Orbán megbuktatására készül Dobrev árnyékkormánya

2022. szeptember 18. – 13:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ország történetének első árnyékkormányának miniszterelnökeként konferálta fel Dobrev Klárát Kálmán Olga a DK vasárnap délelőtti rendezvényén. Dobrev a választás után pár hónappal az elégedetlen és elkeseredett emberek összefogásáról beszélt, valamint arról is, hogy fel kell készülni az Orbán-kormány megbuktatására. Erős baloldali kormányra van szükség a DK EP-képviselője szerint, hazafias és európai politizálást ígér. Az árnyékkormány tagjait hétfőn mutatják be, de az árnyék-miniszterelnök annyit már elárult, hogy nem szakértőkből, hanem jó politikusokból fog állni.

„A megélhetési válság legfőbb okozója maga Orbán Viktor. Amíg Orbán Viktor marad, addig a válság is maradni fog. Ezért kell árnyékkormányt alakítani” – magyarázta Dobrev Klára a Teréz körúti Béke Szállodában vasárnap, hogy mégis miért találta ki a DK, hogy árnyékkormányt állít fel öt hónappal a Fidesz negyedik kétharmados győzelme után.

Dobrev szerint Orbán Viktor a saját választóit is becsapta a választási kampányban, amikor biztonságot ígért. Pár hónappal később az elmúlt évtizedek legszörnyűbb megszorításaival sok millió állampolgárt taszított létbizonytalanságba a kormány.

Meg kell buktatni Orbánt

Az Európai Bizottság mai döntése a pénzmegvonásról pedig egyértelműen azt mutatja a DK politikusa szerint, hogy az Európai Unió már nem hisz Orbán Viktornak, nem hiszik el Brüsszelben, hogy a Magyarországnak szánt pénzeket nem lopják el.

Ez azért probléma – folytatta a DK politikusa –, mert ha az unió nem hisz Orbánnak, akkor a világ sem fog. Márpedig ha a világ sem hisz a magyar kormánynak, akkor a gazdasági szereplők sem fognak, és akkor annyi a forintnak. Ha holnap nem Orbán Viktornak hívnák Magyarország miniszterelnökét, Dobrev szerint könnyebb lenne megállapodni az unióval, rögtön stabilizálódna a forint, és kisebb lenne az infláció, az áremelkedés.

„Ebben az országban csak akkor lesz végre béke, csak akkor lesz jövője az európai Magyarországnak, ha Orbán Viktor kormánya megbukik. És ez a feladatunk.”

Mivel a probléma megoldását nem várhatják a kormánytól, a DK elnöksége úgy döntött, hogy megalakítják Magyarország első árnyékkormányát. „Fel kell készülni arra, hogy tisztességesen átvegyük a kormányzást, amikor eljön az ideje, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az Orbán-kormány bukása minél hamarabb következzen be” – ismertette a kitűzött célt Dobrev.

Azt ugyanakkor ő is elismerte, hogy Orbán nem fog magától lemondani, mert „a hatalom a mindene”. Ez azonban nem azt jelenti Dobrev szerint, hogy ne lehetne rákényszeríteni a lemondásra.

Arra van szükség, hogy az elégedetlen és az elkeseredett emberek egymásra találjanak.

Orbán 12 éve azon dolgozik, hogy egymás ellen hangolja a magyarokat, és leszalámizza a különböző csoportokat. Fel kell azonban ismerni, hogy nem részbajok vannak, hanem magával a rendszerrel van a baj – mondta Dobrev.

Szerinte már nem elég pár törvényt módosítani, vagy leváltani egy-egy minisztert, hanem együttes erővel kell szembeszállni Orbánnal, és meg kell buktatni a rendszert. „Jól szervezett, közös politikai akarattá formálni az elégedetlenséget és az elkeseredettséget az egyetlen út arra, hogy leváltsuk a mostani közhatalmat, és egy jobb országot építsünk. Ez lesz az árnyékkormány legfontosabb feladata” – tette hozzá a DK EP-képviselője.

Dobrev Klára – Fotó: Demokratikus Koalíció / Facebook
Dobrev Klára – Fotó: Demokratikus Koalíció / Facebook

Hazafias és európai politika

Az elégedetlenség azonban önmagában még semmit nem ér, ha nincs alternatíva. Az árnyékkormány feladata ezért Dobrev szerint, hogy alternatívát mutasson.

Hazafias és európai politikát ígér a követőinek.

A hazafias politika alatt azonban nem „a sámánkultuszt, a zavaros magyarságkutatást, a kipcsak vérek keresgélését vagy valamilyen szenteskedő papolást” érti. A kormány feladata szerinte, hogy a magyar embereket biztonságban tudja, Magyarország minden magyar otthona legyen, egy olyan ország, amely nem bezárkózik, hanem előretekint a jövőbe.

„Európa nemzetei megértették, hogy a XXI. században sokkal erősebbek vagyunk akkor, ha összekapaszkodunk”

– fogalmazott a DK árnyék-miniszterelnöke. Sokkal hatékonyabban és eredményesebben lehet szerinte fellépni a gazdasági válsággal, a klímakatasztrófával, a járványokkal szemben, ha Magyarország együttműködik az európai országokkal.

Nem kell ahhoz túl nagy ész Dobrev szerint, hogy mindenki belássa: a 10 millió magyarnak sokkal több esélye és lehetősége van, ha 440 millió barátja van. „Ha egyedül maradunk, elbukunk. Ha erős nemezt akarunk lenni, akkor szövetségesekre és barátokra van szükségünk.” Magyarország számára nincs élet az Európai Unión kívül, és azt ígérte, minden eszközzel meg fogják akadályozni, hogy Orbán kivezesse Magyarországot az unióból.

„Mi továbbra is hiszünk a demokráciában” – folytatta a DK politikusa. A demokrácia fontos feltétele pedig szerinte az, hogy visszaadják a politikai közélet erkölcsösségét. Ez alatt azt értette, hogy minden világfelfogást egyenlőnek ismernek el, és elutasítják, hogy bármely világfelfogás felsőbbrendű lenne a másiknál. „Tiltjuk, hogy ezt bármely kormány államhitté tegye” – tette hozzá.

Erős baloldali kormányra van szükség

Az európai Magyarország jelentette alternatíva egy baloldali alternatíva – mondta Dobrev. Szerinte mindig is az volt, és – utalva Márki-Zay Péter korábbi szavaira – azt kérte követőitől, hogy ne engedjék, hogy valaha is elhitessék velük ismét, hogy ez nem így van. Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje a kampányban többször is arról beszélt, Orbánékat csak egy jobboldali alternatívával, jobboldali jelölttel lehet legyőzni.

„Magyarországon egy erős baloldali kormányra van szükség”

– fogalmazott Dobrev.

A DK árnyék-miniszterelnökeként erős államban, fejlett közszolgáltatásokban, jó minőségű oktatásban és egészségügyben, valamint tisztességes szociális rendszerben hisz. Az államnak kell szerinte finanszíroznia az oktatást, az egészségügyet és a szociális ellátást, normális bérekre és nyugdíjakra van szükség.

Azt is mondta a bő háromnegyed órás beszédében, hogy a politika főszereplői a pártok, és erős, szervezett politikai közösségek fogják tudni csak leváltani Orbán kormányát, majd átvenni az ország vezetését. „A Demokratikus Koalíció erre készül.”

Türelmesnek, megértőnek kell lenniük egymással ellenzékben – fogalmazott Dobrev, aki szerint ebben legnagyobb ellenzéki pártként a DK-nak különösen nagy felelőssége van. „Vigyázni kell egymásra, az ellenzékre, ez az egy ellenzék van, és nincs más” – fogalmazott kissé patetikusan. Majd ismét Márki-Zay Péterre utalva arról beszélt, hogy a múltban volt, aki nem vigyázni akart az ellenzékre, hanem le akarta váltani. Egy ország tapasztalhatta meg aztán április 3-án, hogy mi ennek a következménye. „Ne engedjük meg még egyszer” – mondta Dobrev.

Gyurcsány Ferenc és a DK vezető politikusai állva tapsoltak a beszéd végén – Fotó: Demokratikus Koalíció / Facebook
Gyurcsány Ferenc és a DK vezető politikusai állva tapsoltak a beszéd végén – Fotó: Demokratikus Koalíció / Facebook

„Egy valamit nem tudunk most: nem tudunk várni.” Az előválasztás előtt parttalan viták folytak, amelyek rombolták az ellenzék hitelességét szerinte. „Erre most nincs ideje az országnak” – jelentette ki. Majd megismételte, hogy az ellenzék legnagyobb pártja, a Demokratikus Koalíció elindul, és árnyékkormányt alakít. Azt is mondta, hogy nyitottak, és befogadnak mindenkit, aki csatlakozni akar hozzájuk. „Az európai Magyarország eszméje mellett nagyon sok ellenzéki politikus elfér” – fogalmazott, és azt is mondta, hogy várják a többi ellenzéki politikust is. Azt ugyanakkor egyértelművé tette a beszédben, hogy ez a DK saját akciója, és nem működnek együtt más ellenzéki párttal.

Magáról az árnyékkormányról nem sokat beszélt. Mindössze annyit árult el, hogy minden egyes területnek külön felelőse kell, hogy legyen. Olyan miniszterekre van szükség, akik nyitottak, és képesek meghallgatni a területükön dolgozó szakértőket, és akik képesek kompromisszumot kötni.

„Az árnyékkormányom politikusokból fog állni”

– mondta Dobrev, majd amellett érvelt, hogy miért nem szakértői kormányra van szükség szerinte. Az árnyékkormány tagjait hétfőn mutatják be, a sajtónak akkor lesz lehetősége kérdéseket feltenni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!