Nézőpont: Jakab Péter pártja népszerűbb a Párbeszédnél, az LMP-nél és az MSZP-nél is

2023. szeptember 12. – 14:17

Másolás

Vágólapra másolva

Kire szavazna egy most vasárnapi országgyűlési választáson? – tette fel a kérdést a kormányközeli Nézőpont Intézet a szeptember 4-6. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével készült, 18 évesnél idősebb lakosságra reprezentatív közvélemény-kutatásában, és arra jutottak, hogy a pártokra még mindig nagyot verne a Fidesz.

Fotó: Nézőpont Intézet
Fotó: Nézőpont Intézet

Ez azt jelenti, hogy, hogy a megkérdezettek 51 százaléka szavazna rájuk, viszont a tavaszi adatokhoz képest a szavazók kötődése meggyengült. Az elméletben a Fidesz-KDNP-re szavazó 51 százalék közül minden tizedik szavazó (a választók 5 százaléka) ebben már nem biztos, a kormánypártot csak „valószínűleg” és nem „biztosan” támogatná. A Nézőpont szerint ugyanakkor a Fidesz-szavazók részleges elbizonytalanodása nem jelent elfordulást vagy más pártra való szavazást, szerintük a jelenség oka a szankciók és a háború okozta infláció és reálbércsökkenés lehet.

A második helyen jelentősen lemaradva, alig tíz százalékkal a DK áll, őket követi a Mi Hazánk 9, a Momentum 8 százalékkal, és ugyancsak 8 százalék szavazna az MKKP-ra, azaz a kutyapártosokra is. Tőlük lemaradva öt százalékon áll a Jobbik, amit három százalékkal követ Jakab Péter alig néhány hete pártosított mozgalma, a Nép Pártján. Két százalék voksolna a Nézőpont szerint Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Néppártjára is, és ennyi jutna az MSZP-nek és az LMP-nek is. Siralmasabbnak mérték a Párbeszéd helyzetét: nekik a mérésük szerint nulla százalék jutna.

A Nézőpont a módszertanról azt írta, hogy a minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba ± 3,16 százalék. Bázis = magyar választók, a választási részvételüket biztosra ígérő válaszadók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!