Melegjogi szervezetek közleményben ítélik el, hogy a Mi Hazánk kitiltotta a 18 éven aluliakat a Nemzetközi Sajtófotó Kiállításról

2023. október 29. – 16:23

Másolás

Vágólapra másolva

Nyilatkozatot adtak ki melegjogi szervezetek a Mi Hazánk politikusában felháborodást kiváltó képek kapcsán. A szervezetek szerint a képek LMBTQI-emberek elleni erőszakot, másrészt egy, a szexuális és nemi kisebbségek tagjainak otthont adó idősotthon mindennapjait ábrázolják.

A Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar Aszexuális Közösség és a Magyar LMBT Szövetség közleménye szerint érthetetlen, hogy miért gondolja ma Magyarországon egy politikus, hogy az LMBTQI-közösség elleni erőszakra felhívni a figyelmet – akárcsak egy sajtófotóval – károsan hat bármely gyermek fejlődésére, ha ugyanezt a fenntartást nem érvényesíti a háború borzalmait vagy a kilátástalan szegénységet bemutató képek esetében.

„A szóbeli és fizikai bántalmazások minden szexuális és nemi kisebbséghez tartozó személy mindennapjának részei, ez alól a 18 év alattiak sem kivételek. Az ő történetük elrejtése tovább erősíti a velük szembeni előítéleteket, stigmatizációt.”

A másik kifogásolt anyag a Fülöp-szigeteki Golden Gays idős LMBTQI-emberek egymást támogató közösségéről szóló fotósorozat. A képek egy számos nehézséggel, diszkriminalizációval és marginalizációval küzdő közösség mindennapjait mutatják be. A képek üzenete, hogy szükség van a másikért felelősséget vállaló, támogató környezetre a többségi elutasítással szemben. Az LMBTQ-szervezetek szerint „belelátni ebbe bármi mást rosszindulatú értelmezés”.

Mint ismeretes, a Mi Hazánk elérte, hogy egy melegek idősotthonát bemutató fotósorozat miatt 18 év alattiak nem nézhetik meg a Nemzetközi Sajtófotó Kiállítást: Dúró Dóra jelentette be, hogy a kezdeményezésük után Csák János minisztériuma állapította meg a törvénysértést. A döntés ellen az Egységes Diákfront akciói bekötött szemmel akcióztak vasárnap reggel a múzeum lépcsőjén.

(RTL)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!