L. Simon László Sepsiszentgyörgyről talányosat üzent haza, megkérdeztük tőle, mit jelentett az üzenete

2023. október 27. – 15:17

Másolás

Vágólapra másolva

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója is részt vett csütörtökön Sepsiszentgyörgyön, a Székely Nemzeti Múzeum megnyitóján, amely a múzeum épületeinek rehabilitációja után nyílt meg négyévnyi szünet után.

L. Simon beszédet mondott és átadta a Magyar Nemzeti Múzeum emlékérméjét Vargha Mihály igazgatónak, rajta a koronázási palásttal, annak reményében, hogy a Székely Nemzeti Múzeum is állni fog 220 évet, és még sokkal többet is. (A múzeum 1913-ban épült, így éppen 110 évet kell várni erre.)

L. Simon egyébként, miután a Transtelex tudósítása szerint hosszasan mesélt a székelyeknek a székely múzeum alapítási körülményeiről – amiről a lap szerint már többen megemlékeztek –, a kulturális intézmények függetlenségének fontosságát hangsúlyozta. Egy Pulszky Ferenc-idézet után így szólt:

„Magyarra lefordítva, a fenntartó hagyja békén a múzeumot, szakmailag működni. Ezt otthonra üzenem.”

Mivel a szerkesztőségben a talányos üzenet dekódolására többféle eredmény érkezett, megkérdeztük L. Simont, mire gondolt ekkor. A főigazgatót Erdélyben értük utol. „Ezzel a kiszólással arra akartam utalni, hogy sok vidéki múzeumot teljesen ellehetetlenítenek Magyarországon.

Főleg vidéken látható, hogy vannak olyan intézménynek, ahol az intézményfenntartó – ezek többnyire a megyei jogú városok – kiskorúsítja a saját intézményét. Régóta mondom, hogy ezt a kiskorúsítást meg kell szüntetni. Ránk ez nem jellemző, az én kapcsolatom teljesen harmonikus a fenntartóval, mindenről szabadon dönthetek. A vidéki intézményeknek a mi példánkat és még néhány budapesti múzeumét kellene követnie”

– mondta L. Simon László.

A Transtelex riportját a megnyitóról és a felújított múzeumról itt lehet elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!