Két és fél éves mélypont: 2,3 százalékkal csökkent a GDP a második negyedévben

2023. augusztus 16. – 08:35

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a második negyedévben 2,4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 2,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte első becslése alapján szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző negyedévhez képest a gazdaság teljesítménye 0,3 százalékkal csökkent. A csökkenéshez legnagyobb mértékben az ipar, a piaci szolgáltatások, ezen belül főként a szállítás, raktározás és a kereskedelem járultak hozzá. A csökkenést mérsékelte a mezőgazdaság jó teljesítménye. A szolgáltatások hozzáadott értékének csökkenését a KSH adatai szerint részben ellensúlyozta a humánegészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ág jelentős növekedése, megközelítve a koronavírus-járvány előtti szintet. A második negyedévi részletes adatokat szeptember 1-jén közli második becslése alapján a KSH.

A Hvg.hu cikke szerint 2020 vége óta nem érkezett annyira gyenge GDP-adat, mint most, és olyan még soha nem fordult elő, hogy zsinórban négy negyedévben is romlást mérjenek.

A magyar gazdaság egy korábbi hosszú menetelés után 2020 második negyedévében, a koronavírus-járvány miatt zuhant be hirtelen, akkor az előző negyedévhez képest majdnem 15 százalék volt a visszaesés. 2020 harmadik negyedévében ezt aztán visszahoztuk, majd 2022 első félévéig megint lassú növekedés következett.

Tavaly a harmadik negyedévben ismét csökkent a gazdaság előző negyedévhez képest számított teljesítménye, és azóta egymás után három negatív negyedév következett. Definíció szerint két egymást követő negatív negyedév már recesszió, így a mostani teljesítmény már vastagon annak számít.

A visszaesésnek számos oka van: a párját ritkító magyar infláció miatt az emberek az elmúlt időszakban nem tudtak például annyi élelmiszert venni, mint korábban, így csökkent a kiskereskedelmi forgalom. A tavalyi borzalmasan száraz nyár miatt visszaesett a mezőgazdasági termelés, valamint más ágazatok, mint az energiaipar is gyengélkedtek.

Tavalyhoz képest idén valószínűleg kiváló éve lesz a mezőgazdaságnak (nem véletlenül mondják, hogy a májusi eső aranyat ér, márpedig most szinte végig esett), ami mindenképp megdobja majd a GDP-adatokat. A Portfolio cikke szerint a szakértők előzetesen arra számítottak, hogy negyedéves alapon 0,3 százalékkal nő a gazdaság, míg a (kiigazítatlan) éves alapú visszaesés 1,3 százalék lesz. Ehhez képest érkezett a -0,3 százalékos, illetve -2,4 százalékos index, vagyis

a gazdaság teljesítménye mélyen alulmúlta a várakozásokat, és az előrejelzésekkel ellentétben a technikai recesszióból sem lépett ki az ország.

A kormány ettől függetlenül optimista: a Pénzügyminisztérium közleménye szerint a magyar gazdaság az év második felében visszatér a növekedési pályára, és jövőre ismét uniós átlag felett teljesíthet. A mostani „mérséklődést” pedig a tárca szerint az orosz-ukrán háború és a brüsszeli szankciók kedvezőtlen gazdasági hatásai okozzák, valamint az Európai Bizottság tehet róla a hazánknak járó források visszatartása miatt.

Idén várhatóan 0 és 1 százalék között alakul a gazdaság bővülése, és ha minden jól megy, jövőre már ennél jóval nagyobb lehet a növekedés. Az idei kilátásokról nemrég Brückner Gergő kollégánk beszélgetett Móricz Dániellel, a Hold Alapkezelő befektetési igazgatójával, a beszélgetés itt nézhető meg:

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!