Republikon: Nő a kiábrándultak száma, minden harmadik választónak nincsen pártja

2023. október 9. – 05:01

Republikon: Nő a kiábrándultak száma, minden harmadik választónak nincsen pártja
Választási plakátokat dobnak kukába az Egységben Magyarországért eredményváró rendezvényén, a Városligeti Műjégpályán az országgyűlési választás napján, 2022. április 3-án – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Tovább csökkent a Fidesz népszerűsége, de több ellenzéki párt is vesztett szavazókat. Ezzel párhuzamosan egyre több választó nem talál magának pártot, egyéves csúcson a bizonytalanok aránya – derült ki a Republikon Intézet szeptemberi pártpreferencia-kutatásából, amit a Telexen ismertetünk először.

Folytatódott a Fidesz népszerűségvesztése szeptemberben, a Republikon felmérése szerint a teljes népesség körében egy százalékpontot veszített a kormánypárt (29) augusztushoz képest, míg a pártválasztók körében változatlanul 42 százalékon áll a támogatottságuk. Ez jól illeszkedik az elmúlt hónapok tendenciájába: tavaly október óta már a teljes népesség és a pártválasztók körében is 6-6 százalékpontot veszített a Fidesz–KDNP.

A Fidesz népszerűségének csökkenéséből nem tudott profitálni az ellenzék. A Republikon felmérése szerint a bizonytalanok aránya nőtt csak igazán szeptemberben.

Már háromból egy választónak (32 százalék) nincs pártja, azaz ma többen tartoznak a bizonytalanok táborához, mint ahányan a Fideszre szavaznának.

A legerősebb ellenzéki párt továbbra is a DK, a a teljes népesség körében azonban ők sem tudták növelni a támogatottságukat (12 százalék) augusztushoz képest. A pártválasztók körében egy százalékpontos elmozdulást (18 százalék) ugyan fel tudnak mutatni, de ez még messze elmarad Gyurcsány Ferenc tavaly szeptember várakozásaitól. A DK elnöke akkor azt mondta, hogy egy éven belül másfél millió szavazója lesz a pártnak, a Republikon és más közvélemény-kutatások szerint azonban érdemben nem tudták növelni a támogatottságukat az elmúlt hónapokban.

Szeptemberben ismét beelőzte a Mi Hazánk Mozgalom a Momentumot, a Republikon kutatása szerint a teljes népesség körében 7, a pártválasztók között pedig 10 százalékon állnak Toroczkai Lászlóék. A tízszázalékos plafont az elmúlt egy évben nem tudta átugrani a Mi Hazánk, de két hónapja tartják ezt a szintet.

Hiába kezdett el jobban rápörögni a megélhetési kérdésekre a Momentum, továbbra sem tud zárkózni a DK-hoz, sőt, Donáth Annáék népszerűsége szeptemberben a teljes népesség körében egy (6 százalék), a pártválasztók körében pedig két százalékponttal (8 százalék) esett augusztushoz képest.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt szeptemberben utolérte a Momentumot. A viccpárt támogatottsága hónapok óta nő, ez a tendencia szeptemberben is folytatódott: 1-1 százalékponttal erősödtek a teljes népesség körében (6 százalék) és a pártválasztók között (8 százalék) is. A Republikon elemzése szerint a Kutyapárt volt az elmúlt egy év legnagyobb nyertese, tavaly októberben ugyanis még csak két százalékon álltak Kovács Gergőék.

Az is jól látható, hogy a tavalyi országgyűlési választás óta átrendeződött némileg a politikai erőtér.

A két „protestpárt”, a Mi Hazánk és az MKKP szavazói lassan a pártválasztók egyötödét teszik ki, gyakorlatilag a DK után a két legerősebb ellenzéki párttá nőtték ki magukat.

A Republikon szerint egyre messzebb vagyunk a kétpártrendszertől, amelynek irányába volt némi elmozdulás a 2022-es választások előtt.

Az MSZP az augusztusi mélypont (4 százalék) után a Republikon szeptemberi felmérése szerint ismét átlépte a parlamenti küszöböt a pártválasztók körében (5 százalék), a teljes népességben pedig változatlanul 3 százalékon állnak a szocialisták.

A Jobbik, az LMP és a Párbeszéd továbbra sem jutna be a parlamentbe, és a jövő júniusi EP-választáson se sok jóra számíthatnak a mostani számok alapján. A Jobbik támogatottsága több hónapos stagnálás után 1-1 százalékponttal esett vissza a teljes népesség és a pártválasztók körében is. Ebben talán az is szerepet játszhat, hogy a párt két korábbi elnöke, Vona Gábor és Jakab Péter is pártot alapított az elmúlt időszakban. A Republikon Intézet nem mérte a Második Reformkor és A Nép Pártján népszerűségét, a Medián múlt héten publikált kutatása szerint ugyanakkor az előbbi 2, az utóbbi pedig már 5 százalékon áll a pártválasztók körében.

Az LMP és a Párbeszéd támogatottsága is csökkent szeptemberben a teljes népesség körében, a Párbeszéd már a Republikonnál is csak 1 százalékponton áll. Karácsony Gergely pártja a Medián és a kormányközeli Nézőpont felmérésében már elérte a 0 százalékot.

Módszertan: A felmérés 1000 fő telefonos megkérdezésével készült szeptember 18-25 között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint
reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. Hibahatár: +/- 3,2%.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!