A Mi Hazánk elérte, hogy egy melegek idősotthonát bemutató fotósorozat miatt 18 év alattiak nem nézhetik meg a Nemzetközi Sajtófotó Kiállítást

2023. október 28. – 10:17

Másolás

Vágólapra másolva

A Mi Hazánk kezdeményezése nyomán 18 év alattiak nem látogathatják tovább a Nemzeti Múzeum kiállítását, mert az sérti a gyermekvédelmi törvényt – közölte Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese. Erről Csák János illetékes miniszter tájékoztatta a Mi Hazánkat, megállapítva a törvénysértést – írták.

Dúró Dóra törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását kérte Csák János minisztertől a Nemzeti Múzeumban megtekinthető Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás tartalma miatt, „azon ugyanis a 2022-es év legfontosabb eseményeként jelenítik meg az »LMBTQ+-kisebbség elleni erőszakot«, illetve a »meleg idősotthont« ábrázoló képsorozaton tekinthetik meg az odalátogatók például azt, hogy női ruhába és tűsarkúba öltözött férfiak rúzsozzák magukat” – fejtette ki Dúró.

Megkeresésére válaszul Dúró szerint Csák János közölte, hogy a családok védelméről szóló törvény érvényre jutásának biztosítását kérte számon L. Simon Lászlón, a Nemzeti Múzeum fideszes főigazgatóján, így a múzeum szigorította a kiállítás megtekintésének szabályait, és 18 év alattiak számára ezentúl nem értékesít jegyet.

„Újabb konkrét siker tehát a Mi Hazánk kezdeményezése az LMBTQ-propaganda megállítása terén, azonban nem dőlhetünk hátra, mert ez csak egy csepp a tengerben” – tette hozzá Dúró Dóra.

Egy napja L. Simon még azt kérte, hagyják szakmai alapon működni a múzeumot

A múzeumot vezető fideszes L. Simon László pénteken még azt üzente haza Erdélyből: a fenntartó hagyja békén a múzeumot, szakmailag működni. Aztán Csák János miniszter a családok védelméről szóló törvény érvényre jutásának biztosítását kérte számon rajta.

A Telex megnézte a Nemzeti Múzeum kiállításán a Dúró Dóra által problémásnak tartott fotósorozatot. Hannah Reyes Morales Melegek idősotthona című alkotása egy Fülöp-szigeteki idősotthon lakóit ábrázolja.

„A Golden Gays egy Fülöp-szigeteki idős LMBTQI+ közösség, évtizedek óta együtt élnek és támogatják egymást egy olyan országban, ahol diszkriminációval, előítéletekkel és életkoruk, társadalmi-gazdasági helyzetük miatt fokozott nehézségekkel kell szembesülniük”

– olvasható a kiállításon a képleírásban.

Morales felvételeit sorozat kategóriában díjazta a zsűri. Indoklásuk szerint azért, mert a képek alkalmasak a közösség bensőséges szeretetének, örömének és méltóságának ábrázolására.

A Nemzeti Múzeumban a fotós öt képét állították ki. Ezekből Dúró Dóra különösen azokat kifogásolta, amelyek az idősotthonban tartott szépségversenyt ábrázolják. A képen öt ember látható egy színpadon női ruhában. Dúró szerint ezzel „a születési nem megváltoztatásának ízléstelen propagandája is megjelent”.

Dúró Dóra elmondta, hogy szükség van a 2021-ben elfogadott gyermekvédelmi törvény kiegészítésére olyan módon, hogy az kulturális intézményekben is tiltsa az LMBTQ-propaganda terjesztését a 18 éven aluliak számára.

A Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője 2020 szeptemberében azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy ledarált egy szerinte „homoszexuális propagandát” bemutató mesekönyvet, a Meseország mindenkié című kötetet. Az említett művel és az általa okozott botrányról ebben a videóban beszélgettünk a szerzővel, Nagy Boldizsárral és két meseíróval, Pengő Edittel és Szűcs Edittel:

2021-ben úgy fogadta el a parlament a gyermekvédelminek vagy pedofilellenesnek is hívott törvényt, hogy azt az utolsó pillanatban a melegeket erősen megbélyegző részekkel egészítették ki – erről akkor itt írtunk.

A törvény következményeként több könyvesboltban is lefóliázták azokat a 18 éven aluliaknak árult köteteket, amelyek „a szexualitás öncélű ábrázolását”, „a homoszexualitás megjelenítését”, esetleg „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést” tartalmaznak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!