Európa-rekorder infláció, 641 forintos benzin – de mit csinált az ellenzék a nyáron?

2023. augusztus 23. – 07:05

frissítve

Európa-rekorder infláció, 641 forintos benzin – de mit csinált az ellenzék a nyáron?
A Szikra Mozgalom Népligetben tartott nyári tábora, a színpadon Ungár Péter (LMP), Hajnal Miklós (Momentum), Jámbor András – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Lassan véget ér az uborkaszezon, Orbán Viktor pénteken a Tranzit Fesztiválon indítja be az új politikai idényt. Míg a Fidesz nyáron is uralni tudta a közbeszédet Tusványossal, az ellenzék meg sem próbált hasonló politikai-közösségi rendezvényt felépíteni. Megkérdeztük a pártokat, hogy a Facebook-posztoláson és sajtóközleményeken túl mivel töltötték a nyarat, amikor a kormány soha nem látott gazdasági nehézségekkel találta szemben magát.

„Újabb és újabb nemzedékek számára ad egy olyan közösségi élményt, amely a politikai közösséghez való tartozás tudatát erősíti” – mondta L. Simon László, a Nemzeti Múzeum főigazgatója a Tranzit Fesztiválról, amely 2009 óta az egyik legfontosabb fideszes politikai rendezvénnyé nőtte ki magát. A csütörtökön kezdődő fesztivállal indul az új politikai idény, idén kivételesen még Orbán Viktor is tiszteletét teszi a Tranziton, a miniszterelnök péntek délután mond beszédet.

Nyáron hagyományosan kevesebb szó esik a politikáról, ám a Fidesz az uborkaszezonban sem állt le: a rendkívüli ülésnapokkal meghosszabbított parlamenti szezon vége után pár héttel Orbán és a teljes kormánypárti elit az erdélyi Tusnádfürdőre vonult, ahol a miniszterelnök már a 2030-ig szóló terveiről beszélt. A tusványosi fejtegetései (illiberális demokrácia, nem akartunk kevertfajú nép lenni) általában hetekre beszédtémát nyújtanak a hazai és nemzetközi médiának, az ellenzék pedig legfeljebb asszisztálni tud ehhez.

Augusztus végén következik a fideszes holdudvar kisebb rendezvénye, a Tranzit Fesztivál, amelyre már a független sajtót nem engedik be. A parlament őszi ülésszaka előtt pár nappal pedig a miniszterelnök egy még zártabb körben, szigorúan csak a meghívott vendégeknek tart eligazítást Kötcsén.

A Fidesz évtizedek óta építi azokat a közösségi-politikai programjait, amelyek meghatározzák a politikai napirendet, erősítik a tábor elkötelezettségét, és újabb embereket vonzanak a párt köré. Szijjártó Péter is egy közösségi programon szeretett bele a Fideszbe, amikor 1995-ben gimnazistaként találkozott a győri gimnáziumába látogató Orbán Viktorral.

Amikor az ellenzék sikertelenségének okait keressük, fontos látni, hogy egyetlen párt sem tudott az elmúlt években jelentősebb közösségi-politikai rendezvényt felmutatni. Sőt, valójában meg sem próbálkoztak vele igazán.

Már hét éve nincs szárszói találkozó Farkasházy Tivadar kertjében, igaz, egy kisebb formában Budapesten most kísérletet tesznek a folytatásra. Idén elmaradt a szélsőjobboldali Magyar Sziget is, a Momentum pedig története során csak egyszer próbálkozott politikai fesztivállal, hat évvel ezelőtt.

Idén egyedül a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak volt nyilvános nyári tábora, és az augusztus 20-i államalapító rendezvényükre is több mint ezer embert tudak mozgósítani Kovács Gergely pártelnök szerint. A baloldali Szikra Mozgalom rendezvénye leginkább amiatt került a hírekbe az utóbbi hetekben, mert több szálláshelyen is visszautasították a foglalásukat, szerintük politikai okokból. Végül a budapesti Népligetben tartották meg a tábort, amelyre többszázan látogattak ki múlt szombaton. Bár a fideszes médiában a rendezvény érdektelenségét emelték ki, valószínűleg több parlamenti párt is megirigyelné, ha a nyári szünetben ennyi embert mozgósítani tudna.

Na de mi a helyzet a többi, parlamenti párttal? Mégis mit csinált az ellenzék azon a nyáron, amikor az infláció egész Európában hónapok óta Magyarországon a legmagasabb, zsinórban a negyedik negyedévben csökkent a magyar gazdaság teljesítménye, a benzin ára pedig hétről hétre emelkedik? Sok emlékezetes pillanat aligha jut eszébe még a közéletet szorosan követő olvasóknak is.

Az ellenzéki pártok tevékenysége első blikkre kimerült abban, hogy Facebook-posztokban, sajtóközleményekben és sajtótájékoztatókon reagáltak a napi hírekre, újságcikkekre és kormányzati döntésekre, esténként pedig bejártak az ATV műsoraiba elmondani ugyanezt.

Hónapok óta egyetlen olyan témát sem tudtak felépíteni, ami akár csak egy napra is meghatározta volna a közbeszédet.

A legkitartóbban még az LMP viszi az akkumulátorgyárak ügyét, a Mi Hazánk Mozgalom a végrehajtói rendszer felszámolását követeli, a Jobbik pedig újabban az ázsiai vendégmunkások betelepítése ellen tiltakozik.

A Republikon júliusi felmérése is azt mutatta, hogy hiába néz szembe a kormány minden eddiginél nagyobb gazdasági nehézségekkel, az ellenzék nem igazán tud ebből profitálni. Az uborkaszezonban szinte teljesen befagytak a pártpreferenciák, aminek most a Fidesz örülhet jobban.

Gyurcsány nem kért a száraz szakmai előadásokból, a Momentum zárt körben táborozott

A legnagyobb ellenzéki párt, a DK június elején hetekig hirdette a harmincévesnél fiatalabbaknak szóló nyári egyetemét, az Europa Campust, sőt, annak előfutáraként Felkészít a Feri kvízesteket is szerveztek. Gyurcsány Ferenc a reklámfilmben ledaráltatta a száraz, szakmai előadásokról szóló tervet, mondván: „az EuropaCampus nem erről szól”. De hogy mégis miről szólt, azt már nem tudta meg a nyilvánosság. A révfülöpi nyári egyetemről csak Dobrev Klára Facebook-oldalán osztottak meg pár képet:

Megkérdeztük a pártot a nyári egyetemről, és arról, hogy politikusaik az online sajtótájékoztatókon túl mivel töltötték a nyarat, de a több mint egy hete küldött kérdéseinkre nem reagáltak. A párt elnöke, Gyurcsány Ferenc júliusban levonult a kötcsei nyaralójába, és Facebook-oldalán sem posztolt hetekig. Az ATV-ben előtte arról beszélt, a kötcsei elvonulás egy nagyon intenzív felkészülési időszak szokott lenni: „rokonok, barátok, politikusok, diplomaták váltják egymást abban a három-négy hétben, amíg ott vagyunk.” Augusztus 20-án jelentette aztán, hogy lassan vége „a csendes, elvonulós nyárnak is”, és készülnek.

A többi parlamenti ellenzéki párt részletes válaszban bizonygatta, hogy nem tétlenkedtek a nyáron. „Sokan vagyunk, és elszántabbak vagyunk, mint valaha” – osztott meg egy fotót Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője a párt bükkszéki nyári táborából július közepén. A rendezvény csak a párttagok számára volt nyitott, a Momentum sajtóosztálya ezt azzal indokolta lapunknak, hogy a tábor „célja a Momentum közösségének erősítése, az elmúlt év és jövőbeni feladatok átbeszélése, valamint a szervezetünk munkájának bemutatása az újabb tagoknak”. A Momentum eddig egyszer próbálkozott nyári fesztivállal, még 2017-ben, ez leginkább arról maradt emlékezetes, hogy előbb helyszínt lehetett nehezen találni, majd kidobták a részeg LMP-s Ungár Pétert.

„A Momentum politikusai a nyári szabadságok mellett természetesen dolgoznak is. Tompos Márton például fáradhatatlanul nyomoz a Fudan Egyetem és az illegális gumilerakatok ügyében; Bedő Dávid és Lőcsei Lajos a vasúti mellékvonalak bezárásával kapcsolatban látogattak el számos helyszínre és indítottak el videósorozatot; Bedő Dávid Stummer Jánossal a kastélyok privatizálása ellen léptek fel több alkalommal; Orosz Anna és Tóth Endre az oktatás helyzetével foglalkoztak videós blog és több szakértői egyeztetés formájában; Fekete-Győr András az orosz kémbank, Hajnal Miklós pedig az ÁSZ és tiltott pártfinanszírozások ügyében kezdtek el mélyebbre ásni; Kele János pedig saját videós csatornát indított” – sorolták a válaszukban.

Kérdésünkre tagadták, hogy Donáth Anna a háttérbe vonult volna. „Rendkívül aktívan dolgozott többek között a magyar oktatás válságának megoldásán” – fogalmaztak. Júniusban több tízezer aláírással támogatták meg az Európai Bizottsághoz eljuttatott indítványát, és a magyar oktatás ügyét az Európai Parlament plenáris ülésére is bevitte, valamit a témáról személyesen egyeztetett Vera Jourovával. A Momentum válasza szerint emellett több akcióval is felhívták a közvélemény figyelmét az oktatás súlyos válságára. Ilyen volt, amikor ötezer fekete zászlót tűztek ki az 5000 felmondott pedagógusra emlékezve, vagy amikor szimbolikusan eltemették az oktatást a státusztörvény elfogadása után.

Gyermekmozgalmat indított a Mi Hazánk, az ázsiai migránsmunkások behozatala ellen tiltakozik a Jobbik

Idén anyagi okokból elmaradt a Mi Hazánk Mozgalom ásotthalmi fesztiválja, a Magyar Sziget. A párt a szűkösebb forrásokat helyette a Pajtárs nevű gyermekmozgalom beindítására költötte, augusztusban két ingyenes gyermektábort is szerveztek.

„Magyarország jövőjének szempontjából elengedhetetlen, hogy a felnövekvő generációkat nemzetünk, történelmünk, értékeink és hagyományaink tiszteletére neveljük”

– fogalmaztak a Telexnek küldött válaszukban. A gyermekmozgalom terveik szerint idővel a Kárpát-medence minden magyar gyermeke számára lehetőséget és segítséget nyújthat „a hazafias, egészséges értékrendű nevelkedésben, felejthetetlen élmények szerzésében az egyre jobban elembertelenedő világunkban”.

A Mi Hazánk emellett szolidaritási tüntetést szervezett a francia nagykövetség elé, Horthy Miklós születésének 155. évfordulóján ünnepélyes ülést tartott a Vitézi Renddel közösen a Parlament Felsőházában, a párt ötödik évfordulóját pedig zárt körű rendezvényen ünnepelték meg Ásotthalmon. Augusztus 20-án Miskolcon volt rendezvényük, az európai parlamenti választásra készülve pedig augusztus végén nemzetközi konferenciát szerveznek, miközben Toroczkai László a YouTube-on nyomul.

A Mi Hazánk augusztus 20-i, miskolci rendezvénye – Forrás: Mi Hazánk
A Mi Hazánk augusztus 20-i, miskolci rendezvénye – Forrás: Mi Hazánk

A szűkös anyagi forrásokkal indokolta a Jobbik is, hogy nem tartottak idén nyáron nagyobb közösségi rendezvényt. A párt ifjúsági szervezetének volt június elején egy többnapos tábora, itt a levelük szerint az országos és a megyei szervezeti vezetőknek tartottak képzéseket.

„A Jobbik-Konzervatívok nyáron bemutatta a normális Magyarország programjához tartozó Normális Autózásért Programját, más ellenzéki pártokkal ellentétben kiállt a vidéki vasútvonalak bezárásával szemben, sőt az elmúlt időszakban egyedüli ellenzéki pártként harcol az ázsiai migránsmunkások behozatala ellen” – írták lapunknak.

Miközben a közvélemény-kutatások szerint hónapok óta a parlamenti bejutási küszöb környékén tanyázik a Jobbik, hosszú idő után elkezdett tudatosan tematizálni egy ügyet:

a párt politikusai járják az országot, és különböző településekről bejelentkezve tiltakoznak az ázsiai vendégmunkások behozatala ellen.

A külföldi vendégmunkások foglalkoztatását egy nyár elején elfogadott törvénymódosítással könnyítette meg a kormány.

Az MSZP országot járt, az LMP egy ügyre fókuszál, a Párbeszéd már az EP-választásra készül

Az MSZP-nek is csak az ifjúsági szervezete, a Societas tartott nyári tábort Velencén, itt a párt válasza szerint a fiatalok vezetőképző programban és csoportdinamikai foglalkozásokon vettek részt. Nyáron az MSZP Megélhetési Biztonságot! címmel költségvetési fórumokat tartott több településen, és a párt vezetői a helyi szervezetek képviselőivel, tagjaival találkoztak.

„A mi meggyőződésünk szerint a legfontosabb feladat most, megakadályozni, hogy Magyarország akkumulátor-gyarmattá váljon, ehhez pedig most kell lépéseket tenni, mert ha megépülnek ezek a gyármonstrumok, akkor már késő lesz” – írta az LMP sajtóosztálya a Telexnek.

A párt hónapok óta szinte kizárólag egy témára, az akkugyárak elleni tiltakozásra fókuszál. A nyáron több tüntetést is szerveztek Debrecenben, Nyíregyházán és Ácson, ezekre a településekre is akkumulátorgyárakat terveznek. Lakossági fórumot tartottak továbbá Pécsen és Komáromban, állításuk szerint ezeken a rendezvényeken több száz ember vett részt.

„Meggyőződésünk, hogy pont ennek az elvi alapú politizálásnak a hiánya az oka annak, hogy az ellenzék az elmúlt évben legfeljebb közvélemény-kutatásokat tudott nyerni, választásokat nem”

– válaszolták arra a kérdésre, hogy nyáron miként próbálták növelni a támogatottságukat. Mint fogalmaztak, a jelenlegi helyzetben akkor is az akkumulátorgyárak idetelepítése ellen küzdenének, ha egy százalékon állnának, és akkor is, ha harmincon.

A Párbeszéd már a 2024-es önkormányzati és EP-választási felkészülésre összpontosított a nyáron – derült ki a Telexnek küldött válaszukból. A párt az elmúlt időszakban elkezdte építeni Jávor Benedek EP-kampányát, és leginkább őt igyekeznek a nyilvánosságban is előtérbe tolni.

Emellett – mint írták – „a szezon alighanem legzöldebb nyári táborozását tartottuk Balatonfenyvesen”, a Zöldpolitikai Nyári Egyetemen zöldaktivisták, és -szimpatizánsok vettek részt előadásokon és vitákon. Az élelmiszer-termelés és az -önrendelkezés, az élővizeink állapota, a fenntartható életmód, az önellátás, valamint a zöldpolitikai aktivizmus is szóba került a rendezvényen. Mindeközben a párt politikusai ott voltak az akkumulátorgyárak elleni demonstrációkon és közmeghallgatásokon, tiltakoztak a Balatonföldvári Nyugati Strand kikötővé alakítása ellen, és mint fogalmaztak: „helyi politikusaink révén komoly szerepünk volt a mérgező ikladi hulladéklerakó felszámolásának katalizálásában”. A hét elején a szántódi Balaland-komplexumnál akcióztak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!