Két héttel a kezdés előtt ugrott a Szikra Mozgalom nyári táborának helyszíne, a fideszes polgármester tagadja, hogy bármi ráhatása lenne a döntésre

2023. augusztus 4. – 14:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A baloldali Szikra Mozgalom nem tarthatja meg nyári táborát a Fejér megyei Bodajkon, miután a rendezvény eredeti helyszíne, a Bodajki Falutábor visszamondta a rendezvény befogadását. Minderről az augusztus 18–20. között esedékes rendezvény előtt bő két héttel értesült a Jámbor András-féle szervezet.

A hírről eredetileg csütörtökön a Magyar Jelen szélsőjobboldali hírlap számolt be, miután egy szélsőséges Telegram-csatorna értesülése alapján az önkormányzathoz fordult olyan „kérdésekkel”, mint hogy „tudnak-e felelősséget vállalni a tábor területén belül esetlegesen bekövetkező pedofil bűncselekményekért?”. A Magyar Jelen ugyan nem kapott választ, de bejelentette, hogy levelük után a falu fideszes polgármestere, Wurczinger Lóránt felszólítására a Bodajki Falutábor visszamondta a megállapodást a Szikra Mozgalommal. A hírt szintén csütörtökön a Szikra Mozgalom is megerősítette, a szervezet a Fideszt vádolta az egy éve szervezés alatt álló, 300 jelentkezővel számoló tábor „ellehetetlenítésével”.

„A Mozgalom nem a helyszínt és az ott dolgozókat hibáztatja. A helyzetért az az elnyomó hatalom a felelős, amely ellehetetleníteni és elhallgattatni próbál minden ellenvéleményt. A hatalmat hibáztatják, ami a létező összes eszközt megragad, hogy csírájában fojtsa el a közösségüket!”

Az egyik szervező csütörtökön a Mérce baloldali lapnak azt állította, hogy a bodajki tábor mellett más helyszínek is elutasították őket, két lehetséges helyen is a megegyezés előtti utolsó pillanatban utasították vissza a Szikra Mozgalmat. A helyszínek arra hivatkoztak, hogy „nem akarnak politikai töltetű rendezvényt tartani”, de az aktivista szerint egyértelmű, hogy „vélhetően tartanak a NER haragjától, amennyiben helyt adnának a Szikra táborának”. A Szikra Mozgalom szerint az is kérdéseket vet fel, hogy a Magyar Jelen „rendvédelmi információkra” hivatkozik, miközben a rendőrség hivatalosan nem kommunikált arról, hogy Bodajkon milyen rendezvényeket tartanak vagy nem tartanak.

Csütörtök délutánra azonban az is kiderült, hogy végül a Dunakanyarban sikerült alternatív helyszínt találni a más programok mellett vezető ellenzéki politikusok vitájának is helyt adó tábornak.

Az ügyben megkerestük Wurczinger Lóránt bodajki polgármestert, aki azonban pénteki levelében leszögezte, hogy a Szikra Mozgalom állításaira nem kíván reagálni, és azt állította, hogy mivel a tábor működtetését magánszemély végzi, „ezért semmiféle információm, semmiféle ráhatásom nincs a rendezvény megtartásával kapcsolatosan, így annak sem megtartását, sem meg nem tartását nem kértem senkitől”.

Pedofilozó lejáratókampány táplálja a gyanút

A helyszínszerzési nehézségek politikai támadásként való értelmezése a Szikra Mozgalom részéről annyiban érthető, hogy a szervezet ellen komoly, rendőrségi eszközöket is bevető lejáratókampány zajlik. Miután idén februárban külföldi „antifák” (radikális szélsőbaloldaliak) Budapesten több, szélsőjobboldalinak tűnő embert is megtámadtak, a rendőrség az ügyben őrizetbe vette a Szikra Mozgalom egyik aktivistáját, D. Krisztinát, akiről később kiderült, hogy sem neki, sem pedig a Szikra Mozgalomnak semmi köze nem volt a támadásokhoz, a rendőrség meg is szüntette az ellene zajló eljárást. A kormánypropaganda azonban azóta tényként állítja, hogy a Szikra Mozgalom importálta Magyarországra az utcai erőszakot.

Az antifaügyben őrizetbe vett D. Krisztina élettársának lakásán azután egy olyan laptopon, amely nem hozzá tartozott, a rendőrök pedofil képeket találtak. Az ügyben valakit (akinek nincs köze a Szikra Mozgalomhoz) beidézett a rendőrség, ő azonban a kihallgatás előtt öngyilkos lett. Ez a nem létező érintettség azonban elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy azóta kormánypárti politikusok és a kormánymédia magától értetődő természetességgel pedofilozzák le a Szikra Mozgalmat és a kétgyerekes Jámbor Andrást, az országgyűlési képviselő azóta halálos fenyegetést is kapott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!