Kirúgták L. Simon Lászlót, mert „olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette”

2023. november 6. – 11:46

Másolás

Vágólapra másolva

Csák János miniszter azonnali hatállyal menesztette L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját – írja a Magyar Nemzet. A miniszter, mint a munkáltatói jogkör gyakorlója a mai napon adta át a főigazgatónak a munkaviszonyának megszüntető okiratát.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium tájékoztatása szerint Csák az indoklásában kifejtette, hogy a főigazgató, mivel az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette,

olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium elismeri L. Simon László korábbi érdemeit a kulturális területen végzett tevékenysége során – jelezték a közleményben.

A kirúgás hírével kapcsolatban kerestük L. Simon Lászlót, amint választ kapunk kérdéseinkre, beszámolunk róla.

A főigazgató menesztése hátterében az LMBTQ-propagandával megvádolt World Press Photo kiállítás körüli ügy állhat, amit Dúró Dóra, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője robbantott ki múlt héten.

Dúró törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását kérte Csák János minisztertől a Nemzeti Múzeumban megtekinthető Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás tartalma miatt, Csák pedig meg is állapította a törvénysértést, és a családok védelméről szóló törvény értelmében arra kérte a Nemzeti Múzeumot, azaz L. Simon László igazgatót, hogy szigorítson a belépésen, és csak 18 éven felülieket engedjen be. A főigazgató erre azt reagálta, hogy „a Nemzeti Múzeum jogszerűen nem tudja végrehajtani Csák János felszólítását, ugyanis senki személyi igazolványát nem kérhetik el”, és meg is köszönte Dúrónak a hírverést, a múzeum előtt ugyanis napokig kígyóztak a sorok, annyian voltak kíváncsiak a 18-as karikát kapó kiállításra. Dúró ezután meg is vádolta az igazgatót azzal, hogy „a kormányon gúnyolódik”.

L. Simon közleményben reagált váratlan felmentésére.

„Csák János miniszter ma reggel közölte velem, hogy felment a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pozíciójából, mert álláspontja szerint szabotáltam a gyermekvédelmi törvényt. A döntést tudomásul veszem, azonban elfogadni nem tudom azt. A World Press Photo kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg” – írta. „A minisztériumi közleményben foglaltakkal ellentétben a fenntartó utasítását késlekedés nélkül és maradéktalanul betartottuk, a 18 év alatti korlátozást bevezettük és erről a fenntartót azonnal értesítettük.

Négy gyermekes apaként, nagyszülőként határozottan visszautasítom, hogy gyermekeinket tőlem vagy az általam vezetett intézménytől kellene megvédeni”.

L. Simon egyébként október végén még arról beszélt, hogy a fenntartónak minden esetben hagynia kéne a múzeumokat szakmailag működni.

„Főleg vidéken látható, hogy vannak olyan intézménynek, ahol az intézményfenntartó – ezek többnyire a megyei jogú városok – kiskorúsítja a saját intézményét. Régóta mondom, hogy ezt a kiskorúsítást meg kell szüntetni.

Ránk ez nem jellemző, az én kapcsolatom teljesen harmonikus a fenntartóval, mindenről szabadon dönthetek.

A vidéki intézményeknek a mi példánkat és még néhány budapesti múzeumét kellene követnie” – mondta akkor lapunknak L. Simon László.

A főigazgató pár napja a Mandineren megjelent, „A múzeum nem halott, él!” című publikációjában azt írta, „olyan környezetet kell teremteni, amelyben a nagy múzeumok gazdálkodásának és szakmai munkájának önállósága is biztosítva van. Erre éppen a nemzet múzeuma és a kulturális tárca együttműködése a jó példa: engem senki nem hív fel a kiállítási vagy a gyűjteménygyarapítási politikánk miatt”. (A teljes cikk itt olvasható el teljes terjedelmében.)

Hozzátette, ezt „árnyalta a World Press Photo-kiállítás körüli vihar”, de a szakmai munkába itt se szólt bele a fenntartó, ráadásul Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is a bemutatandó anyag ismeretében vállalta el a kiállítás megnyitását.

L. Simon a cikkben azt írta, „a Magyar Nemzeti Múzeum a modern magyar nemzet megszületése óta a közösség által önmaga számára kijelölt élő szellemi-kulturális csomópont. Akkor is autonóm szellemi tér volt, amikor a kommunista diktatúra ideje alatt korlátozták a mozgásterét. Mindezzel tisztában van a jelenlegi miniszterelnök is, aki támogatta a kinevezésemet”.

„Kiállításainkon meg kell jelenniük a világban zajló háborúk, politikai mozgalmak, sőt még a devianciák megrázó erejű képeinek, tárgyainak. Aki nem érti, ezeknek mi keresnivalójuk van a Nemzeti Múzeumban, az nincs tisztában a történeti múzeumok küldetésével” – írta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!