Rétvári elárulta: objektumvédelmi célokra állítottak kordont a Karmelita elé

2023. augusztus 11. – 16:24

Rétvári elárulta: objektumvédelmi célokra állítottak kordont a Karmelita elé
Kordont bont a Momentum 2023. május 9-én – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Lassan kétéves lesz az ország leghíresebb kordona Orbán Viktor hivatalánál a budai Várban. A kerítést a hivatalos indoklás szerint a Karmelitával szemközti Honvéd Főparancsnokság épületének felújítása miatt állították 2021 novemberében, de leginkább azt a célt szolgálja, hogy civilek mellett a rendőrség újságírókat se engedjen a Karmelita bejáratához, így nem lehet kérdezni a kormányülésre érkező minisztereket.

A kormány részéről az elmúlt hónapokban többen is ragaszkodtak ahhoz az állásponthoz, hogy kizárólag az építkezés miatt kellett kordont emelni a Karmelitához. V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester ugyanakkor májusban azt írta Hadházy Ákos országgyűlési képviselő kérdésére, hogy a védett személyek biztonsága érdekében zárták le a Színház utcát, „ezt a Készenléti Rendőrség jogszabályi felhatalmazás alapján megteheti”.

Hadházy most Pintér Sándor belügyminisztertől kérte, hogy küldje el azt a határozatot, amely alapján felépítették a kordont.

„A Színház utca Karmelita felőli részét a Készenléti Rendőrség objektumvédelmi célokra veszi igénybe, a Színház utca Honvéd-főparancsnokság felőli része pedig építési kivitelezési munkaterület”

válaszolta Rétvári Bence, a belügyminiszter helyettese. Azt írta, az érintett terület lekerítését „a vagyonkezelő Várkapitányság megbízásából a Kivitelező végezte el az építési és bontási munkálatok miatt baleset-megelőzési célból”.

„A törvényeket mindenkinek be kell tartania, egy országgyűlési képviselőnek pedig főképpen. Kérem, hagyjanak fel a külföldi receptek alapján szervezett, külföldi pénzből támogatott, agresszív, erőszakos akciókkal!” – tette hozzá Rétvári. Arra utalt, hogy Hadházy és a Momentum az elmúlt hónapokban többször is elbontották a kordont, szerintük ugyanis a kordon a kormányzati propagandagépezet és a sajtószabadság csorbításának szimbóluma.

Az ország leghíresebb kordonjának rövid és páratlan történetéről itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!