Ismét kordont bontott a Momentum a Karmelitánál, a rendőrök mindenkit igazoltattak

2023. június 13. – 07:10

Ismét kordont bontott a Momentum a Karmelitánál, a rendőrök mindenkit igazoltattak
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Reggel hétkor a Momentum húsz-harminc politikusa és aktivistája lebontotta a Karmelita előtt felállított kordonokat. A rendőrök, akik tudtak a bontásról, ekkor már sorfalat alkottak az épület bejárata előtt.
  • A rendőrök nem akadályozták meg a kordon lebontását, de mindenkit, köztük a sajtó képviselőit is igazoltatták.
  • A Momentum politikusa, Tóth Endre egy osztálynaplót akart átadni a miniszterelnöknek, amiben egyesre értékelték a kormány munkáját, de a rendőrök nem engedték közel a Karmelita bejáratához sem.
  • Fekete-Győr András a Telexnek azt mondta, hogy folytatni fogják a kordonbontásokat, mert „az Orbán-rendszerrel szemben nem lehet tessék-lássék módon fellépni”.

A Momentum országgyűlési képviselői és a párt aktivistái kedd reggel hét óra után ismét lebontották a Karmelita körül felállított kordonokat, majd osztálynaplót akartak átadni a miniszterelnöknek. Helyszínen tartózkodó kollégánk szerint a rendőrök most felkészültek a reggeli akcióra, hét óra előtt nem sokkal már sorfalba rendeződve álltak a Karmelita előtt. Azt azonban most sem akadályozták meg, hogy szétszedjék az összeláncolt kordonokat.

A helyszínen reggel hét után néhány perccel a képviselőkkel és az aktivistákkal együtt körülbelül húsz ember volt, akik pajszerekkel és erővágókkal álltak neki a kerítésnek. Így gyakorlatilag pillanatok alatt elbontották a kordonokat, annak elemeit egymásra fektették, majd ráültek.

A rendőrök fél nyolc után kezdtek el minden helyszínen tartózkodót igazoltatni. Kollégánktól és a fotósoktól is elkérték a sajtóigazolványukat.

Miután ezt nyolc órára befejezték, visszaálltak a sorfalba a Karmelita bejárata elé. A momentumosok egyébként megkérdezték az intézkedő rendőrök igazolványszámát, hogy később panaszt tudjanak tenni az eljárás ellen.

A Momentum országgyűlési képviselője, Tóth Endre egy osztálynaplót akart átadni a miniszterelnöknek, amiben egyesre értékelték a kormány és Pintér Sándor oktatásért végzett munkáját. Tóth odament a Karmelitát védő rendőrsorfalhoz, a rendőrök azonban útját állták, a naplót pedig nem akarták átvenni. A rendőrparancsnok azzal tagadta meg a napló átadását Orbánnak, hogy ő nem postás, hanem rendőr. Mikor a képviselő közelebb ment a Karmelita bejáratához, a rendőrök elhúzták onnan, a lépcsőre letett naplót pedig visszadobták a lépcső előtti díszburkolatra.

Tóth Endre – Fotó: Huszti István / Telex
Tóth Endre – Fotó: Huszti István / Telex

Hajnal Miklós, a Momentum országgyűlési képviselője ijesztőnek tartja, hogy ennyire nagy a rendőri jelenlét, illetve azt, hogy a rendőrök már előre tudtak az akcióról. Terveik szerint egy ideig maradnak a Karmelitánál, megvárják, hogy érkeznek-e kormánytagok az épülethez.

A bontás okaként a státusztörvényt és a kastélyok magánkézbe adását említette, illetve azt a szimbólumot, hogy a hatalom kordonokat emel maga és a nép közé.

Hajnal szerint bár a parlamenti ülésszaknak vége, a Fidesz mindig ezekben az időszakokban hozza a legdurvább törvényeket.

„A kordonbontások folytatódni fognak, mert az Orbán-rendszerrel szemben nem lehet tessék-lássék módon fellépni”

– mondta a Telexnek fél kilenc környékén a Momentum országgyűlési képviselője, Fekete-Győr András. Hozzátette: a keddi akció lassan befejeződik, mára nem terveztek mást.

Hajnal Miklós és az igazoltatás – Fotó: Huszti István / Telex Hajnal Miklós és az igazoltatás – Fotó: Huszti István / Telex
Hajnal Miklós és az igazoltatás – Fotó: Huszti István / Telex

A rendőrök egyébként háromnegyed hétkor már felkészülten várták a hivatalosan be nem jelentett kordonbontást a Karmelita előtt. Kollégánk azt írta, hogy a rendfenntartók le is osztották a szerepeket: néhányan a Dísz térről jelentették, ha megérkeznek a politikusok és aktivisták, miközben a hivatal épülete előtt már sorfalba rendeződve vártak.

Ez az ötödik kordonbontás, de diáktüntetések is értek már itt véget

A Momentum és korábban Hadházy Ákos független képviselő nem most először bontották le a miniszterelnök hivatala körül felállított kordonokat: csak ők korábban már négyszer szedték szét a kerítést, de két diáktüntetés is itt ért véget. Legutóbb majdnem pontosan egy hónapja tartott hasonló akciót a Momentum, akkor is meglepetésszerűen mentek a helyszínre, a rendőrök láthatóan nem tudtak a bontásról. A kormányülésre érkező Semjén Zsolt ekkor szánalmasnak nevezte az ellenzéket, a miniszterelnök kabinetfőnöke, Havasi Bertalan pedig reménytelen helyzetben lévő politikusok kétségbeesett erőlködésének minősítette a kordonbontást.

A momentumos politikusok és Hadházy Ákos először március 14-én mentek fel a Karmelitához: a kerítést akkor is simán el tudták bontani, de a rendőrök azt már nem engedték meg nekik, hogy kiragasszák a Karmelita bejáratára a „7 pont Magyarország megújításáért” című kiáltványukat. Március 29-én ismét kordont bontottak, ekkor is másfél perc alatt sikerült felszámolni a hivatal köré vont kerítést. A harmadik alkalommal, április 5-én már a kormányülésre érkező miniszterekkel is találkoztak a kordont bontó politikusok.

Az elmúlt hónapokban két diáktüntetés is a Karmelita előtt zárult. Április 25-én a státusztörvény ellen szervezett tüntetés után a Belügyminisztérium épületétől vonult fel a diákokból álló több száz fős csoport a budai Várba. Itt a korábbiaknál nagyobb dulakodás volt a rendőrökkel, akik könnygázt is bevetettek a tüntetőkkel szemben. A NER egyik legerőszakosabb délutánjaként jellemeztük azt a május 4-i tüntetést, ahol a diákok ismét lebontották a Karmelita melletti építési terület elemeit, mire a rendőrök rég nem látott határozottsággal, gumibottal és könnygázzal léptek fel.

Május eleje óta hasonló méretű tüntetés nem volt a Karmelitánál. Legutóbb előző hónap végén akciózott az Egységes Diákfront a Karmelitánál: a miniszterelnök születésnapja alkalmából népszavazási kérdésekkel teleírt focilabdát rúgtak át a kordonon.

Másfél éve nem lehet megközelíteni a Karmelitát

2021 novemberében zárták le teljes hosszában az I. kerületi Színház utcát, ahol Orbán Viktor hivatala, a Miniszterelnökség épületegyüttese, valamint Rogán Antal irodája található. A hivatalos indoklás szerint azért volt szükség erre, mert „megkezdődött a Honvéd Főparancsnokság megújításának daruállítással is járó szerkezetépítési szakasza”, de sokáig nem látszódtak az építkezés nyomai. Mindez azért volt fontos, mert a Színház utca volt az utolsó hely, ahol még érdemben lehetett kérdezni a kormányülésre érkező minisztereket, államtitkárokat.

A Telex újságírói (Fábián Tamás és Szilágyi Máté) a Magyar Helsinki Bizottság segítségével panaszt nyújtottak be a rendőrségnél a kordon miatt. A Fővárosi Törvényszék pedig azt mondta ki: szükségtelen és aránytalan volt a rendőrség intézkedése, amikor 2020. december 2-án kordont húztak a Karmelita köré, hogy a helyszínen lévő újságírók ne tudják kérdezni az érkező kormánytagokat és a miniszterelnököt a Szájer-botrány után. Az ítélet szerint az eset során a rendőrség megsértette az újságírók véleménynyilvánításhoz fűződő jogát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!