A Momentum felhagy a céltalan orbánozással, és azzal kampányol, hogy a Fidesz miatt drága minden

2023. szeptember 28. – 18:05

A Momentum felhagy a céltalan orbánozással, és azzal kampányol, hogy a Fidesz miatt drága minden
Donáth Anna a Holnap Magyarországa Konferenciák rendezvényén 2023. szeptember 21-én – Fotó: Donáth Anna / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Gazdasági fókuszú kampányt indít a Momentum ősszel, mert szerintük a megélhetési válság most a legmeghatározóbb téma az országban, amely a társadalom széles rétegeit érinti – erről beszélt Donáth Anna, a párt EP-képviselője és Kele János elnökségi tagja egy csütörtöki háttérbeszélgetésen, amin a Telex is ott volt.

Donáth Anna úgy fogalmazott: a negyedik kétharmad után abba kell hagynia az ellenzéknek a céltalan orbánozást, és az is világossá vált az ellenzék tavalyi veresége után, hogy önmagában szimbólum politizálással nem lehet kormányt váltani. Az elmúlt hónapokban ezért inkább a helyi ügyekre ment rá a párt: így például aláírásokat gyűjtöttek az egri elkerülő út ellen, vagy tiltakoztak az Alsózsolcára tervezett akkugyár ellen.

Mindeközben Donáth a Momentum körüli szakértői-értelmiségi holdudvar kiépítését kezdte meg tematikus konferenciák szervezésével. Úgy fogalmazott, a márciusban megalapított Holnap Magyarországa Egyesület nem álcivil szervezet, hanem egy olyan, Momentumhoz köthető platform, amelyhez szívesebben csatlakoznak a szakértők, mint a párthoz. „Nem gondoljuk, hogy ezzel fogunk kormányt váltani, de ha nincs vízió, nincs intellektuális töltet a politikánk mögött, az csak politikai lufi” – magyarázta a Momentum politikusa.

Ettől függetlenül szükség van szerinte szimbólumokra és akciókra is: ilyen a Karmelita előtti kordon, amit a Momentum többször is lebontott az elmúlt hónapokban. A tüntetéseknek pedig leginkább szelepkiengedő szerepe van szerinte: „ki kell jönnie a frusztráltságnak”.

A következő időszakban azonban leginkább gazdasági témákra akarnak koncentrálni.

„A Fidesz hibája, hogy minden drága”

– felirattal készítettek szórólapokat, amiket a kormányközeli CBA élelmiszerüzletei előtt osztogatnak a párt aktivistái. A szórólapon bemutatják, hogy mennyivel drágultak egyes termékek az elmúlt egy-két évben.

Elindult a Momentum plakátkampánya, amely Donáth szerint nem céltalan orbánozásról szól: a Kösz Orbán felirattal világosan megnevezik az infláció és más gazdasági nehézségek felelősét, a miniszterelnököt. Donáth május óta országjáró rendezvényeket tart, október végén pedig aláírásgyűjtést indít a párt az ország 200 településén a további megszorítások ellen. A párt számításai szerint ugyanis a választás óta 20 adóemelést és 58 kisebb-nagyobb megszorítást vezetett be a kormány, amely társadalom legkülönbözőbb rétegeit érinti.

Kele János szerint a gazdasági kampányuk üzenete, hogy a kormány hibás gazdaságpolitikai döntései miatt kevesebb marad az emberek pénztárcájában, és nehezebb lett az élet, mint korábban. Az az ellenzék politikai feladata, hogy erre magyarázatot adjon, és azt eljuttassa a választóihoz, hiszen a másik oldalon, a Fidesz megadja a választ a szavazóinak: az orosz-ukrán háború, Brüsszel és az USA miatt rosszabb az élet ma.

„Nem ígérjük, hogy Donáth Anna holnap megemeli a béreket, mert három évig nem lesz rá lehetősége”

– szúrt oda a Momentum elnökségi tagja a DK korábbi plakátkampányának. Helyette inkább helyben fontos ügyekben szeretnének segíteni civileknek és választóknak.

Donáth bátrabb, bevállalósabb politikát vár Karácsonytól

A háttérbeszélgetésen Kele arról is beszélt, hogy a Momentum legalább 5-10 megyei jogú városban adná szívesen az ellenzék közös polgármesterjelöltjét, de még folynak a tárgyalások erről a többi párttal.

Van, ahol komoly viták várhatók még, de Donáth szerint egy valamiben mindenki egyetért:

az önkormányzati választáson együtt kell indulnia az ellenzéknek, és ehhez meg kell tudni állapodniuk mindenhol a közös jelöltekről.

2019-ben csak egy nagyobb városban volt momentumos polgármesterjelölt, Nyirati Klára be is húzta a választást Baján. Jövőre többek közt Debrecenben és Egerben is szeretne a Momentum polgármesterjelöltet indítani.

„Budapesten 9-10 kerületet biztosan tudok mondani, ahol jó esélye lehet a Momentum jelöltállításának” – folytatta Kele, és úgy fogalmazott: a fővárosi közgyűlés jelenlegi összetétele nem tükrözi a választói akaratot. A Momentumnak mindössze egy budapesti polgármestere (Soproni Tamás) van, míg például az MSZP-nek négy. „Világosan megfogalmazott prioritásaink vannak, hol időszerű a változás, és hol tudnánk jobb ajánlatot nyújtani a választóknak. Az egyik ilyen kerület Zugló” – mondta Kele.

Kele János és Donáth Anna a Momentum országjáró eseményének debreceni állomásán – Fotó: Kele János / Facebook
Kele János és Donáth Anna a Momentum országjáró eseményének debreceni állomásán – Fotó: Kele János / Facebook

A XIV. kerületben 2019-ben az MSZP-s Horváth Csaba lett a polgármester, de alaposan felkavarta a helyi közéletet és viszonyokat a 2021-es ellenzéki előválasztás, amikor Hadházy Ákos az ellenzék megtisztulására hivatkozva kiszorította Tóth Csabát, az MSZP helyi erős emberét, országgyűlési képviselőjét.

„Zuglóban lenne létjogosultsága a polgármesterjelölt-cserének”

– jelentette ki Kele, és bírálta Horváth polgármesteri teljesítményét. Azt még nem árulták el, hogy ki lehet a Momentum polgármesterjelöltje Horváth Csabával szemben, de nem zárkóznának el az előválasztástól sem. „A legutóbbi előválasztáson (Zuglóban – szerk.) tisztán elvi, morális alapon mentünk bele a konfliktusba, és végeredményben a zuglóiak döntöttek. Felesleges lenne mindenhol előválasztást rendezni, de vannak helyek, ahol a választók döntsék el, kik képviseljék őket” – fogalmazott Donáth.

„Alapvetően azt gondoljuk, hogy Budapest jobb irányba megy, mint 2019 előtt. Jobb ma Budapesten élni, mint 2019 előtt” – válaszolta Kele arra a kérdésre, hogy a Momentum támogatja-e Karácsony Gergely főpolgármester-jelölti indulását. A fővárosi tervek progresszív, európai nagyváros képét mutatják szerinte, de a DK-hoz és LMP-hez hasonlóan a Momentum sem elégedett maradéktalanul a főpolgármester teljesítményével. Nem tetszik nekik például, hogy a főváros Garancsi István cégével szerződött több tízezer fővárosi plakáthelyről, és más területen is többet lehetett volna tenni az elmúlt négy évben.

„A főpolgármester politikai irányát támogatjuk, de jóval bátrabb, bevállalósabb megvalósítást várunk el”

– fogalmazott Donáth Anna, és arról beszélt: egyetértenek például a Lánchíd forgalmi tervével és kerékpárutakkal, de nem érti, miért kellett ezeken ennyit ülni.

Azt mondták, a Momentum országos választmánya dönt majd a főpolgármester lehetséges támogatásáról, de Donáth egy újságírói kérdésre árulkodó megjegyzést ejtett el a háttérbeszélgetésen: „négy és fél év után tudnánk róla, ha lenne jobb jelölt.”

Szerdán Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke ismertette egy háttérbeszélgetésen, hogy milyen kampánnyal készül a párt az őszre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!