Meglepte a World Press Photo fejét, hogy korlátozták a belépést a budapesti kiállításra

2023. október 30. – 17:28

Másolás

Vágólapra másolva

Joumana El Zein Khourty szerint semmi explicit vagy bántó nincs azokban a képekben, amik miatt a Nemzeti Sajtófotó Kiállítást a Mi Hazánk kezdeményezésére csak 18 éven felüliek látogathatják – írja a Hvg.hu.

A World Press Photo-válogatást szervező fotográfiai szervezet vezetője szerint Hannah Reyes Morales Melegek idősotthona című sorozata

„érzékeny és őszinte bemutatása annak, hogyan él egy idős, Fülöp-szigeteki LMBTQI+ közösség.”

Joumana El Zein Khourty azt mondta a Hvg.hu-nak, hogy mindenkit arra bátorít, hogy nézze végig a szervezet honlapján a fotósorozatot, és „vonja le a saját következtéseit.” Meglepte a döntés, hogy korhatár került a kiállításra.

A sorozat a World Press Photo honlapján korhatár nélkül elérhető.

A World Press Photo kommunikációs igazgatója, Andrew Davies azt nyilatkozta a lapnak, hogy a szervezet nem jogosult törvényeket kommentálni, de megértik, milyen nehéz helyzetben van a Nemzeti Múzeum.

Dúró Dóra törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását kérte Csák János minisztertől a Nemzeti Múzeumban megtekinthető Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás tartalma miatt, „azon ugyanis a 2022-es év legfontosabb eseményeként jelenítik meg az »LMBTQ+-kisebbség elleni erőszakot«, illetve a »meleg idősotthont« ábrázoló képsorozaton tekinthetik meg az odalátogatók például azt, hogy női ruhába és tűsarkúba öltözött férfiak rúzsozzák magukat” – írta közleményében pár napja a Mi Hazánk.

Csák megállapította a törvénysértést, a családok védelméről szóló törvény értelmében pedig arra kérte a Nemzeti Múzeumot, azaz L. Simon László igazgatót, hogy szigorítson a belépésen, és csak 18 éven felülieket engedjen be.

Magyar melegjogi szervezetek közös nyilatkozatban tiltakoztak a korhatár bevezetése ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!