A Momentum szimbolikusan eltemette az oktatási rendszert a Belügyminisztérium előtt

2023. július 14. – 10:28

A Momentum szimbolikusan eltemette az oktatási rendszert a Belügyminisztérium előtt
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szimbolikus temetést tartott péntek délelőtt a Momentum a Belügyminisztérium épülete előtt. Az akciójukkal a „Fidesz által kivégzett” oktatási rendszer helyzetére akarták felhívni a figyelmet.

Az eseményen beszédet mondott Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezető-helyettese. Arról beszélt, azért gyűltek össze a Széchenyi István téren, a Belügyminisztérium előtti parkban, hogy végső búcsút vegyenek a magyar oktatási rendszertől. Azt mondta, a kormány elüldözte a tanárokat és a gyerekeket, a státusztörvény megszavazásával ellehetetlenítették a pedagógusok helyzetét. „Nincs minőségi oktatás, nem kapnak elég fizetést a tanárok” – mondta. Szerinte aljas a kormány, mert miközben azt mondják, hogy fontos nekik a család és a gyerek, eközben leépítik az oktatási rendszert.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A drámai hatást fokozandó, Bedő mögött négy fekete zászlós ember állt a beszéd alatt. A Momentum valódi koporsóval is készült az eseményre, ebben egy naplót és a tanárok szimbólumát, egy kockás inget helyeztek el. A koporsót a beszéd után a minisztérium bejárata előtt helyezték el. A performanszot nagyjából tucatnyi ember követte végig a helyszínen, köztük volt Pankotai Lili is, aki ezúttal nem szólalt fel.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A státusztörvényről

Az Országgyűlés fideszes többsége július 4-én elfogadta a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényjavaslatot, amely megszünteti például a tanárok közalkalmazotti státuszát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!