Márki-Zay Péter beszédet tartott, egyetlen ellenzéki párt képviselője sem állt ki mellé a színpadra

2022. április 3. – 23:48

Márki-Zay Péter beszédet tartott, egyetlen ellenzéki párt képviselője sem állt ki mellé a színpadra
Márki-Zay Péter a vereség után beszédet tart – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor után Márki-Zay Péter tartott beszédet, ő a családjával a háta mögött állt ki a színpadra az Egységben Magyarországért eredményváró rendezvényén. Az ellenzéki pártszövetség közül senki sem állt ki mögé a színpadra.

„Először is ugyanúgy le vagyok taglózva, mint mindenki más. Nem akarom titkolni a csalódottságomat, a szomorúságomat. Soha nem gondoltuk volna, hogy ez lesz az eredmény” – kezdte a beszédét. Ezután arról beszélt, „tudtuk előre, hogy ez egy rendkívül egyenlőtlen küzdelem lesz”, de arról is beszélt, hogy ma nincs demokrácia Magyarországon, és a Fidesz igenis csalt a választáson.

„Elismerjük a Fidesz győzelmét. Tudjuk azt, hogy egy ilyen rendszerben (…) a Fidesz bő, óriási többségét megszervezte a szavazatoknak. Nem vitatjuk, hogy a Fidesz ezt a választást megnyerte. Azt igen, hogy ez a választás demokratikus és szabad lett volna, továbbra is vitatjuk” – mondta Márki-Zay.

Ez nyilvánvalóan egy egyenlőtlen küzdelem volt az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint: hazugságokkal, gyűlöletkampányokkal támadtak minket, nem álltak ki vitára, a hátunk mögött hazudoztak – sorolta. Az emberek jelentős részét csak a propaganda, az agymosás érte el szerinte.

„Mégis beleálltunk, bíztunk benne, hogy még ilyen egyenlőtlen körülmények között is meg tudjuk nyerni a választást. Nem így történt.” Bár szerinte sokan most azt tervezik könnyes szemmel, hogy elhagyják az országot, ő azt kéri, mindenki nyugodjon meg. Ő is hazamegy, és egy év után először kialussza magát. Találkozik a barátaival, megiszik egy-két pohár bort, és egy józan döntést kell hozni szerinte ebben a helyzetben.

„Tiszta lelkiismerettel mondjuk azt, hogy mindent megtettünk az elmúlt egy évben és az elmúlt négy évben, és ezt én köszönöm mindenkinek”

– fogalmazott.

A történelem tanulsága, hogy Milošević is népszerű volt, amikor a NATO bombázta, és Hitler is kétharmados többséget szerzett volna 1945-ben Németországban, amikor Berlin körbe volt véve.

Márki-Zay szerint „még egy ilyen rendszerben is Orbán Viktor félt, rettegett attól, hogy elveszítheti a hatalmát”. Ezután arról beszélt, ő az életét tette arra négy éve, hogy ezt a rendszert megbontsák, és ehhez egy programot is készítettek, amivel egy „szebb Magyarországot építettünk volna”.

Márki-Zay azt mondta „106 hős mellett kell most kiállnunk. 106 olyan ember mellett, akik vállalták ezt a küzdelmet mindannyiunkért.” Nem gondolta volna, hogy ebbe az irányba fog menni Magyarország, és ennyire meg lehet vezetni az embereket. Mi maradunk, itt leszünk, ebben az országban – mondta. „Nehéz idők jönnek. Nehéz idők jöttek volna, akárki nyerte volna ezt a választást.”

Épp ezért szerinte még nagyobb szükség van arra, hogy fogjuk meg egymás kezét. „Vissza fogjuk adni a haza tiszteletét, becsületét! Ellenzékből is meg tudjuk mutatni, hogy büszkék vagyunk arra, hogy magyarok vagyunk.” A számszerű többség Orbán Viktor mellett van, de a tisztelet és a becsület mellettünk – mondta az ellenzéki szavazóknak Márki-Zay.

„Mi egy tisztességes Magyarországban hiszünk, és ezt a hitünket és küzdelmünket nem adhatjuk fel soha.”

Ezután a mögötte álló gyerekeire mutatott: „Itt áll az én családom, a hét gyerekem. Mi maradunk, itt maradunk veletek. Felelősek vagyunk minden magyarért, a sok tízezer emberért, akit összetört ez a választási eredmény”.

Márki-Zay végül megköszönte a segítséget a „106 hősnek”, a képviselőjelölteknek, az aktivistáknak, akik miatt szerinte ezt a harcot nem lehet feladni. A fideszes szavazókról is szólt: „Őket is ugyanúgy szeretjük, és imádkozunk, mert higgyétek el, nem tudják, hogy mit cselekszenek”. Beszédét végül azzal zárta: „Mi itt maradunk”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!