L. Simon László: Határozottan visszautasítom, hogy gyermekeinket tőlem vagy az általam vezetett intézménytől kellene megvédeni

2023. november 6. – 12:48

Másolás

Vágólapra másolva

„Csák János miniszter ma reggel közölte velem, hogy felment a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pozíciójából, mert álláspontja szerint szabotáltam a gyermekvédelmi törvényt. A döntést tudomásul veszem, azonban elfogadni nem tudom azt. A World Press Photo kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg” – írta L. Simon László hétfőn, a Facebookon közzétett sajtónyilatkozatában, melyben váratlan felmentésére reagált.

Azzal folytatta, hogy „ezt maga a minisztérium is elismerte korábbi levelében: »Álláspontom szerint szándékos jogsértésre utaló körülmény a Magyar Nemzeti Múzeum részéről nem merül fel (…)«. A minisztériumi közleményben foglaltakkal ellentétben a fenntartó utasítását késlekedés nélkül és maradéktalanul betartottuk, a 18 év alatti korlátozást bevezettük és erről a fenntartót azonnal értesítettük.
Négygyermekes apaként, nagyszülőként határozottan visszautasítom, hogy gyermekeinket tőlem vagy az általam vezetett intézménytől kellene megvédeni.”

Hétfőn délelőtt közölte a Magyar Nemzet, hogy Csák János miniszter azonnali hatállyal menesztette L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját. A miniszter, mint a munkáltatói jogkör gyakorlója a mai napon adta át a főigazgatónak a munkaviszonyának megszüntető okiratát.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium tájékoztatása szerint Csák az indoklásában kifejtette, hogy a főigazgató, mivel az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium elismeri L. Simon László korábbi érdemeit a kulturális területen végzett tevékenysége során – jelezték a közleményben.

A főigazgató menesztése hátterében az LMBTQ-propagandával megvádolt World Press Photo kiállítás körüli ügy állhat, amit Dúró Dóra, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője robbantott ki múlt héten. A felmentés hátteréről részletesebben itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!