Illegális akkumulátorhulladék-raktárra bukkantak egy elhagyatott ikladi ipartelepen

2023. július 7. – 11:44

Másolás

Vágólapra másolva

Illegális akkumulátorhulladék-raktárra bukkantak egy elhagyatott ikladi ipartelepen, a helyszínre a rendőrség és a katasztrófavédelem is kivonult – írja az Átlátszó.hu.

A Pest megyei község határában található iparterületen egykor gumiabroncsok feldolgozását végző cég működött, most nagy mennyiségű darált gumit „tárolnak” a földre ömlesztve és nagy zsákokban, de számos egyéb hulladékot is felhalmoztak a telepen, amin négy jó állapotú raktár is áll.

A raktárak ablakait belülről bedeszkázták, néhány azonban kitört. Az épületek környékén erős vegyszerszag érezhető, a bűz feltételezett okozója a csarnokokban álló leselejtezett akkumulátorhulladék. Az Átlátszóhoz eljutott fotók alapján a raktárakban tárolt hordókban lítiumionos akkucellák vannak. A helyszínen készített képekből az is kiderül, hogy a Lotte Chemical nevű, vegyi anyagokat gyártó cég fekete porral belepett zsákjaiból is került az ikladi telepre. A dél-koreai vállalat nagy mennyiségben állít elő akkumulátorgyárak számára különböző alapanyagokat.

A rendőrség és a katasztrófavédelmi hatóság július 5-én egy bejelentés után vonult ki a telepre, az illegálisan tárolt hulladék vizsgálatához katasztrófavédelmi szakértők is érkeztek. A bejelentő az ügyben a rendőrségen feljelentést is tett.

Június végén szintén az Átlátszó írta meg azt is, hogy a dél-koreai SungEel Kft. Bátonyterenyén és Szigetszentmiklóson létesített üzemében nem tartottak be alapvető technológiai előírásokat, ezért a céget már többször megbírságolták. A bátonyterenyei gyárban például több száz tonna, akkumulátormegsemmisítésből származó, engedély nélkül tárolt hulladékot találtak az ellenőrök egy március végi ellenőrzésen. A kormányhivatalnokok erős oldószerszagot éreztek, és magukon bőr- és nyálkahártya irritációt is tapasztaltak, mielőtt 31,5 millió forintra megbüntették az üzem tulajdonosát.

Az oknyomozó portál ikladi telepről készített videója itt érhető el:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!