A Momentum lebontotta a kordont a Karmelitánál, Pankotai Lili is a helyszínen volt

2023. július 14. – 07:47

A Momentum lebontotta a kordont a Karmelitánál, Pankotai Lili is a helyszínen volt
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét lebontotta a Karmelita körüli kordont a Momentum. Az ellenzéki párt több politikusa is a helyszínen volt: Hajnal Miklós, Bedő Dávid, Fekete-Győr András, Lőcsei Lajos és Gelencsér Ferenc is bontotta a kordont. De a diáktüntetések egyik ismert arca, Pankotai Lili is megjelent. Orbán Viktor ma Sopronban van kihelyezett kormányülésen.

A rendőrök nem akadályozták meg a bontást, de igazoltatták a kordonbontókat, és videófelvételt készítettek az akcióról. Körülbelül tíz-húsz momentumos lehetett a Karmelitánál. Az ellenzéki aktivisták leszedték az „Építési terület, belépni tilos” táblát, és – ahogy mondták – hazaviszik szuvenírnek.

Nemcsak a Sándor-palota felőli részen bontották el a kordont, hanem a Dísz tér felőli területen is, és egymásra rakták vízszintesen a földre.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Hajnal Miklós a Telexnek úgy összegzett: rutinos kordonbontókként gyorsan, olajozottan ment az akció,

a rendőrség is udvarias volt, az aktivisták is udvariasak voltak, összességében egy udvarias kordonbontás történt.

Azért bontották el a kordont, mert a politikus szerint ez egy hazug kordon, úgy véli, a rendőrség is bevallotta, hogy az objektum védelmi okokból van kint (Orbán Viktort védik vele), míg korábban hosszú ideig azt mondták, építési területről van szó, azért van lezárva. Amíg áll, időről időre kijönnek és lebontják.

Újra és újra lebontják a kordont

A Momentum és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő nem most először bontották le a miniszterelnök hivatala körül felállított kordonokat: az elmúlt hónapokban már ötször szedték szét a kerítést, de két diáktüntetés is itt ért véget. Legutóbb majdnem pontosan egy hónapja tartott hasonló akciót a Momentum, a rendőrök akkor nem akadályozták meg a kordon lebontását, de mindenkit – köztük a sajtó képviselőit is – igazoltatták, és később rongálás miatt büntetőeljárást indítottak. A Momentum országgyűlési képviselője, Tóth Endre egy osztálynaplót akart átadni a miniszterelnöknek, amiben egyesre értékelték a kormány munkáját, de a rendőrök nem engedték közel a Karmelita bejáratához sem.

A momentumos politikusok és Hadházy Ákos először március 14-én mentek fel a Karmelitához: a kerítést akkor is simán el tudták bontani, de a rendőrök azt már nem engedték meg nekik, hogy kiragasszák a Karmelita bejáratára a „7 pont Magyarország megújításáért” című kiáltványukat. Március 29-én ismét kordont bontottak, másfél perc alatt sikerült felszámolni a hivatal köré vont kerítést. A harmadik alkalommal, április 5-én már a kormányülésre érkező miniszterekkel is találkoztak a kordont bontó politikusok.

Május 9-én meglepetésként érte a rendőröket a Momentum akciója, és nem akadályozták meg a kordon lebontását, csak igazoltatták a résztvevőket. A kormányülésre érkező Semjén Zsolt szánalmasnak nevezte az ellenzéket, a miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan pedig reménytelen helyzetben lévő politikusok kétségbeesett erőlködésének minősítette a kordonbontást.

Az elmúlt hónapokban két diáktüntetés is a Karmelita előtt zárult. Április 25-én a státusztörvény ellen szervezett tüntetés után a Belügyminisztérium épületétől vonult fel a diákokból álló több száz fős csoport a budai Várba. Itt a korábbiaknál nagyobb dulakodás volt a rendőrökkel, akik könnygázt is bevetettek a tüntetőkkel szemben. A NER egyik legerőszakosabb délutánjaként jellemeztük azt a május 4-i tüntetést, ahol a diákok ismét lebontották a Karmelita melletti építési terület elemeit, mire a rendőrök rég nem látott határozottsággal, gumibottal és könnygázzal léptek fel.

Másfél éve nem lehet megközelíteni a Karmelitát

2021 novemberében zárták le teljes hosszában az I. kerületi Színház utcát, ahol Orbán Viktor hivatala, a Miniszterelnökség épületegyüttese, valamint Rogán Antal irodája található. A hivatalos indoklás szerint azért volt szükség erre, mert „megkezdődött a Honvéd Főparancsnokság megújításának daruállítással is járó szerkezetépítési szakasza”, de sokáig nem látszottak az építkezés nyomai. Mindez azért volt fontos, mert a Színház utca volt az utolsó hely, ahol még érdemben lehetett kérdezni a kormányülésre érkező minisztereket, államtitkárokat.

A Telex újságírói (Fábián Tamás és Szilágyi Máté) a Magyar Helsinki Bizottság segítségével panaszt nyújtottak be a rendőrségnél a kordon miatt. A Fővárosi Törvényszék pedig azt mondta ki: szükségtelen és aránytalan volt a rendőrség intézkedése, amikor 2020. december 2-án kordont húztak a Karmelita köré, hogy a helyszínen lévő újságírók ne tudják kérdezni az érkező kormánytagokat és a miniszterelnököt a Szájer-botrány után. Az ítélet szerint az eset során a rendőrség megsértette az újságírók véleménynyilvánításhoz fűződő jogát.

Bár a kormányzat a mai napig azt mondja, hogy a kordonokra az építkezés miatt van szükség, nagyon úgy tűnik, hogy 2023. május 10-én pont került a kommunikációs terelés végére: V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester megírta Hadházynak, hogy „a Színház utcában a forgalomtechnikai lezárás biztonsági okból történt, védett személyek biztonsága érdekében, ezt a Készenléti Rendőrség jogszabályi felhatalmazás alapján megteheti”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!