Toroczkai László: Nem tagadhatom le, hogy hatékony fegyver velünk szemben a Fidesz-bélyeg

Legfontosabb

2023. december 11. – 07:01

Toroczkai László: Nem tagadhatom le, hogy hatékony fegyver velünk szemben a Fidesz-bélyeg
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Toroczkai László szerint a Mi Hazánk 2018-as megalakulása óta rajtuk van a Fidesz-bélyeg, de épp a Fidesz az, aki csipeget az ő programjaikból.
  • Úgy érezték, a többi párt is örülne a fővárosi választási szabályok átírásának. De készek leszavazni saját javaslatukat is, ha a Fidesz nem támogatja másik ötletük, az országgyűlési választások győzteskompenzációs szabályainak átírását.
  • Nem tudta meggyőzni az egykori jobbikos EP-képviselőt, Morvai Krisztinát, hogy legyen a Mi Hazánk listavezetője az EP-választáson. Így aztán valószínűleg ő maga lesz az első helyen, bár nem akar kimenni Brüsszelbe.
  • Jakab Péter szerinte a DK szélsőbaloldali tagozatának tűnik, az viszont inspirálja, hogy most pártelnökökként, ugyanazon a pályán mérettetik meg magukat Vona Gáborral.

“A Fidesz zsebnácija, félfasiszta csatolmánya, csicskása, szolgapártja” – így jellemezték önöket az ellenzéki pártok az elmúlt napokban, miután a Mi Hazánk javaslatokat nyújtott be az önkormányzati és országgyűlési választási szabályok módosításáról. Mit gondol ezekről a jelzőkről?

2018 óta folyamatosan kapjuk ezeket. Teljesen mindegy, hogy csinálunk-e valamit, vagy nem. Azóta ez egy tudatos narratíva, amit először a Jobbiknak azok a vezetői találtak ki, akikkel én szembe kerültem. Akkor ők kitalálták, hogy aki nem hajlandó részt venni ebben a balliberális globalista tömbben, akkor az csak a Fidesszel lehet. Ez azóta folyamatos. Egy hónappal ezelőtt azért lettünk Fidesz-csicskák, mert Jakab Péter – gondolom, hogy a DK, vagy hát majd utólag kiderül, kinek a megbízásából – készített egy olyan videót, ahol azt mutatja, hogy a török nagykövetség nyilvános rendezvényén egy asztalnál ülök Hoppál Péterrel. Nem is egymás mellett ültünk, ráadásul diplomaták ültek közöttünk, volt ott egy ültetési rend, nem mi döntöttük el, hogy hova ülünk. Hoppál ráadásul nem fideszes politikusként ült annál az asztalnál, hanem a török-magyar kulturális évad kormánybiztosaként.

De ha ön azt mondja, hogy 2018 óta folyamatosan az a vád önök ellen, hogy valamilyen módon a Fideszhez köthetők, akkor miért nem tesznek inkább afelé lépéseket, amikkel nagyobb távolságot tartanak a Fidesztől? Hogy esetleg elkerüljék az ilyen jelzőket.

Mi iszonyúan távol vagyunk a Fidesztől. Amióta a parlamentbe kerültünk, több száz alkalommal szavaztunk együtt a balliberális pártokkal. Ez nem téma. Ha egyszer együtt szavazunk a Fidesszel, Fidesz-bérencek vagyunk. Hát nem mi vállaltuk fel a Fidesz programját, hanem a Fidesz vállalja föl, vagy inkább úgy mondanám, hogy lopkodja el a mi programpontjainkat. Azért ez egy fontos különbség. Nem tudom, ezt észrevették-e. Én beszéltem a határkerítésről, amikor a Fidesz szerint ez még egy őrültség volt, amit Brüsszel soha nem fog hagyni. Tehát a migráció kérdésében nem én zárkóztam fel a Fideszhez. Zászlókat sem fogok lengetni a Pride-on, ezzel fel kéne adnom azokat az alapelveket, amelyek az én egész politikai pályafutásomat jellemzik. A Fidesz az, aki odajön, és csipeget a mi programunkból. Aztán ahogy azokat megvalósítja, az egy külön probléma.

A Fidesz rendkívüli ülést is összehívott az önök választási javaslatai miatt, amik gyorsan átmentek a parlamenti bizottságokon is, és kedden már szavaznak is róluk az Országgyűlésben. Azért mégis tűnhet úgy, mintha a Fidesz is tolná előre a Mi Hazánk javaslatát.

Ez nem nexus kérdése, ez politikai helyzet kérdése. Hónapok óta beszédtéma volt politikai körökben, hogy jönnek a választások, és mindenki számolgatott. Mindenki látta, hogy az a rendszer, amit 2014-ben a Fidesz egyoldalúan alakított ki a fővárosban, az mindig a nagy pártoknak kedvez. Hol a Fidesznek, hol a balliberális DK-nak, aki az alfahím az összefogásban. A Mi Hazánk Mozgalomnak, és a főváros esetében például a Kétfarkú Kutya Pártnak nyilván ez a választási rendszer nem kedvez. Más pártoknak is jobb lenne az arányos és igazságos listás választási rendszer. Nyilvánvalóan a DK-nak is kellemetlen az, hogy a 0,5 százalékos Párbeszéd sakkban tartja őt a fővárosban. De említhetném a Mi Hazánk Mozgalom gyengítésére most létrehozott, gombamód szaporodó, exjobbikos emberek pártjait, vagy akár az LMP-t, akik most a háttérben kavarják szintén a kártyalapokat, csak nem annyira bátrak, mint a Mi Hazánk Mozgalom, ami egyedüliként mert előre menni ebben a kérdésben. Úgy érzékeltük, ebben konszenzus van. Ez nyilván Budapesten nem jó a 0,5 százalékos Párbeszédnek, erről szól az egész hadjárat.

A Párbeszéd az ellenség?

Budapesten igen. Itt Karácsony Gergely és a Párbeszéd az, aki törpepártként, minoritásként uralja a magyarok fővárosát. Ez egy alapvető probléma. És most éreztük, hogy van egy olyan hangulat a parlamenti folyosón, amiből érezni lehet, hogy több párt örülne annak, ha a 2014 előtti listás, arányos választási rendszer visszaállna. Persze nekünk politikailag az sem óriási tragédia, ha az derül ki, hogy valójában a Fidesz hatalomgyakorlási módszere, és a Karácsony Gergely által vezetett balliberális tömb hatalomgyakorlási módszere ugyanolyan. Mert az a Karácsony Gergely, aki 2014-ben alaptörvény-ellenesnek, alkotmányellenesnek és borzasztóan antidemokratikusnak ítélte meg ezt a választási rendszert, most ő ágál ennek a választási rendszernek a megváltoztatása ellen. Azt is szerettük volna, hogyha a – még nem nagyon tudjuk, ki által épített – Jakab-párt világosan megmutatja azt, hogy hova tartozik. Jakab Péter jelenleg a DK szélsőbaloldali tagozatának tűnik. Vona Gábor pártja, meg az összes többi…

Vona Gábor nem indul az önkormányzati választáson, csak az EP-választáson.

Várjuk ki a végét, jó? Mi ezt mondtuk el már az elején: színvallásra akarjuk kényszeríteni az összes pártot, kormánypártokat és a balliberális ellenzéki pártokat is. Például az LMP-nek is ki kéne mutatnia azt, hogy most akkor ő kivel van, mert ez egyáltalán nem világos. Ungár Péter a Mi Hazánk Mozgalom szlogenjeit lopta az utóbbi időben, néha meglepődöm, mintha csak én beszélnék a parlamentben. Konkrétan lopja a témáinkat. Az 1 százalékra zuhant LMP kétségbeesetten próbál a Mi Hazánk hátán visszakapaszkodni a politikába. Egyébként úgy tűnik, hogy egész sikeresen csinálja ezt.

Azért vannak témák, amikben nem tudnak megegyezni, Ungár és ön. A listás önkormányzati választás visszaállításának ötletét egyébként előbb a volt SZDSZ-es képviselő, Fodor Gábor dobta be. Egyeztettek vele, hogy önök benyújtják az ő javaslatát?

Fodor Gáborral életemben nem egyeztettem semmit, és nem is találkoztam vele.

Nem is inspirálódtak az erről szóló véleménycikkéből?

Nem, és megmondom őszintén, Fodor Gábor ötletéről egyáltalán nem tudtam. Napokkal a benyújtás után meglepve hallottam, hogy Fodor talán a HírTv-ben beszélt erről. Én azért a napjaimat nem a HírTv műsorainak a megtekintésével kezdem.

Ki írta meg, dolgozta ki önöknél ezt a javaslatot? Az ellenzék kritikája szerint annyira profin van megírva, hogy azt valójában a Fidesz írta, önök meg csak benyújtották.

A jogászaink. Azért az erősen sértő volt, hogy nem feltételezték rólunk, hogy mi képesek vagyunk egy ilyet megfogalmazni. Az a balliberális oldal él ilyen vádakkal, akik egy parlamenti felszólalást képtelenek papírról magyarul összefüggésszerűen felolvasni? Egyrészt elő kell venni a korábbi választási törvényeket, másrészt azért Novák Előd sem ma kezdte, és neki komoly köze van ehhez az egész reformcsomaghoz. Harmadrészt olyan jogászokkal dolgozunk, akik, higgye el, szakmailag azért ott vannak a szeren. Épp a sajtó volt az, aki azon rugózott nemrég, hogy Schiffer András aprópénzért eladta magát a Mi Hazánk Mozgalomnak. Bár nem ő írta a javaslatot, mielőtt ebbe is belekeverjük őt.

Mondjuk a csütörtöki törvényalkotási bizottsági ülésen azért segítettek a fideszesek kijavítani egy kicsit a javaslatot, a helyesírási hibákat, meg a jogtechnikai dolgokat, hogy lehessen róla szavazni kedden.

Na jó, de ha a fideszesek írták volna, akkor valószínűleg nem kell azt fideszeseknek kijavítani. Ez már kicsit a kabaré világa. Azt azért szeretném hangsúlyozni, hogy az önkormányzati mellett több más választási javaslatot is benyújtottunk, például a rendkívül aránytalan, igazságtalan országgyűlési választási rendszerről. Mi azt gondoltuk, bár egyre halványodó reménnyel, hogy ez most lehetőség lesz arra, hogy valamiféle konszenzusos álláspontot kialakítva legalább részleteiben tudunk változtatni azon a rendszeren, ami biztosítja a Fidesznek a kétharmadot. Az általa bevezetett győzteskompenzáción keresztül minket büntet. Nekünk nem hat képviselőnknek kéne bent lennie a parlamentben, ha egy arányosabb, igazságosabb választási rendszerben tudunk indulni.

Az országgyűlési választási rendszerről szóló határozati javaslatban arra kérik a kormányt, hogy dolgozzon ki és nyújtson be olyan olyan javaslatot, amivel amúgy ő kerülne rosszabb helyzetbe az országgyűlési választásokon. Hiszen ez arról szólna, hogy a 2026-os országgyűlési választás után a listára leadott szavazatok alapján, a mostaninál arányosabb módon osszák ki a parlamenti mandátumokat. Miért tenné ezt meg a kormány?

Mert így is lehetne hatalmat gyakorolni. Én ezt tettem polgármesterként, kellenének gesztusok az ellenzék felé is, és hosszabb távon ráadásul ez kifizetődő is. Ásotthalmon például az a Papp Renáta lett az alpolgármesterem, majd az Országgyűlésbe kerülésem után a polgármester, aki kezdetben a fő kritikusom, mondhatnám azt is, hogy az ellenzékem volt a képviselő-testületben. Végső soron az is eredmény nekünk, hogyha a Fideszről is lerántjuk a leplet, meg a balliberális oldalról is. Megmutatjuk, hogy milyen az ő hatalomgyakorlási módszerük. Nyilván tisztában vagyunk azzal, hogy a Fidesz nélkül nem tudjuk megváltoztatni az országgyűlési választási szabályokat. De mi szeretnénk ezen a téren valamilyen kompromisszumot kicsikarni.

Rögtön a javaslatok benyújtásakor ön így fogalmazott, idézem: “A Mi Hazánk csak abban az esetben támogatja a választási rendszer megváltoztatását, ha mind a két területen a megváltoztatásra sor kerülhet, mind az országgyűlési választásokra, mind a fővárosi választásra vonatkozóan. Ha csak az egyikben tud a parlament közös nevezőre jutni, akkor a másikat mi nem fogjuk támogatni. Ezt azt is jelenti, hogy a javaslatunkat akár vissza is vonhatjuk.” Ezt utána is megerősítette egy interjúban, így: “Ha együttesen hajlandók átírni a parlamenti pártok a két szabályt, akkor a Mi Hazánk támogatja és megtartja ezt a javaslatát, ha nem születik ilyen egyezmény, akkor mi visszavonjuk akár a fővárosi választásra vonatkozó javaslatunkat.” Aztán a javaslatok parlamenti vitáján már azt mondta: “Ha csak az egyik valósul meg, az félsiker”. Hol, mikor puhult fel ez ennyire? Az elején jól hangzott, hogy vagy mindkettő, vagy egyik sem, végül már az is félsiker, ha csak az egyik jön össze?

Úgy fogalmaztam, hogy készen állunk.

Kiírtam szó szerint az idézeteket.

Honnan? MTI-tudósításból.

Nem, a sajtótájékoztatós és tévés szerepléseiből.

Jó. Tehát én azért valahogy úgy fogalmaztam, hogy készen állunk arra, hogy visszavonjuk. Nem gondolom, hogy puhult volna, de akkor írja úgy, ahogy akarja. Nekünk jó az is, ha a fővárosi javaslatot elfogadják, ahogy mondtam, az félsiker, de én egész sikert szeretnék. Továbbra is azt mondom, hogy mi azt szeretnénk, ha a kettőt együtt fogadnák el. Ez nem politikai naivitás, de mégiscsak azt feltételeztem, hogy mind a két oldal, tehát a Fidesz és a balliberális oldal is tenni fog gesztusokat. Technikailag akkor lett volna visszavonásra lehetőségünk, ha még az általános vita során kiderül, melyik párt mit képvisel. Ezt nem tették meg, sem nyilvánosan, sem a színfalak mögött. Meg sem szólaltak ezzel kapcsolatban. Ehelyett mi történt? Abban a pillanatban, hogy beadtuk, mi még meg sem tudtunk szólalni, mindenféle tájékozódás nélkül, teljes erővel nekünk esett Karácsony Gergely, és a Fidesz félfasiszta testvérpártjának nevezett minket. Teszem hozzá, engem is meglepett az önök, az újságírók gyorsasága. Én se számítottam arra, hogy azonnal megírják a javaslat benyújtását, és hogy azért nem lesz legalább néhány nap arra, hogy a pártok közötti kommunikáció majd alakuljon.

Nézzük, hogy mi kerül fel az internetre.

Jó, de hát azért nagyon szemfülesek, jól dolgoznak. Én azért irigylem a szerkesztőségeket, ahol ilyen jó munkatársak vannak. Szóval mit csinált a Fidesz? Tarlós István kimondja, vagy kimondatják vele, hogy ő nem ért egyet a mi javaslatunkkal. A Fidesz nem vett részt a plenáris vitában. Egyedül Nacsa Lőrinc valami olyasmit mondott, hogy talán nem elképzelhetetlen, hogy tudják támogatni a javaslatot. És utána, miután mi már nem tudjuk visszavonni egyiket sem, akkor a Fidesz valakikkel megegyezve a mi ellenzéki versenytársaink közül, beadott egy módosítót, amivel levitték 5 százalékra összefogás esetén is a küszöbértéket. Füstös szobákban egyezkedik a Fidesz, ugyanezt csinálja a balliberális tábor is, és közben meg teli erőben lőnek mind a két irányból, vagy próbálnak alátenni a Mi Hazánk Mozgalomnak.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Kedden a parlamentben a két javaslatról egymás után fognak szavazni. Előbb az országgyűlésre vonatkozó határozati javaslatról, aztán meg az önkormányzatiról.

Így van. Szívatnak minket szerintem egy kicsit, bár nem tudom, majd meglátjuk. Érdekes helyzetbe fogunk kerülni, igen.

Mi lesz ez az érdekes helyzet?

Külön napokon is lehetett volna szavazni ezekről. Ezt már úgy alakítja a Fidesz, ahogy ő akarja. Az országgyűlési határozati javaslat még nem köti meg a Fidesz kezét, hiszen az nem egy törvényjavaslat, azzal még akármit játszhatnak. De ha annyi gesztust sem gyakorolnak, hogy azt megszavazzák, akkor mi abba a nagyon nehéz helyzetbe kerülünk, hogy át kell gondolni, hogyan fogunk szavazni a fővárosiról. Mert nyilván, ha nem szavazzuk meg, akkor meg egy totál amatőr hülyének nézünk ki. Akkor meg balekok vagyunk.

Hajlandóak lennének nemmel szavazni a fővárosira, ha a Fidesz az országgyűléseset nem szavazza meg?

Hajlandóak vagyunk nemet mondani, csak kicsit akkor ilyen balekokként jövünk ki ebből a történetből. Akkor úgy tűnne, mintha tényleg hülyék lennénk, beadtunk egy javaslatot, aztán meg sem szavazzuk. Úgyhogy én ezt egyelőre még nem tartom a legvalószínűbbnek.

Igent nyomnak, vagy nemet, egy kétharmados fideszes Országgyűlésben nem sokat számít.

Ha nem szavazzuk meg, akkor is átmegy, ha a Fidesz akarja, így van. De ettől függetlenül ennek fontos politikai hozadékai is vannak. Nekünk politikai haszon az is, ha megmutatjuk, milyen a Fidesz és milyen Karácsony Gergely meg a baloldal. Mi meg nem ilyenek vagyunk, Novák Előd is többször elmondta a parlamenti felszólalásaiban, hogy azért gondolkodjanak el mindannyian azon, hogy hova jutott a magyar politika. Hogy Novák Előd meg Toroczkai László a demokrácia őrei. Ez van. Demokratábbak vagyunk náluk. A Fidesznél is, meg a DK-nál is, meg Karácsonynál is. Az sem hátrány, hogy gyakorlatilag augusztus vége óta mi tematizálunk. Nem tudom, emlékszik-e rá, hogy még L.L. Juniorral is kellett vitatkoznom szeptemberben. Aztán bement Dúró Dóra a Nemzeti Múzeumba egy kiállítást megnézni, akkor egy hónapig az L. Simon-ügy volt a tematizálás. Most meg egy hónapja ezzel foglalkozik mindenki. Mindenkinek hozzánk kell igazodnia.

Tematizálnak, de szinte minden felmérés szerint is eléggé stagnál a Mi Hazánk támogatottsága: úgy nagyjából az elmúlt egy évben, tavaly ősztől a 10 százalékos plafont nem tudják átugrani a biztos pártválasztók körében. Sőt, a napokban megjelent friss Republikon-kutatás szerint novemberre még 1 százalékot veszítettek is, 9 százalékon vannak jelenleg. Mi lehet az oka annak, hogy így beragadtak?

Jaj, de azokról a felmérésekről beszélünk, amikre hivatkozva a megalakításunktól kezdve folyamatosan 1 százalékos pártnak neveztek minket?

Ugyanazok a felmérések, amikre önök is hivatkoznak olyankor, amikor úgy reklámozzák magukat, mint a legnépszerűbb párt a fiatalok körében.

Igen, csak azt mondom, hogy ez interpretáció, értelmezés kérdése. Én abszolút sikernek értékelem, mert folyamatosan erősödünk az alapításunk óta, nagyon sok párt összetenné a két kezét, ha így erősödne, mint mi. Nulla százalékos pártként elindultunk a semmiből, az ásotthalmi pusztáról, és most egy 10 százalékos pártként lehet minket meghatározni. Sok százezer Fideszből kiábrándult szavazó még nem jelent meg a Mi Hazánknál, ők egyértelműen a bizonytalanok táborában vannak. Néhány olyan korlátot látok, amivel küszködik a Mi Hazánk Mozgalom. Az egyik az, hogy mi azért mégiscsak lelkes amatőrökként indítottuk ezt a pártot. Ebben vagyunk nagyon kevesen, Novák Előd, Dúró Dóra, Apáti István és én, akiknek van komolyabb politikai, pártpolitikai tapasztalatunk, a többségnek nincs ilyen. Nagyon-nagyon nehéz olyan embereket még bevonnom a Mi Hazánk első vonalába, akik a nevüket, arcukat adják, merthogy az elmúlt 30 év pártpolitizálása egyébként teljesen érthető módon eltántorítja őket attól, hogy beálljanak egy párt soraiba. A napokban Csath Magdolnával tárgyalok éppen, az európai parlamenti választási lista összeállítása kapcsán, korábban meg Morvai Krisztinával, de sajnos ő már nem akar visszatérni a közéletbe. Jól érzi magát az egyetemi katedrán. Úgyhogy ez az építkezés jelenleg zajlik, a kormányzóképességet kell magunkról elhitetni, mert a Fidesz most sikeresen elhiteti magáról, hogy ő az egyetlen kormányzóképes erő. A másik korlát, nem tagadhatom le, hogy hatékony ez a tudatos fegyver, amit a balliberális oldal bevet, ez a Fidesz-bélyeg. A harmadik pedig az, hogy minket elzártak a nyilvánosságtól.

De csak mi tudnánk kormányt váltani mondjuk tíz éven belül, vagy 2030-ig. A Fidesz nem azért nyeri meg folyamatosan a választásokat, mert felépített egy médiabirodalmat, vagy mert a NER-rendszer mennyi pénzt lopott. Rengeteget lopott. De a balliberális ellenzék teljesen inkompetens, soha az életben nem fogják a Fideszt legyőzni. Egyszerűen nem ismerik a magyar néplelket, továbbá a fideszes szavazókat olyan nagy világnézeti szakadék választja el a balliberális pártoktól, hogy semmiképpen sem fognak rájuk szavazni, hiába vannak már rosszul a gátlástalan fideszes korrupciótól. A Fidesztől leszakadó 800 ezer szavazót soha nem fogják tudni felszívni. Egyetlen matematikai lehetőség van, hogyha a Fideszről leszakadók a Mi Hazánkhoz jönnek, a meglévő 600-700 ezer szavazónk mellé. Akkor mi tudunk kormányt alakítani.

Az előbb azt említette, hogy az egykori jobbikos EP-képviselő, Morvai Krisztina lett volna az egyik listavezetőjük az EP-választáson?

Nem, hanem azt, hogy tárgyaltam vele is. Hát én nem mondhatok ilyet, itt egy elnökség szokott döntéseket hozni. Én nagyon szerettem volna, én őt el tudtam volna listavezetőnek képzelni, igen. Hosszú hónapokig dolgoztam ezen. Nagyon szerettem volna őt visszaküldeni az Európai Parlamentbe. Egyszerűen a képességei miatt, ő politikát tudott csinálni. Sajnos nem tudom visszahozni a közéletbe.

És mikor jelentik be a listavezetőket?

Az utolsó pillanatban. Ez az én tudatos, szándékos taktikám. Ezt csináltuk az országgyűlési választásokon is, aminek több oka van, de az egyik legfontosabb az, hogy mi egy munka- és érdemelvű párt vagyunk, ahol tényleg a legutolsó pillanatig az fog számítani, hogy ki mennyi munkát tesz bele, ki hogyan segíti ezt a pártot, ezt a mozgalmat.

Várható esetleg ismétlődés a 2019-es nevekkel? Akkor ön, Dúró Dóra és Árgyelán János volt az első három helyen.

Egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy én fogom vezetni az EP-listát.

És húz egy ungárpétereset? Úgy teszi magát az első helyre, hogy nem akar kimenni?

Igen. Ungár már megint előkerült, úgyhogy belém fog majd állni megint valami Facebook-posztban.

Ön is említette, hogy van néhány közös témájuk.

Hát nem én alakítottam így, ő szeretne állandóan velem ilyen országjárást, meg vitaműsorokat csinálni. Szóval én ezt nem az Ungár Péter miatt csinálom így, hanem ennek nagyon egyszerű oka van. Nem akartam listavezető lenni. Jelenleg még mást nem találtam, bár még nem adtam fel. És mivel megszaporodtak a kifejezetten a Mi Hazánk szavazóira hajtó új pártok, ezért muszáj, hogy az én nevem a lista elején legyen, hogy ne keverjenek minket össze a Jobbikkal, a Vona 2RK-jával, meg a Jakab Péterrel, meg a nem tudom, kikkel. A Mi Hazánk külpolitikáját pedig elsősorban én alakítom, engem ez érdekel. Úgyhogy ebből a szempontból legitim, hogy ha odatesz a párt engem a lista élére. Viszont szeretném azt előre mondani, hogy nem akarok kimenni Brüsszelbe. Nekem itt van dolgom a magyar Országgyűlésben.

Az önök indulása az EP-választáson mennyire egyeztethető össze azzal, ahogy egyébként az unióról kommunikálnak? Többször mondták azt, hogy “fel kell készülni egy unió utáni életre”, valamint hogy “az unión kívül is van élet”, belebegtették, hogy akár népszavazást is kéne erről tartani. Novák Előd annak idején még uniós zászlót is égetett.

Jó, hát Szabó Gáborral meg Vona Gáborral együtt égette azt az uniós zászlót. Meg ez elég régen volt, akkor még nem is létezett a Mi Hazánk Mozgalom. Nekünk ez a programunk része, hogy népszavazást akarunk, az lenne a demokratikus és normális, ha erről megkérdezzük a magyar embereket. De azzal is tisztában vagyunk, hogy jelenleg a magyar emberek túlnyomó többsége az Európai Unió tagja akar maradni. Tehát, ha most lenne népszavazás, akkor az Európai Unió tagjai maradnánk.

Az önök szavazóinak többsége is egyébként maradna az unióban. Újabb felmérés. És hány mandátummal lenne elégedett?

Mi nem így működünk. Azzal lennék elégedett, ha megnyernénk az EP-választást, és mi lennénk kint a legerősebb párt. De most nyilvánvalóan még egyelőre nem ez a helyzet. Ezzel tisztában vagyok. Azt tudom mondani, hogy akkor elégedetlen lennék, ha nem kapnánk mandátumot. Az nagy probléma lenne. Annak van jelentősége, hogy ott legyünk az Európai Parlamentben. Hallassuk a hangunkat. Jelenleg mi azon dolgozunk, hogy legyen egy olyan frakció, aminek tagjai lehetnénk, és ahol nem lesz ott a Fidesz. Ugyanis nem akarunk a Fidesszel egy frakcióban ülni.

,,Az is egy minimum elvárás a magunk részéről, hogy minden megyei jogú városban elinduljunk, polgármester-jelöltünk is legyen, illetve az összes vármegyében is állítsunk listát", valamint minden budapesti kerületben is legyen polgármesterjelöltjük, erről beszélt még tavasszal Dúró Dóra. Ez hogy áll, hány helyen van jelenleg jelöltjük, és valóban lesz-e minden megyei jogú városban és budapesti kerületben?

Így van. Dolgozunk rajta. Én úgy tudom, hogy még most karácsony előtt bemutatjuk a budapesti kerületi jelölteket.

Akkor már megvan mind a 23 jelölt?

Hogy mind a 23 megvan-e, azt nem tudom, de az a célunk, hogy mindegyikben legyen jelöltünk.

És a megyei jogú városokon kívül, tehát a kistelepüléseken is indulnak? Gondolom, Ásotthalmon biztosan.

Persze. De mindig az a szempont, hogy az adott településen találunk-e alkalmas embert. Ma már egy országos hálózatot egy valóban működő pártnál nagyon nehéz kiépíteni. Az országgyűlési választások előtt is elmondtam, hogy csak a Fidesznek, a DK-nak és a Mi Hazánknak van ilyen. A többi párt az nem igazi párt. Folyamatosan dolgozunk a jelöltek keresésén. Párton belül, párton kívül, szimpatizánsaink körül keresünk. Ó, vannak nagyon érdekes esetek.

Igen? Például?

Most éppen egy vidéki város polgármesterével fogok találkozni, aki egy másik pártban volt eddig, és lehet, hogy hozzánk jönne át. És ilyenkor nagyon nehéz eldönteni, hogy ha például egy fideszes polgármester mi hazánkos színekben akar indulni, akkor ilyenkor mit csináljunk? Nem akarom a Fidesz-bélyeget erősíteni, és ezzel lehetőséget adni a baloldal kezébe.

Akkor ez az ember, akivel most tárgyal az átugrásról, ő fideszes?

Hát, ez az, amit nem szeretnék egyelőre elmondani, mert fölösleges, ha nem tudunk vele megegyezni, és még mi sem tudjuk egyelőre eldönteni, hogy mit akarunk. De egy talpig becsületes embernek tűnik, mert soha semmilyen árnyék nem vetült rá.

Ki keresett meg kit?

Egy középméretű városban azért ismerik egymást az emberek, és előbb-utóbb bejutott a helyi mi hazánkosokhoz. Van azért egy olyan közhangulat a Fidesz köreiben, hogy nem tetszik már nekik az, amit csinál a Fidesz. A hatalomgyakorlási módszereikből nagyon sok fideszesnek kezd elege lenni. Nem tetszenek nekik ezek a luxusjachtok, ezek a rongyrázások. És ezek az emberek nagyon könnyen átugorhatnak a Mi Hazánkhoz.

Azt mondta, hogy helyi arcokat keresnek, akiket ott tudnak helyben indítani, de mondjuk ez az időközi választáson Jászberényben nem annyira vált be most. Akit indítottak, László Péter, ő négyből a negyedik lett, 1,4 százalékot ért el.

Kényszerhelyzetben voltunk Jászberényben. Ott Dobrán Gyula, a Mi Hazánk önkormányzati képviselője elhagyott minket. László Péter onnan származik, de én úgy tudom, hogy Budapesten ügyvéd jelenleg. Tehát nem volt társadalmi beágyazottsága.

Főpolgármester-jelöltjük már van, Grundtner András, de valójában a szeptemberi bejelentése óta nem nagyon csinált semmi láthatót, azon kívül mondjuk, hogy felszólalt október 23-án a Corvin közben. Hogyhogy nem építik jobban Grundtnert? A “tisztes helytálláson kívül” nincs más dolga?

Mi maximálisan szeretnénk őt építeni. Ennyire telik. Ha ön úgy látja, hogy nem elég aktív, akkor majd behívom, és akkor majd beszélek vele. Én úgy tudom, hogy volt nemrégiben egy sajtótájékoztatója, egy helyi civil szervezettel. Nem részletezném most, de az nem sikerült olyan jól. Kerékpárúton tartották, és kerékpárosok bekiabálták nekik. Szóval én azért nem mondanám, hogy nem aktív, egy helyi civil szervezettel dolgozik most együtt, vasúti fejlesztések után nyomoznak.

A nyilvánosság felé annyira nem látható ez a tevékenysége.

Jaj, de hát most ezt ön kérdezi? Amikor pontosan tudja, hogy mi teljesen el vagyunk zárva a nagy nyilvánosságtól. Az, hogy mi, meg én személy szerint állandóan különböző médiumokban szerepelek, az pontosan amiatt van, amit az előbb mondtam, hogy mi folyamatosan tematizálni vagyunk képesek. Hogy olyan témákat szedünk elő, amiben nem tudnak minket megkerülni. Tehát most azért ülünk itt, mert beadtuk ezt a választási törvényjavaslatot. Természetesen ilyenkor a Hír Tv-be is behívnak. Még lehet, hogy a Mokkába is be fognak hívni, majd figyelje meg, mert ilyenkor hirtelen ők is megtalálják a telefonszámomat. Ilyenkor nem győzöm, egyik interjúról rohanok a másikra. Aztán fél évig szünet van. Írnak rólam, de nem kíváncsiak a véleményemre.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Ez másokkal is így szokott lenni.

De azoknak van Facebook-oldaluk, ahol van több százmillió forintjuk, amit elégetnek. Mint Ungár Peti, az előbb már sokszor említettük. Ez óriási hátrány. Tudja, mi az, amit én irányítok? A Youtube-csatornámat. Azért ott is van bizonyos cenzúra, Covid-témában például. És körülbelül ennyi. Facebookon egyáltalán nem tudunk megjelenni.

Dúró Dóra, Novák Előd fent vannak a Facebookon.

Jó, én annál sokkal jobbnak tartom azt, hogy én egyáltalán nem lehetek a Facebookon, mert az a legaljasabb, amit velük csinálnak. Állandóan lecsavarják az algoritmust, tehát konkrétan Novák Előd kirak valamit, akkor azt csak az látja, aki odamegy és megnézi. Közben meg fel lehet hájpolni olyan politikusokat, akikre a kutya nem kíváncsi. Húszezer lájk van egy Jakab Péter-poszt alatt.

Mikor beszélt utoljára Vona Gáborral?

Hú, Vona Gáborral? 2018-ban.

És mit gondolt akkor, amikor olvasta, hogy újra beugrik a politikába a Második Reformkor pártjával?

Túl sokat nem gondoltam, megmondom őszintén. Abból a szempontból nem bánom, hogy legalább most akkor végre egyszer versenyben leszünk. Igazából mi sosem voltunk versenyben. 2010 előtt én engedtem át neki a terepet, volt egy olyan egyezség közöttünk, hogy nem én alakítok pártot és megyek a parlamentbe, hanem én segítem be őket az utcáról. 2008 előtt azért nekem nagyobb hatásom volt arra a közegre, akik végül bevitték a Jobbikot a Parlamentbe. Aztán 2010 után kétségtelenül már Vona fújta a passzátszelet ugyanebben a táborban. Majd 2016-ban ő kért fel engem, hogy térjek vissza az országos politikába, 2018-ben meg már egyike volt annak a csapatnak, amelyik kitalálta azt a rágalmat, narratívát, hogy mi a Fidesz testvérpártja vagyunk. De igazából mi soha nem fociztunk egy pályán, egymás mellett más dimenziókban voltunk. Most viszont már ugyanúgy pártpolitikusként, pártelnökként, ugyanazon a pályán, egy időben. Úgyhogy ez engem inspirál.

Úgy tűnik, most már szinte tolongás van a korábbi jobbikos szavazatokért: ott a Mi Hazánk, a Vona-féle Második Reformkor, a Jakab Péter-féle A Nép Pártján, és most már a Jobbik is Konzervatívok néven valamennyire próbál visszatérni a gyökerekhez, legalábbis felvették újra ezt az idegenellenességet.

Nem kicsit próbálnak visszatérni. Ők a vendégmunkás témánkat tették magukévá. Ungár Péter meg más témákat, mindegy.

Mondjuk önök azért kicsit továbbmentek, és a bűnözés szót is odarakták a vendégmunkások mellé, a Jobbik nem. Szóval akkor ki fog ebből kikerülni győztesen? Ugyanazokra a szavazókra lőnek, mennyi hely marad itt a Mi Hazánknak?

Ez majd kiderül. De ugye ezzel kezdtem, hogy szerintem nem véletlenül szaporodtak meg hirtelen egyszerre ezek a pártok, úgy tűnik, hogy kapnak hozzá pénzt, paripát, eszközt. Mert persze jól hangzik mindegyik részéről, hogy egy fillér nélkül csinálja. Önök ebben elképesztően jók. Azt hiszem, talán pont a Telex cikkéből tudtam meg, hogy Vona Gábor az elmúlt időszakban Budán és Törökországban is vett egy-egy lakást. Ahhoz képest, hogy az elmúlt években gyakorlatilag munkanélküli volt. Azért ez különös képesség. De sok sikert kívánok Vona Gábornak. Mondom, maga a verseny az abszolút tetszik nekem.

És bármilyen együttműködés bármelyikükkel elképzelhető?

Alapvetően mi azért hoztuk létre ezt a pártot, mert mi nem akartunk együttműködni a többi oldallal, mi azt mondtuk, hogy akarunk egy harmadik oldalt. Jelenleg nem látok erre lehetőséget. Hogy mit hoz a jövő, azt nem tudjuk, mert először derüljön már ki, hogy tényleg Vona Gábor mit akar, mert egyelőre ezt nem nagyon látjuk. Jól elfilozofálgat. Szépeket mond kávézókban, de hát ez nem pártpolitika, amit csinál. Jakab Péternek pedig a megbízóit szeretném tudni, hogy kik. Én arra vagyok kíváncsi, mert hallunk folyosói pletykákat, hogy nála miről szól ez a történet. Volner János az ebből a szempontból sokkal tisztább, ő már a szingapúri attasé kinevezést is megkapta.

Mégsem lesz attasé, folytatja a huxit-vonalat.

Hát mert nyilván erre kérték meg. De most tényleg, mennyire vehetjük komolyan a Huxit Pártot? Ebben az interjúban Ungár Pétertől kezdve már mindenkibe beleálltam.

És mik ezek a folyosói pletykák Jakab Péterről?

Azért azt mindenki tudja, hogy ez nyilván a Molnár Enikő-Jakab Péter-párt. Mást azért nem mondok el, mert azokat nem hiszem el. Bár már annyi ilyen pletykáról kiderült a végén, hogy igaz, csak az én fantáziám nem annyira bátor még mindig, hogy elhiggyem ezeket, hogy mik vannak beígérve nekik. Tehát gyakorlatilag az a feladat, hogy ő romboljon. Elsősorban minket.

Ki által delegált feladat?

Higgye el, ha ezt megtudom, akkor arról tudni fognak. De hogy Jakab Péter valakinek az embere, az biztos.

És a végére még egy utolsó gyors kérdés. Az L.L. Junior-os vitában azt mondta, a “tisztességesen dolgozó cigányok” miatt azon “hajlandó elgondolkodni”, hogy 2023-ban van-e értelme a “cigánybűnözés” kifejezést használni. Mire jutott ebben a gondolkodásban?

Még egyelőre gondolkodom rajta. Semmiképpen sem L.L. Junior kedvéért, de főképp nem a minket támadó balliberális politikusok, vagy a hozzájuk tartozó cigánypolitikusok kedvéért gondolkodtam el ezen. Egyszerűen a szomszédaim között vannak cigányok a tanyavilágban, nálunk, az ásotthalmi önkormányzatnál is dolgozott egy asszony közmunkásként. Miattuk vagyok hajlandó ezen elgondolkodni. Ennyi. De ez nem néppártosodás, meg nem az elveink feladása, hanem hogy egy jobb világot szeretnénk a gyerekeinknek. Még gondolkodom rajta. Nem tudom, észrevette-e, de amióta ezen gondolkodom, nem mondtam ki a “cigánybűnözés” szót. Ez is valami, nem?

Ehhez a cikkhez fizetett együttműködésben az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást használtuk az interjú hanganyagának legépeléséhez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!