Eldőlt: nem lesz népszavazás, de a külső nyomvonalon épül meg az egri elkerülő út

2023. március 28. – 23:31

Másolás

Vágólapra másolva

Lázár János elment Egerbe, és bejelentette, hogy a korábban felvázolt két nyomvonal közül a házaktól távolabbi külsőn valósul majd meg a várost elkerülő tehermentesítő út – írta ki a Facebookra egymástól függetlenül több egri politikus kedd este. Az ügyben korábban egymás ellen ment a helyi Fidesz a térség fideszes országgyűlési képviselőjével, most a jelek szerint a városiak nyertek.

A történet ott kezdődött, hogy Egerben a helyiek szerint nagyon nagy a forgalom, folyamatosak a dugók és nagy a légszennyezettség. Emiatt akartak egy elkerülő utat építeni, aminél két nyomvonal merült fel. Az egyik a város szélén, a külső épületektől nem messze, a másik valamivel távolabb húzódik.

A helyi önkormányzat képviselői konzultációt kezdeményeztek, megkérdezték a lakosokat, akik értelemszerűen a külső nyomvonalat preferálták volna többségében. A konzultációnak nem lett semmi hatása.

Egy, a városban lakó civil ezután helyi népszavazást kezdeményezett az ügyben, a kérdését átengedték, így elkezdődhetett a gyűjtés. Az ügy mellé a pártok közül először a Momentum állt be, később a Mi Hazánk, majd a Fidesz városi önkormányzati képviselői csatlakoztak. Pajtók Gábor, Eger országgyűlési képviselője viszont határozottan ellenezte ezt a kezdeményezést. A DK és Eger korábban jobbikos, most független polgármestere, Mirkóczki Ádám nem foglalt határozottan állást a kérdésben.

A helyi népszavazási kezdeményezésre március végéig lehetett volna aláírásokat gyűjteni, a kiíráshoz ebből több mint nyolcezerre lett volna szükség. A Momentum éppen néhány napja jelentette be, hogy csak ők ötezer aláírást gyűjtöttek, amiből arra lehetett következtetni, hogy a többi párttal és a civilekkel együtt valószínűleg meglesz a megfelelő számú aláírás. Ha ez így történt volna, akkor ki kellett volna írni a helyi népszavazást, amit valószínűleg a külső nyomvonal nyert volna meg.

Ezt előzte meg Lázár János építési és közlekedési miniszter, aki kedden este elment a településre és bejelentette, hogy a lakosság igényeit figyelembe véve csak a külső nyomvonal tervezését folytatják. A bejelentést a város ellenzéki polgármestere, Mirkoczki Ádám, fideszes önkormányzati képviselője, Oroján Sándor és Lőcsei Lajos egri momentumos parlamenti képviselő is üdvözölte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!