A DK utcai kampányban mutatja be Orbánék 15 legnagyobb hazugságát

2023. szeptember 27. – 13:46

A DK utcai kampányban mutatja be Orbánék 15 legnagyobb hazugságát
Molnár Csaba, a DK alelnöke és EP-képviselője a párt kongresszusán 2022. október 29-én – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A nyári csendesebb időszak és tervezés után már szeptemberben berúgja a motort a Demokratikus Koalíció: hagyományos, offline, úgynevezett call to action kampánnyal készül a 2024-es EP- és önkormányzati választásra. Molnár Csaba, a párt alelnöke és EP-képviselője arról beszélt egy szerda délelőtti háttérbeszélgetésen, hogy a nyáron napra pontosan megtervezték, mit fognak tenni a következő hónapokban.

Abból indultak ki, hogy a kormányzati médiatúlerővel és közösségi médiás jelenléttel szemben aktivistákkal, lábbal tudják csak felvenni a versenyt. „A DK történetében páratlan tagtoborzó kampányt csináltunk a nyáron” – mondta Molnár. Szeptemberig 2900 új tagot vett fel a párt, így állítása szerint már több mint 17 ezer tagja van a DK-nak. Igaz, a taglétszámot hivatalosan sehol nem lehet ellenőrizni.

Molnár úgy számol, egy párttag legalább három aktivistát hoz magával, így aktivisták tízezreivel mennek utcára már az ősszel. Azt is mondta a párt alelnöke, hogy az újonnan csatlakozó tagok 70 százaléka nem Budapesten él, és a DK teljes tagságának már több mint kétharmada nem fővárosi.

„A DK-nak a politikája tavaly óta nagyon világosan és egyértelműen vidékfókuszú. Választást nyerni vidéken kell”

– jelentette ki Molnár, felidézve, hogy a 2022-es országgyűlési választáson úgy lett kétharmada a Fidesznek az országban, hogy Budapesten kétharmaddal az ellenzék nyert. „Ha le akarjuk győzni Orbánt, akkor az érdemi munkát vidéken kell végezni. Budapesten sokan szólnak bele a politikába, vidéken ez ránk marad” – tette hozzá az EP-képviselő, és azt is állította: a DK az egyetlen ellenzéki párt, amely aktívan jelen van vidéken.

A tagtoborzás mellett elkészült a DK új elvi, filozófiai, politikai anyaga: A haza vigyáz rád címmel, amiről először Gyurcsány Ferenc beszélt múlt héten. Molnár azt mondta, a DK indulásakor írtak egy alapítónyilatkozatot, de több mint tíz év után elengedhetetlen volt annak felülvizsgálata. A párt a jövőben jobban kidomborítja a szociáldemokrata jellegét, Gyurcsány már elő is vette a Fizessenek a gazdagot szlogent. Amikor ezt 2017-ben Botka László akkori szocialista miniszterelnök-jelölt használta, Gyurcsány élesen kritizálta, mondván: „a tisztességes középosztályt nem illik fenyegetni, őket inkább támogatni kell”.

Molnár azt mondta, az új programot az egész országban be fogják mutatni, Kaposváron, Szolnokon, Komlón és Nyíregyházán is lesz rendezvényük. Pénteken Dobrev Klára általánosságban beszél arról, hogy milyen Magyarországot képzelnek el, majd december közepéig még 13 más helyszínen mutatják be a program egyes szakpolitikai témaköreit. Molnár arról beszélt, több mint ezer szakértő vesz részt a DK szakpolitikai munkájában, ő az egy éve alakított árnyékkormányt is alapvetően szakpolitikai természetű projektnek tartja.

A programbemutató rendezvényekkel párhuzamosan hathetes utcai kitelepüléssel készül a DK az őszre.

Egymillió példányban nyomtatták ki a Leplezd le Orbánt című kiadványukat, amelyben Molnár szavai szerint bemutatnak 15 hazugságot, amellyel Orbán átverte az országot.

„Infláció, bér, nyugdíj, oktatás, Orbán Viktor vagyona. Olyan témák, amelyekben hazudott a kormány” – fogalmazott a DK alelnöke. A kiadványban egy-egy oldalon hazugságként szerepelnek a kormányzati megszólalások, majd alatta grafikonokkal írják le, a DK szerint mi a valóság.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Mindemellett a DK politikusai is járják majd az országot, és prezentációkon mutatják be az aktivistáknak a kormány hazugságait, a DK-frakció pedig októberben Vas és Zala megyében tart kihelyezett ülést. A DK október 22-i születésnapjára meglepetéssel készülnek, novemberben pedig plakátkampányt indít a párt.

Az őszi kampány összességében valamivel több mint 30 millió forintba kerül, árulta el Molnár Csaba egy újságírói kérdésre. Arról beszélt, az elmúlt hónapokban igyekeztek spórolni, hogy legyen pénz a kampányra, a nagyobb pénzeket csak a választás előtti hónapokban fogják felhasználni. A párt és a frakció állami támogatása mellett adományokat is gyűjtenek „Magyarországon magyarországi magánszemélyektől forintban”. A DK alelnöke azt mondta, hogy az adományokat ők utalással várják a párt bankszámlájára, így akarják elkerülni az olyan támadható történeteket, mint Karácsony Gergely 99 Mozgalmának ládikóiban landolt 506 millió forintos bevétele.

Az eltervezett kampány felett azonban pallosként lebeg az Állami Számvevőszék lehetséges büntetése. Az ÁSZ nyári tervezete szerint tiltott pártfinanszírozás miatt akár 3,4 milliárd forintra is büntethetik a 2022-es választáson közösen induló pártokat. Ez olyan szinten lehetetlenítené el az ellenzéki pártokat Molnár szerint, amivel nem lehet jelenleg tervezni. „Ha elveszik az összes pénzünket, nem tudom, mit csinálunk” – tárta szét a karjait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!