Dúró L. Simonnak: A versei alapján lehetett tudni, hogy az aberrációhoz vonzódik

2023. november 2. – 16:33

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök délután tovább folytatódott az LMBTQ-propagandával megvádolt World Press Photo körüli ügy, azok után ugyanis, hogy L. Simon László szerdán Facebookon köszönte meg Dúró Dórának, hogy ilyen jó reklámot csinált a kiállításnak, a Mi Hazánk képviselője velős posztban szólt vissza a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának, melyben többek közt azt írta, hogy L. Simonról „az obszcén »versei« alapján is lehetett tudni, hogy az aberrációhoz vonzódik”, most már a saját kormányán is gúnyolódik.

Dúró azzal kezdte az írását, hogy miután Csák János az ő bejelentése nyomán megállapította, hogy a Nemzeti Múzeum törvénysértést követett el, és arra kérte L. Simon Lászlót, hogy szigorítson a belépésen, és ne engedjen be 18 év alattiakat, a főigazgató nemhogy nem húzta be fülét-farkát, hanem még neki állt feljebb, mert „a saját minisztere megzavarta LMBTQ-népszerűsítés közben”. Dúró szerint emlegetheti a főigazgató, hogy hányan mennek el a kiállításra, de az államnak különös felelőssége van abban, hogy milyen értékrendet közvetítenek a Nemzeti Múzeumban.

Mint írta, „felőlem bárki nézegethet tűsarkúba öltözött férfiakról fotókat otthon a négy fal között, de a Nemzeti Múzeumnak méltósága van”. Azt is hozzátette, hogy az állam a jelek szerint nem tudja érvényesíteni a gyermekvédelminek nevezett törvényt, mert a Nemzeti Múzeumban 13 év kétharmados kormányzás után sem tudják megoldani, hogy elkérhessék a személyit azoktól, akik bemennek oda, de mint írta, majd benyújt egy törvénymódosítást, hogy orvosolják a problémát. Szerinte egyébként a kiállítást azért sem lehetett volna megtartani, mert a magyar református közösség egyik legfontosabb temploma 200 méteren belül található.

A Mi Hazánk képviselője nem állt meg itt, abba is belekötött, hogy miután az Egyesült Államokban tavaly a legfelsőbb bíróság döntése nyomán kivették az abortuszt az alapjogok közül, és így például Arizonában ismét életbe lépett egy 1864-es, abortusztilalomra vonatkozó törvény, a kiállítás szerinte azt emelte ki ennek kapcsán, hogy a döntés ellen az egész országban tiltakoztak. Szerinte csak „a momentumosok elvbarátai, a botmixeres vihogók” tiltakoztak az életpárti elmozdulás ellen, miközben szerinte világszerte rengeteg életpárti civil szervezet üdvözölte, és ennek következtében máris kimutathatóan több ezerrel nőtt a születésszám az életpárti szabályozást bevezető államban.

Dúró emellett beleszállt a tiltás okául szolgáló, egy idős, Fülöp-szigeteki meleg közösség mindennapjait bemutató fotósorozat készítőjébe, Hannah Reyes Moralesbe is, aki egyébként korábban azt írta, nem a képek károsak, hanem a korlátozásuk. A képviselő szerint fontos kiemelni azt a „magyar fősodratú sajtó által teljesen elhallgatott” tényt, hogy Moralest korábban kulturális vezetőnek nevezte ki a Klaus Schwab vezette Világgazdasági Fórum. „Hogy finoman fejezzem ki magam, nem éppen magunkfajta, a Nemzeti Múzeum mégis az ő LMBTQ-sorozatát népszerűsíti. Pedig nem lehet egyszerre két Istent szolgálni” – kommentálta Dúró.

Korábban a World Press Photo feje is meglepődött, hogy a kiállításukról letiltották a 18 év alattiakat, szerinte abban semmi explicit vagy bántó nincs. A sorozat az ő értelmezésében „érzékeny és őszinte bemutatása annak, hogyan él egy idős, Fülöp-szigeteki LMBTQI+-közösség.” A World Press Photo kommunikációs igazgatója, Andrew Davies pedig azt nyilatkozta, hogy a szervezet nem jogosult törvényeket kommentálni, de megértik, milyen nehéz helyzetben van a Nemzeti Múzeum. A sorozat egyébként a World Press Photo honlapján korhatár nélkül elérhető.

Végezetül pedig az is fontos adalék, hogy a Dúró által a kormányon való gúnyolódással vádolt L. Simon egyébként éppen a napokban beszélt arról, hogy a fenntartónak minden esetben hagynia kéne a múzeumokat szakmailag működni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!