Hegyekben állnak a használt autógumik a volt laktanyán, a kormányhivatal feljelentést tehet

2023. július 6. – 20:00

Másolás

Vágólapra másolva

„Egy egészen elképesztő környezetvédelmi (…) katasztrófát szeretnék nektek most bemutatni innen Zalából” – kezdte a szerdán megosztott Facebook-videóját Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője.

A volt zajdai laktanya területén végeláthatatlan hegyekben állnak a használt autógumik.

„Ha ez itt begyullad, azt soha a büdös életben nem oltja el senki”

– mondta Tompos. A felvételein az látszik, hogy a használt gumik egy részét már ledarálták, de még így is többezer tonna gumi lehet egymás hegyén-hátán.

A Momentum országgyűlési képviselője a céginformációs adatbázis és más nyilvánosan elérhető adatok alapján feltárta, hogy a telepet kezelő cég, a T.J.L. GumiRec Hulladékhasznosító és Kereskedelmi Kft. több szálon is Benkő Ádámhoz kötődik, aki a Miniszterelnöki Kabinetiroda közigazgatási államtitkárának, Benkő Tamás Jánosnak a testvére.

„A magyarországi székhelyű és a volt Zajdai laktanya területén fiókteleppel rendelkező Kft. nem veszélyes hulladék előkezelésére és hasznosítására 2018-ban kiadott engedélyét a Zala Vármegyei Kormányhivatal 2023. április 5-én azonnali hatállyal visszavonta” – írták a kormányhivataltól a Telex megkeresésére.

A cég az engedélyezettnél nagyobb mennyiségben gyűjtött össze hulladékot, elmulasztotta a hasznosítási kötelezettségét és nem volt érvényes telepengedélye sem.

A kormányhivatal június 30-i határidővel kötelezte a céget, hogy a gumihulladékokat adja át engedéllyel rendelkező hulladékkezelőnek. „A hulladék eltávolításának megtörténtét a kormányhivatal helyszíni ellenőrzés keretében vizsgálja. Ha vállalkozó a kötelezést nem megfelelően teljesíti, a kormányhivatal végrehajtási eljárást indít a cég terhére, továbbá büntetőjogi feljelentést is tehet” – írták.

Tompos Márton szerint a cég Zajda mellett Devecseren is több ezer tonna gumihulladékot hagyott a város határában. Azt látjuk, hogy van az országban több ilyen lerakat, odahozzák Ausztriából a gumikat, majd otthagyják. A környezetvédelmi hatóságok pedig ott állnak, hogy ez van, nincs pénz az elszállításra. Ez a cég pedig egyértelműen Benkő államtitkárhoz kötődik, úgyhogy meg fogom kérdezni tőle, hogy itt mégis mi a terv” – mondja a videóban a momentumos politikus.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!