Árnyékkormányt alakít Dobrev Klára

2022. szeptember 16. – 13:15

frissítve

Árnyékkormányt alakít Dobrev Klára
Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be Molnár Csaba, a DK alelnöke, hogy pártja nem vár tovább, Dobrev Klára vezetésével árnyékkormányt alakítanak, hogy megmutassák, van alternatívája Orbánnak. Dobrev vasárnap beszél a terveiről, hétfőn pedig bemutatják az árnyékkormány tagjait.

„Magyarország ma hatalmas bajban van” – kezdte Molnár az online sajtótájékoztatót. A kormány szerinte hazudott a magyaroknak a választás előtt, majd az elmúlt évtizedek „legfájdalmasabb megszorítócsomagját” vetette ki.

„Orbán miatt van megélhetési válság Magyarországon” – jelentette ki Molnár Csaba, és hozzátette: amíg Orbán marad, addig marad a válság is.

„Ma a kormány távozása az első számú feltétele annak, hogy véget vessünk ennek a megélhetési válságnak.”

Ilyen helyzetben az ellenzéknek morális és politikai kötelessége a DK politikusa szerint, hogy megmutassa, van kiút a válságból és van alternatíva. Mivel a DK-nak van a legnagyobb támogatottsága és legnagyobb parlamenti frakciója ellenzéki oldalon, Molnár szerint nagyobb a felelősségük is. Ezért készültek egész nyáron az előttük álló feladatokra.

„A Demokratikus Koalíció elnöksége arra kérte Dobrev Klárát, hogy mutassa meg, mit tenne ebben a helyzetben az a politikai közösség, amely az európai Magyarország eszméjére esküdött fel. Arra kértük Dobrev Klárát, hogy mutasson kiutat Magyarországnak az Orbán-kormány okozta súlyos megélhetési válságból” – fogalmazott Molnár, majd bejelentette:

„A DK elnöksége arra kérte fel Dobrev Klárát, hogy alakítson árnyékkormányt.”

Azt kérik a DK EP-képviselőjétől, hogy „mutassa meg, hogy van az Orbán-kormánynak európai alternatívája. Arra kértük, hogy árnyék-miniszterelnökként készüljön fel a kormányzásra.”

„Meggyőződésünk, hogy nincs ma Magyarországon alkalmasabb személy erre a feladatra Dobrev Kláránál” – fogalmazott Molnár, majd hosszasan sorolta a DK EP-képviselőjének erényeit. „Elkötelezett hazafi, igazi európai magyar demokrata.”

Dobrev Klára a DK pénteki elnökségi ülésén elvállalta a felkérést, és vasárnap már sajtónyilvános eseményen beszél a terveiről.

Hétőn pedig már be is mutatják az árnyékkormány tagjait.

Molnár szerint nincs mire várni, mert „Magyarország ma hatalmas bajban van, és eljött az ideje, hogy valaki megmutassa a kiutat a megélhetési válságból, amelybe Orbán Viktor és kormánya taszította a magyarokat.”

Fidesz: A magyarok továbbra sem kérnek a Gyurcsány-kormányból

„A magyarok megtapasztalták már, milyen az, amikor Gyurcsány Ferenc kormányoz” – reagált a bejelentésre perceken belül a Fidesz sajtóosztálya.

Szerintük a baloldal volt az, aki a csőd szélére sodorta az országot: „elvették a 13. havi nyugdíjat, valamint egyhavi bért a pedagógusoktól és az egészségügyi dolgozóktól, az egekbe emelték az áram és a gáz árát, elvették a családtámogatásokat, több ezer embert tettek az utcára, sőt a nehéz időkben segítség helyett plusz terhet raktak a magyar vállalkozások és családok vállára”.

A magyarok ebből nem kérnek – állítják a kormánypártnál. „Az áprilisi választáson az emberek elsöprő többsége negyedszer mondott nemet a Gyurcsány-korszakra, ideje lenne, hogy a baloldal elfogadja a választók akaratát.”

Gyurcsány: Felkészültünk

„Szóltam: készülünk. Szólok: felkészültünk” – írta ki pár órával korábban Gyurcsány Ferenc a Facebookra.

Az elmúlt egy-két hónapban látványosan felpörgették a DK elnökének Facebook-oldalát. Bejegyzéseiben hetek óta azt üzeni a táborának, hogy készülnek valamire, mert szerinte az Orbán-kormánynak hamarosan vége. „Ami most jön, azt ez a kormány nem éli túl” – írta követőinek Gyurcsány pár napja. Szerinte milliók fogják most azt tapasztalni, hogy vége van az eddigi életüknek. „Fájdalmas lesz. Nem kicsit, nagyon. Becsukódnak az ajtók. Ezért lesz vége Orbánék uralmának is” – fogalmazott a volt miniszterelnök. Azt is elismerte, hogy 2006-ban elrontotta, de azt ígéri, hogy most sikerülni fog.

Hogy mégis mire készül ilyen nagy elánnal, azt már lassan két hete, szeptember 4-én elárulta Gyurcsány: „A Demokratikus Koalíció arra készül, hogy vezesse az országot. Ez a dolga” – tette közzé a Facebook-oldalán.

Közvélemény-kutatások szerint a DK-nak van ellenzéki oldalon a legnagyobb tábora, és az áprilisi választás után Gyurcsányék alapíthatták meg a legnagyobb ellenzéki frakciót 15 képviselővel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!