Vissza a jövőbe: Arizonában ismét életbe lépett az abortusztilalomra vonatkozó 1864-es törvény

2022. szeptember 25. – 09:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy arizonai bíró döntésének értelmében az államban mostantól ismét végrehajtható az az 1864-es törvény, ami csak abban az esetben engedélyezi a terhességmegszakítást, amennyiben az anya élete veszélyben van – írja a BBC.

A 19. századi törvény végrehajtását az 1973-as, ún. „Roe v. Wade” legfelsőbb bírósági döntés tiltotta meg eddig. Az amerikai legfelsőbb bíróság június végén semmisítette meg az ítéletet, és ezzel a nők abortuszhoz való jogának alkotmányos védelmét. Ezt követően az államok hatáskörébe került, hogy engedélyezik-e a terhességmegszakítást, a döntést követően a republikánus államok sorra vezették be az abortuszhoz való hozzáférést szigorító törvényeket

Kellie Johnson, az arizonai Pima Megyei Legfelsőbb Bíróság bírája pénteken oldotta fel az 1864-es törvény végrehajtásának blokkolását, így az államban ismét alkalmazhatják a törvényt, ami csak abban az esetben engedélyezi az abortuszt, ha az anya élete veszélyben van, egyéb esetben nem. Így például a nemi erőszak és vérfertőzés áldozatai sem juthatnak hozzá az abortuszhoz államban.

A döntést a Fehér Ház „katasztrofálisnak, veszélyesnek és elfogadhatatlannak” ítélte.

A helyzetet bonyolítja, hogy Arizona, több más republikánus állammal együtt, már korábban bevezette az abortusz tilalmát a terhesség tizenötödik hetétől, így most az sem világos, hogy ez vagy a most elfogadott majdnem teljes tiltás lesz precedensértékű az államban.

Ebben a jelek szerint az állam vezető tisztviselői sem értenek egyet: a kormányzó kijelentette, hogy a jövőben is a 15 hetes törvény lesz érvényben, az állam republikánus főügyésze szerint azonban a régebbi törvényt kellene alkalmazni. A zavar miatt mindenesetre már most nehéz abortuszhoz jutni az államban, a klinikák ugyanis nincsenek tisztában azzal, hogy melyik törvény vonatkozik rájuk, ezért félnek végrehajtani a műtétet.

Arról, hogy mekkora politikai zűrzavart okozott, hogy az USA-ban kivették az abortuszt az alapjogok közül, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!