A kormány szerint a háború, a szankciók és Brüsszel tehetnek a magyar gazdaság mélypontjáról, de optimisták

2023. augusztus 16. – 09:37

Másolás

Vágólapra másolva

Kincstári optimizmussal fogadta a Pénzügyminisztérium a magyar gazdaság teljesítményéről szóló KSH-adatokat. A második negyedévben 2,3 százalékkal csökkent az ország GDP-je az előző év azonos időszakához viszonyítva, míg az előző negyedévhez képest 0,3 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye.

A minisztérium közleményében a csökkenés szó azonban mindössze kétszer szerepel: a gazdasági intézkedéseket méltatva azt írják, hogy az inflációt csökkenő pályára állították (júliusban 17,6 százalék volt), és megvédték a rezsicsökkentést (tavaly eltörölték egy részét). A helyes kifejezés a kormány szerint a mérséklődés, és azt is kendőzetlenül megnevezik a közleményben, hogy ki tehet róla:

  • az orosz–ukrán háború,
  • a brüsszeli szankciók,
  • a kedvezőtlen külső környezet és
  • az Európai Bizottság a hazánknak járó források visszatartása miatt.

A Pénzügyminisztérium az adatokat látva azonban optimista: szerintük a magyar gazdaság az év második felében visszatér a növekedési pályára, és jövőre ismét uniós átlag felett teljesíthet.

A gazdaság alapjai ugyanis stabilak: „a foglalkoztatottság továbbra is rekordszinten, a munkanélküliségi ráta az egyik legkedvezőbb az Európai Unióban, a mezőgazdaság és a külkereskedelem teljesítménye erős, az inflációt csökkenő pályára állítottuk. Bár Magyarország továbbra sem kapta meg a neki járó helyreállítási forrásokat, a magyar gazdaság teljesítménye 4 százalék haladja meg a járvány előtti szintet, miközben az uniós átlag 3,1 százalék” – írják.

És ha már a múltról van szó, felidézik, hogy 2021-ben 7,2 százalékkal, tavaly pedig 4,6 százalékkal növekedett a magyar gazdaság, a járvány utáni újraindítást tekintve Magyarország megelőzi többek között Németországot, Franciaországot, Csehországot és Olaszországot is.

A kormány szerint a következő hónapokban a reálkeresetek és a fogyasztás bővülése, az ipar növekedése és a javuló külkereskedelmi mérleg is kedvezően hathat a gazdaság teljesítményére, az infláció pedig még az év vége előtt egy számjegyűre csökkenhet.

„A 2023 második negyedévi GDP visszaesés a negatív gazdasági ciklus alja, hazánk gazdasága a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően növekedési irányba fog fordulni, a harmadik és negyedik negyedévben gyors visszapattanás várható” – reagált a KSH közzétett adataira Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter is. A kormány 14 célzott intézkedéssel segíti a gazdaság megerősödését a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye szerint. Az intézkedések között sorolja fel többek közt a boltok kötelező akciózását, az online árfigyelőt, a rezsivédelmet, a kamatstop meghosszabbítását, a kkv-kat célzó Széchenyi Kártya Programot, a Gyármentő Programot és a beruházások támogatását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!