Megint kordont bontott a Momentum, ukrán utazótáskát vittek Orbánnak

2023. augusztus 24. – 08:17

Megint kordont bontott a Momentum, ukrán utazótáskát vittek Orbánnak
Fotó: Presinszky Judit / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

egy hónap kihagyás után csütörtök reggel újra kordont bontott a Momentum a Karmelitánál. A legutóbbi bontás óta annyi változott, hogy Rétvári Bence államtitkár elismerte: objektumvédelmi célokat szolgál a kerítés. A párt politikusai egy ukrán utazótáskát vittek Orbánnak, ezzel utalva arra, hogy szerintük itt az ideje, hogy a miniszterelnök is Kijevbe látogasson.

A helyszínen nagyjából 20-25 fő bontotta a Karmelitát körülvevő kerítést. A rendőrök eleinte kevesen voltak, negyed kilenc előtt ketten őrizték a területet, de pár perc alatt megérkezett a helyszínre több készenléti rendőr. A kordonbontásban nem akadályozták őket, azt néhány perc alatt szét is szedték. Hajnal Miklós, a Momentum országgyűlési képviselője a Telexnek elmondta, hogy a csütörtöki kordonbontás apropója az ukrán függetlenség napja.

„Orbán nem bátor, nagyon gyáva, az elmúlt másfél évben nem ment el Ukrajnába, ahova Novák Katalint küldi, és az ő szoknyája mögé bújik”

– mondta Gelencsér Ferenc, a párt elnöke. Gelencsér szerint Orbán és Szijjártó Péter Putyin érdekekeit szolgálja, annak a Putyinnak az érdekeit, aki magyar katonákat is gyilkol a fronton. Tompos Márton a Momentum országgyűlési képviselője elmondta, hogy ők kétszer is voltak már Ukrajnában, most pedig egy utazótáskát hoztak Orbánnak. A táskába tettek a miniszterelnöknek egy korabeli Orbán-fotót, szotyit, egy Sándor Fegyir-interjút, egy 2008-as Orbán-interjút a grúziai háborúról és egy tükröt, „hátha bele tud nézni”. Az akció nagyjából fél óra alatt le is zajlott, a helyszínen tartózkodókat sorban igazoltatták a rendőrök.

A politikusok a táskát megpróbálták felakasztani a Karmelita kilincsére, de a rendőrök nem engedték őket közelebb, hiába mutatták a képviselői igazolványukat. A rendőrök arra hivatkoztak, hogy a környék építési terület. A táskát letették a földre, ahhoz a rendőrök nem nyúltak hozzá. A Karmelitában egyébként szerdán volt kormányülés, erről a miniszterelnök a Facebook-oldalán is beszámolt.

A Momentum azt ígérte, hogy folytatják a kordonbontásokat, egészen addig, amíg áll a kordon a Karmelita körül.

Fotó: Presinszky Judit / Telex Fotó: Presinszky Judit / Telex
Fotó: Presinszky Judit / Telex

Újra és újra lebontják a kordont

A Momentum és korábban Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő sokadik alkalommal bontotta le a miniszterelnök hivatala körül felállított kordonokat: az elmúlt hónapokban már hatszor szedték szét a kerítést, de két diáktüntetés is itt ért véget. A párt és aktivistái legutóbb július 14-én akcióztak a miniszterelnök hivatala előtt, ekkor ahogy Hajnal Miklós, a Momentum képviselője fogalmazott egy „udvarias kordonbontás” történt. A politikus azt mondta, hogy rutinos kordonbontókként gyorsan, olajozottan ment az akció, a rendőrség is udvarias volt, az aktivisták is udvariasak voltak

Június közepén is tartott hasonló akciót a Momentum, a rendőrök akkor nem akadályozták meg a kordon lebontását, de mindenkit – köztük a sajtó képviselőit is – igazoltatták, és később rongálás miatt büntetőeljárást indítottak. A Momentum országgyűlési képviselője, Tóth Endre egy osztálynaplót akart átadni a miniszterelnöknek, amiben egyesre értékelték a kormány munkáját, de a rendőrök nem engedték közel a Karmelita bejáratához sem.

A momentumos politikusok és Hadházy Ákos először március 14-én mentek fel a Karmelitához: a kerítést akkor is simán el tudták bontani, de a rendőrök azt már nem engedték meg nekik, hogy kiragasszák a Karmelita bejáratára a „7 pont Magyarország megújításáért” című kiáltványukat. Március 29-én ismét kordont bontottak, másfél perc alatt sikerült felszámolni a hivatal köré vont kerítést. A harmadik alkalommal, április 5-én már a kormányülésre érkező miniszterekkel is találkoztak a kordont bontó politikusok.

Május 9-én meglepetésként érte a rendőröket a Momentum akciója, és nem akadályozták meg a kordon lebontását, csak igazoltatták a résztvevőket. A kormányülésre érkező Semjén Zsolt szánalmasnak nevezte az ellenzéket, a miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan pedig reménytelen helyzetben lévő politikusok kétségbeesett erőlködésének minősítette a kordonbontást.

Az elmúlt hónapokban két diáktüntetés is a Karmelita előtt zárult. Április 25-én a státusztörvény ellen szervezett tüntetés után a Belügyminisztérium épületétől vonult fel a diákokból álló több száz fős csoport a budai Várba. Itt a korábbiaknál nagyobb dulakodás volt a rendőrökkel, akik könnygázt is bevetettek a tüntetőkkel szemben. A NER egyik legerőszakosabb délutánjaként jellemeztük azt a május 4-i tüntetést, ahol a diákok ismét lebontották a Karmelita melletti építési terület elemeit, mire a rendőrök rég nem látott határozottsággal, gumibottal és könnygázzal léptek fel.

Lassan két éve nem lehet megközelíteni a Karmelitát

2021 novemberében zárták le teljes hosszában az I. kerületi Színház utcát, ahol Orbán Viktor hivatala, a Miniszterelnökség épületegyüttese, valamint Rogán Antal irodája található. A hivatalos indoklás szerint azért volt szükség erre, mert „megkezdődött a Honvéd Főparancsnokság megújításának daruállítással is járó szerkezetépítési szakasza”, de sokáig nem látszottak az építkezés nyomai. Mindez azért volt fontos, mert a Színház utca volt az utolsó hely, ahol még érdemben lehetett kérdezni a kormányülésre érkező minisztereket, államtitkárokat.

A Telex újságírói (Fábián Tamás és Szilágyi Máté) a Magyar Helsinki Bizottság segítségével panaszt nyújtottak be a rendőrségnél a kordon miatt. A Fővárosi Törvényszék pedig azt mondta ki: szükségtelen és aránytalan volt a rendőrség intézkedése, amikor 2020. december 2-án kordont húztak a Karmelita köré, hogy a helyszínen lévő újságírók ne tudják kérdezni az érkező kormánytagokat és a miniszterelnököt a Szájer-botrány után.

Bár a kormány idén augusztusig ragaszkodott hozzá, hogy az építkezés miatt van szükség a kordonokra, Rétvári Bence a kormányból elsőként elismerte, hogy objektumvédelem áll a háttérben. Ezt megelőzően egyébként V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester májusban azt írta Hadházy Ákos országgyűlési képviselő kérdésére, hogy a védett személyek biztonsága érdekében zárták le a Színház utcát, „ezt a Készenléti Rendőrség jogszabályi felhatalmazás alapján megteheti”.

Az ország leghíresebb kordonjának rövid és páratlan történetéről itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!