Gyurcsány Ferenc: Márki-Zay Péter szenvedett történelmi vereséget, nem mi

2022. szeptember 27. – 20:32

frissítve

Gyurcsány Ferenc: Márki-Zay Péter szenvedett történelmi vereséget, nem mi
Gyurcsány Ferenc – Fotó: Partizán

Másolás

Vágólapra másolva

Először adott hosszabb interjút Gyurcsány Ferenc az áprilisi országgyűlési választás óta. A DK elnöke szerint Márki-Zay Péter tehet a vereségről, és pártjának vagy személy szerint neki nincs ebben kitüntetett felelőssége. A DK a jövőben az ellenzék közepe kíván lenni, és ehhez nem fél alkalmazni az erejét sem. Még nem döntöttek arról, hogy támogatják-e Karácsony Gergelyt a 2024-es önkormányzati választáson. Gyurcsány azt is elárulta, hogy hamarosan eladják az Apró-villát, és szerinte egy éven belül másfél millió szavazója lesz a pártjának.

Történelmi tévedésnek nevezte Gyurcsány Ferenc a Partizán kedd esti műsorában, hogy Márki-Zay Péter volt az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az áprilisi országgyűlési választáson. „Nem hittük el, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester győzni tud egy előválasztáson, nem vettük komolyan ezt a fenyegetést” – fogalmazott a DK elnöke, aki abszurdnak tartja, hogy nem a legnagyobb frakcióval rendelkező párt vagy annak egy koalíciós partnere adta az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjét.

„Az előválasztás önmagában egy félreértés” volt Gyurcsány szerint. Téves volt szerinte az a logika, hogy a legjobb jelöltnek kell győznie, mert a parlamentben nem az egyéni teljesítmény számít, hanem a csoport teljesítménye. „Azt hiszem, mi nem mertünk azzal szembenézni elég okosan, hogy valójában nem az a kérdés, hogy melyikünk kampányol jobban Kalocsán, hanem hogy kinek a frakciója képvisel olyan politikát, amiben az ország többsége hisz” – jelentette ki a DK elnöke.

Az előválasztást mindenki csodafegyvernek tartotta, ám Gyurcsány szerint hiba volt a miniszterelnök-jelöltről így dönteni, és ő úgy látja, hogy az előválasztás összességében ártott az ellenzéknek, amely a legnagyobb vereségét szenvedte el a rendszerváltás óta. Állítása szerint ő már Márki-Zay előválasztási győzelme után látta, hogy nagy baj van, és épp ezért nem is bánta, amikor a miniszterelnök-jelölt azt kérte tőle, hogy maradjon háttérben a kampány alatt.

A mai napig nem bánja azt sem, hogy nem állt oda Márki-Zay Péter mögé az ellenzéki eredményváron április 3-án, szerinte ugyanis a miniszterelnök-jelölt szenvedett történelmi vereséget, és nem ő vagy a pártja.

Gyurcsány tagadta, hogy a DK-nak megkülönböztetett felelőssége lett volna az ellenzék vereségében, pártjának vagy Dobrev Klárának semmi köze nem volt szerinte a vereséghez.

Arra a kritikára pedig, hogy a DK alig vette ki a részét a kampányban, így reagált: „Mi annyit tettünk, amennyit kértek tőlünk. Nem többet, nem kevesebbet, azt tisztességgel megcsináltuk.”

A DK nem fél alkalmazni az erejét, hogy az ellenzék közepe legyen

A választás másnapján, április 4-én találkozott utoljára a hat ellenzéki párt elnöke, azóta csak az Elnökök nevű Signal-csoportban (innen tette ki Gyurcsány már a választás másnapján Márki-Zayt) tartják valamelyest a kapcsolatot a DK elnöke szerint. Most mindenki a saját útján indult el.

„A DK arra tör, hogy maga rendezze össze ezt a hat pártot valamilyen módon.”

Gyurcsány szerint egy ellenzéki blokknak kell felállnia a Fidesszel szemben, és a DK célja, hogy az ellenzék politikai közepe legyen.

A DK-nak van jelenleg a legnagyobb parlamenti frakciója, és a pártelnök szerint „a DK-nak annyi támogatója van, mint a Momentumnak, a Jobbiknak, az MSZP-nek együtt”.

„Most van egymillió szavazónk. Én azt gondolom, hogy egy év múlva lesz másfél millió szavazónk.”

A volt miniszterelnök arra számít, hogy az ország jelentős része hamarosan azzal fog szembesülni, hogy nem tud megélni, és ezért jövő tavasszal bezuhan a kormány támogatottsága, az ellenzéké pedig mindeközben nőni fog.

Gyurcsány Ferenc a Partizán stúdiójában – Fotó: Partizán
Gyurcsány Ferenc a Partizán stúdiójában – Fotó: Partizán

Azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy már 2026 előtt megbukik a kormány, a DK ezért árnyékkormányt állított fel a napokban. Gyurcsány azzal magyarázta ennek az értelmét, hogy reményt szeretnének adni, hogy van választás az emberek előtt. „Amikor a kötcsei kocsmában eddig verték az asztalt a harmadik sör után, hogy ez meg az a baj ezzel a kormánnyal, akkor visszaszólt a Béla, hogy jó, de hát ki más. Tényleg, de ki más? – tették szét a kezüket. Mostantól kezdve azt fogják mondani a kötcsei kocsmában, hogy Dobrev kormánya” – mesélt el egy anekdotát.

Az árnyékkormány felállítása Gyurcsány szerint nem azt jelenti, hogy le akarnak számolni a többi ellenzéki párttal, de

„az kijelenthető, hogy a DK nem fél alkalmazni az erejét”,

és megismételte, hogy pártja az ellenzék közepe kíván lenni. Szerinte ellenzéki oldalon nincs másnak mondanivalója és szervezett kerete. „A következő miniszterelnököt úgy hívják, hogy Dobrev Klára” – szögezte le ezt is büszkén, neki azonban már nincsenek miniszteri ambíciói, ezért sincs benne az árnyékkormányban.

Gyurcsány az ellenzéki vezetőknek: Tessék jobban csinálni

Másfél év múlva önkormányzati választás lesz. Gyurcsány arról beszélt az interjúban, hogy pártjával még nem döntöttek arról, hogy támogatják-e Karácsony Gergelyt a főpolgármester-választáson.

Nyilvánosan nem akarta kritizálni Karácsonyt, mert az rossz lenne az ellenzéknek, de annyit azért elárult, hogy a főpolgármesternek négyszemközt elmondja – legutóbb pár hete –, hogy szerinte hogyan kéne vezetni Budapestet.

„Ha lesz jelöltünk, akkor eldöntjük, hogy milyen módon juttatjuk érvényre az akaratunkat”

– válaszolta Gyurcsány arra a kérdésre, hogy 2019-hez hasonlóan lesz-e főpolgármester-jelölti előválasztás.

Azt is megerősítette Gyurcsány, hogy Trippon Norbert újpesti alpolgármestertől átvette a budapesti DK vezetését. Korábban azt gondolta, hogy Trippon lesz a DK főpolgármester-jelöltje, de a volt szocialista politikus inkább Újpestet akarja vezetni. Mivel nem látott mást, aki ráncba szedné Budapesten a DK-t, pár hónapra ő vette át a vezetést.

Az interjú végén szóba kerültek a személyéhez fűződő kritikák is. A volt miniszterelnök elárulta például, hogy egy éven belül eladják az Apró-villát, mert hárman csak kóvályognak a hatalmas házban.

„Én nem gátolom meg egyik ellenzéki kollégámat sem, hogy jó legyen. Ahol tartanak az ellenzéki pártok (…), nem énmiattam tartanak” – reagált a DK elnöke arra, hogy rontja-e az ellenzék esélyeit.

„Aki Gyurcsánnyal szemben akar politizálni, annak azt tudom mondani, hogy tessék jól csinálni, tessék jobban, tessék egy-másfél millió szavazót összegyűjteni.”

„Én azzal nem tudok mit kezdeni, hogy velem foglalkoznak. Amikor együtt voltunk, azt mondták, hogy összegyurcsányozzuk az ellenzéket. Most külön vagyunk, akkor a DK meg miért csinál önállóan valamit? Tessék eldönteni, hogy ki mit csinált.” Szerinte Egerszegi Krisztina sem kért elnézést azért, mert legyőzte a többieket az olimpián.

Az áprilisi választás óta mi is több alkalommal kértünk interjút Gyurcsány Ferenctől, ám eddig nem állt a rendelkezésünkre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!