akiről azt mondta, semmi köze a Mi Hazánkhoz.

Hát nem sokat segített be nekem, pont ez a bajom. Meg is orroltam rá egy picit. Mivel ő egy olyan újságíró, akinek jó kapcsolatai vannak szinte minden európai országban, megkértem, hogy segítsen nekem ide vendégeket, politikusokat meghívni. Gyakorlatilag talán egy politikust hozott, az sem parlamenti képviselő volt. Úgyhogy ha ő dolgozna az oroszoknak, akkor nem jól dolgozik nekik.

Mi volt ennek a konferenciának a lényege?

Ezt a konferenciát személy szerint én találtam ki, ez az én álmom volt már 2010 óta. És örülök, hogy ennyit foglalkozik vele a sajtó, ezek szerint jól sikerült, hogy összefogjam azokat a politikai erőket, amik nem akarják belevinni Európát az ukrajnai háborúba. Másrészt nem csak én akarok ilyen szövetséget, ezt akarja az AfD, meg több hasonló európai párt is. Az AfD ráadásul itt sem volt, legnagyobb bánatomra. Pont azok, akiket itt belekevernek ebbe az orosz befolyásolási kísérletbe.

És hol tart most ez a kezdeményezés?

Most mindenki nagyon elfoglalt a saját kampányával, de remélem, hogy június 9. után újult erővel dolgozunk azon, hogy ez a szövetség még erősebb legyen, és hogy frakció is legyen belőle.

Ez az egész azért eléggé hasonlít a KGBéla-sztorihoz. Ő is hasonló szélsőjobboldali szervezet létrehozásán ügyködött a kétezres évek végén, csak ellene jogerős ítélet van kémkedés miatt.

Én akkoriban nem voltam jobbikos, Kovács Bélát pedig egyáltalán nem is ismertem. Nem is tudom, hogy találkoztam-e vele valaha. Semmi közöm nem volt hozzá. De miféle demokráciában élünk akkor, ha már azt is sötét orosz ügynöknek tartják, aki nem akarja Emmanuel Macronhoz hasonlóan az uniós tagállamok katonáit Ukrajnába vezényelni, hogy az ukránokért haljanak meg?

Akkor önöknek nem lesz Kovács Bélájuk?

Nincs, és nem is lesz, de ennek még a gyanúja sem vetődött ránk. De én bármikor elmegyek az Egyesült Államokba, ha meghívnak a republikánusok. És Oroszországba és nagyon szívesen elmennék, de még soha nem hívtak meg.

Valamiféle meghívót azért kaptak, hogy menjenek választási megfigyelőnek a mostani orosz elnökválasztásra.

Hát, végül hivatalos meghívót nem kaptunk.

Sajnálja?

Nem, nem értünk volna most rá.

Kitől jött a nem hivatalos meghívó?

Egy újságírótól, akit nem ismerek személyesen, külföldi, nem magyar. Ő keresett meg, hogy lenne-e kedvünk ehhez.

De egy külföldi újságíró miért keresné meg ilyesmivel?

Ezért nem is válaszoltam neki semmit, mert ez nem hivatalos megkeresés volt.

Milyen nemzetiségű ez az újságíró?

Nem mondom el. De ha Oroszország hivatalosan megkeresne, hogy menjünk el választási megfigyelőnek, akkor azt az elnökség megtárgyalná. Miért utasítanánk el élből? Bárhova meghívnának választási megfigyelőnek, Afrikába, Amerikába, akkor megnéznénk, hogy ráérünk-e, van-e arra kapacitásunk, hogy kiküldjünk egy politikust. Semmilyen nyomásnak nem fogunk engedni.

Mit szólt, amikor meglátta a Telex fotóját, amin egy csoport náci karlendítést csinál az önök majálisán?

Azt gondolom, hogy nagy művészet kiválasztani két-három embert ötezer közül.

Nem kiválasztottuk őket, hanem ők maguk álltak be egy fotóra.

És én nem voltam ott, és nem tudom, hogy milyen összefüggésben készült ez a fotó. Rám is megpróbálták már azt a bélyeget sütni, hogy náci karlendítettem. Azt hiszem, 2011-ben egy Lazio–Roma-meccsen.

Van is önről egy fotó.

Igen, de az nem náci karlendítés volt. Soha életemben nem voltam náci. A fotón úgy csináltam, mint Rómában a rómaiak, Ave Caesar. Egy jó poénnak tartottam, amit egyébként kitettem a Facebookomra.

Akkor nem is határolódik el attól, hogy ilyen tevékenységek legyenek a Mi Hazánk eseményein?

Én nem szeretek elhatárolódni, főleg nem az olyan dolgoktól, amiknek nincs köze hozzám. A mi rendezvényeinken a Mi Hazánk Mozgalomnak nincs köze semmilyen náci tevékenységhez. Ezért szerintem nekem erre nem is kell reagálnom.

De mégis az önök eseményén történt, az önök követői által.

A Bikás parkba bárki odamehetett. Rengeteg olyan ember volt, aki csak arra sétált.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!