„Nem a képek károsak, hanem a korlátozásuk” – mondja a fotós, akinek a kiállítására nem mehetnek be kiskorúak

2023. október 31. – 17:26

Másolás

Vágólapra másolva

Reagált a HVG-nek Hannah Reyes Morales fotós, akinek a kiállított képeit ma már csak felnőttek nézhetik meg a Nemzeti Múzeumban. A képsorozaton látható egy Fülöp-szigeteki LMBTQ-közösség is, ami miatt azt Dúró Dóra feljelentette, Csák János pedig erre válaszul kitiltotta onnan a 18 év alattiakat.

Morales szerint a képein látható meleg közösség tagjai „a remény jelképei, hogy a nehézségek közepette is van család, közösség és otthon. Több mint szomorú vagyok, hogy a történetük talán nem jut el azokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá. Szomorú vagyok, hogy a történetük rejtve marad, visszaidézve azt az elnyomást, amelyben nekik maguknak is élniük kellett.”

Morales a HVG-nek azt írta: „Sem a képek, sem az azokon ábrázolt emberek nem veszélyesek és nem károsak. Ezek a fotók kedves és szerető emberekként ábrázolják a Golden Gays közösség tagjait, akiknek van mit adniuk és tanítaniuk a világnak a családról és az erőről a megpróbáltatások közepette. Ami káros, az az LMBTQ-közösség láthatóságának, valamint annak a korlátozása, hogy joguk van a létezéshez és ahhoz, hogy lássák őket”

Korábban a World Press Photo feje is meglepődött, hogy a kiállításukról letiltották a 18 év alattiakat, szerinte abban semmi explicit vagy bántó nincs. A sorozat az ő értelmezésében „érzékeny és őszinte bemutatása annak, hogyan él egy idős, Fülöp-szigeteki LMBTQI+ közösség.”

A World Press Photo kommunikációs igazgatója, Andrew Davies azt nyilatkozta a lapnak, hogy a szervezet nem jogosult törvényeket kommentálni, de megértik, milyen nehéz helyzetben van a Nemzeti Múzeum.

Dúró Dóra törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását kérte Csák János minisztertől a Nemzeti Múzeumban megtekinthető Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás tartalma miatt, „azon ugyanis a 2022-es év legfontosabb eseményeként jelenítik meg az »LMBTQ+-kisebbség elleni erőszakot«, illetve a »meleg idősotthont« ábrázoló képsorozaton tekinthetik meg az odalátogatók például azt, hogy női ruhába és tűsarkúba öltözött férfiak rúzsozzák magukat” – írta közleményében pár napja a Mi Hazánk.

Csák megállapította a törvénysértést, a családok védelméről szóló törvény értelmében pedig arra kérte a Nemzeti Múzeumot, azaz L. Simon László igazgatót, hogy szigorítson a belépésen, és csak 18 éven felülieket engedjen be.

A sorozat a World Press Photo honlapján korhatár nélkül elérhető.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!