Kötcsén gyűlt össze a Fidesz elitje, ahol Orbán tart eligazítást

Legfontosabb

2022. szeptember 10. – 11:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • A kötcsei polgári pikniket idén rendezi meg 21. alkalommal a Fidesz pártalapítványa. Az eseményre hagyományosan fideszes politikusok és a Fidesz-közeli szellemi-gazdasági elit tagjai kapnak meghívást.
  • A piknik elején a traktoros tüntetésről ismert Szabó Bálint elállta az utat Pintér Sándor autója előtt, majd civil ruhás rendőrök állították elő.
  • Süli János „majdnem” kudarcként értékeli a távozását a paksi bővítésért felelős posztról.
  • Budapest főispánjának tetszett a miniszterelnök szakálla.
  • Orbán Balázs szerint a szankciók nem működnek, az EU-s pénzekkel kapcsolatos tárgyalásokon viszont sikerült leválasztani az ideológiai különbségeket.
  • Navracsics Tibor azt mondta, várhatóan nyílt pályázaton döntenek majd a közbeszerzési hatóság tagjairól, ami a magyar kormány és az Európai Bizottság számára is elfogadható személyi összetételű kell, hogy legyen.

Reggel 9 órától sorra érkeztek a kormánytagok, országgyűlési képviselők és a Fidesz holdudvarába tartozó művészek, értelmiségiek, üzletemberek a kötcsei Dobozy-kastélyhoz, ahol 21. alkalommal rendezték meg a Kötcsei Találkozót.

Helyszíni tudósítóink látták érkezni többek között Szalai-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert, Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős minisztert, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert, Pintér Sándor belügyminisztert, de ott volt Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Schmitt Pál volt köztársasági elnök, Ómolár Miklós, a NER bulvármédiájának egyik kulcsfigurája, Szalai Zoltán, az MCC vezetője, valamint Szarvas József színművész, Rákay Philip kormányközeli megmondóember, továbbá Demeter Szilárd, Bencsik András, Schmidt Mária, Nemcsák Károly, Parragh László és Vitézy Dávid is részt vett a rendezvényen. Itt lehet megnézni a piknikre érkezőkről készült képgalériánkat.

Az újságírók kérdéseire csak kevesen álltak meg válaszolni. A fővárosi kormányhivatalt immár főispánként vezető Sára Botond azt mondta: örült annak, hogy a kormányfő el tudott menni nyaralni, kipihentnek tűnt a fotókon, és neki tetszett Orbán szakálla. Szerinte komoly kihívások állnak előttünk, és „isteni áldás”, hogy Orbán Viktornak hívják Magyarország miniszterelnökét, mert egyedül ő képes jó irányba vinni a dolgokat.

Sára Botond érkezik Kötcsére – Fotó: Huszti István/Telex
Sára Botond érkezik Kötcsére – Fotó: Huszti István/Telex

Míg a legtöbb résztvevő a bejárattól pár száz méterre lévő parkolóban állt meg, Szentkirályi Alexandra hivatali autója csak a kapunál állt meg, ahol a kormányszóvivő kiszállt, és azonnal besietett az újságírók elől elzárt területre, anélkül, hogy válaszolt volna a kérdésekre.

Orbán Balázs: Az EU-s pénzekkel kapcsolatos tárgyalásokon sikerült leválasztani az ideológiai különbségeket

Délután három előtt Orbán Viktor is megérkezett Kötcsére, de újságírói kérdésekre nem válaszolt, helyette Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója állt meg pár percre, hogy néhány mondatot mondjon a kormányfő idei, zártkörű előadásáról. A beszédet Orbán Balázs szerint az orosz-ukrán háború, és annak Magyarországra gyakorolt hatása fogja meghatározni. Mint mondta, a szankciós politika szerintük nem vált be, nem kényszerítette térdre Oroszországot, viszont Európa egyre inkább térdre kényszerül.

Ezt a politikát át kell gondolni, és a magyar kormány kitart amellett, hogy az alacsony keresetűeket, a nagycsaládosokat és a nyugdíjasakat meg kell védeni. A V4-es együttműködést stabilnak tartja, az EU-s pénzekkel kapcsolatos tárgyalásokon pedig sikerült leválasztani az ideológiai különbségeket.

Kocsis Máté a Fidesz frakcióvezetője később arról beszélt az újságíróknak, hogy az EU szerinte visszaél a hatalmával. A magyar baloldalnak is azt kéne segítenie, hogy az ország megkapja a forrásokat, de ennek pont az ellenkezőjén dolgoznak.

Orbán Viktor érkezik Kötcsére – Fotó: Huszti István / Telex
Orbán Viktor érkezik Kötcsére – Fotó: Huszti István / Telex

Navracsics: Nyílt pályázaton döntenek majd a közbeszerzési hatóság tagjairól

Navracsics Tibort arról kérdezték kollégáink, hogy miért kell az EU-s pénzek érkezéséhez kötni a pedagógusok béremelését, amikor például a rendvédelmi dolgozók béremelését meg tudta oldani a kormány saját költségvetési forrásból. Navracsics szerint nem lehet eléggé megbecsülni a pedagógusokat. Márpedig ő tudja, milyen a helyzetük, mert mint elárulta: pedagóguscsaládból származik.

Azt nem tudja megmondani, hogy nemzetstratégiai szempontból a pedagógusok béremelése a fontosabb, vagy a Vodafone megvásárlása. Nem lehet összehasonlítani a két ügyet, ez az alma és körte esete lenne – fogalmazott.

Arról is beszélt, hogy várhatóan nyílt pályázaton döntenek majd a közbeszerzési hatóság tagjairól, és úgy néz ki, lesz egy külön bíráló hatóság, ami a magyar kormány és az Európai Bizottság számára is elfogadható személyi összetételű kell, hogy legyen. Arra törekednek, hogy a közbizalom megerősödjön a közbeszerzési eljárások iránt – tette hozzá.

Két tüntető volt

A pikniken két egyszemélyes tüntető is megjelent. Egyikük, Póka László, a Nem adom a házamat vezetője egy „Magyarország diktatúra!” feliratú transzparenst tartott a levegőbe. A másik tüntető a korábban gazdatüntetést és traktoros felvonulást meghirdető, de Budapesten hetek óta lényegében egyedül demonstráló Szabó Bálint. Ő autójával pont Pintér Sándorék előtt kanyarodott be a bejárat előtti szűk útra, ahol megállt, és kiszállít, így a belügyminiszter autója sem tudott közelebb jutni a kapuhoz. Pintérék végül gyalog mentek be a piknik helyszínére.

Szabót ezután többször felszólították a rendőrök és a biztonságiak, hogy álljon el az autójával, mert akadályozza a forgalmat. Miután erre nem volt hajlandó, két civil ruhás rendőr megfogta, és odébb vitte, hogy előállítsa. Szabó itt lefeküdt a földre, és ezzel próbálta megakadályozni az előállítást. Nem sokkal később rendőautóban vitték el, míg az autóját előbb arrébb tolták, majd elszállíttatták.

Szabó Bálint – Fotó: Huszti István/Telex
Szabó Bálint – Fotó: Huszti István/Telex

Süli szerint a világon mindenhol lassan haladnak az atomerőmű-építések

Majdnem kudarcként értékeli a távozását – erről Süli János beszélt a helyszínen lévő kollégáinknak. A paksi bővítésért felelős államtitkár néhány napja távozott a posztjáról, miután a főnöke, Szijjártó Péter kritizálta a munkáját.

Részleteket nem akart megosztani arról, hogy miért távozott a posztjáról. Azt viszont elmondta, hogy „majdnem” kudarcként értékeli a saját lemondását. Egyelőre nem szívesen beszél erről, később lesznek a témában sajtómegjelenések.

A Telex helyszínen lévő újságírója megkérdezte Sülitől, hogy kinek a hibája, hogy Paks II. ennyire lassan halad. Süli szerint mindenhol a világon lassan haladnak az ilyen atomenergetikai beruházások. Úgy véli, 2014 óta 71 hónapra „nem volt befolyásunk.”

Süli János – Fotó: Huszti István/Telex
Süli János – Fotó: Huszti István/Telex

23 hónapot csúszott az orosz fél a tervek beadásával, több mint 26 hónapig a magyar hatóság vizsgálta, Brüsszel pedig felfüggesztette az eljárást 16 hónapra – sorolta.

A törökök és a finnek egy évvel korábban kezdtek építeni új atomerőműveket, mint mi, de náluk se haladnak gyorsan a beruházások. Paks II. marad a külügyminisztériumnál, ott Magyar Levente államtitkárhoz kerülnek a feladatok – mondta. Szerinte a 2029-2030-as befejezési dátum tartható.

Zárt körben jelöli ki Orbán a stratégiát

„Legyen béke, szabadság és egyetértés!” Az 1848-as 12 pontból kölcsönözte az idei Kötcsei Találkozó jelmondatát a szervező Polgári Magyarországért Alapítvány. „Kötcse a polgári-nemzeti-keresztény közösség hagyományos és legfontosabb találkozási fóruma” – mondta az eseményről Kavecsánszki Ádám, Polgári Magyarországért Alapítvány vezetője a Mandinernek.

A szombati rendezvény fő vendége Orbán Viktor volt, aki az Országgyűlés őszi ülésszaka előtt, zárt körben itt jelölte ki a Fidesz politikájának fő irányvonalait és témáit, amelyek hosszabb távon meghatározzák a kormánypárt stratégiáját.

2009-ben például a kötcsei pikniken bontotta ki először a centrális erőtér fogalmát a leendő kormányfő. Tíz évvel később pedig itt beszélt először arról, hogy nehezíteni kell az azonos nemű párok örökbefogadását. Tavaly Orbán az EU esetleges szétesését is felvetette, és arról beszélt, hogyha ez megtörténik, „mi ott leszünk az utolsók között, tartjuk az utolsó gerendát”.

Tóth Erik, a kormányközeli Alapjogokért Központ igazgatóhelyettese a Magyar Nemzetnek arról beszélt: az idei találkozón Orbán egy új cselekvési terv alapjait is lefektetheti, amelyek a következő két év kormányzásának sarokpontjait is érintik, középpontban az elsődleges célkitűzéssel, a béke mielőbbi elérésével. Az elemző szerint a kötcsei találkozó jelentősége, hogy

„szűkebb, de abszolút bizalmi körben tudja a kormányfő a számára releváns véleményeket meghallgatni, a reakciókat szondázni.”

Kötcsén jó pár éve hagyomány, hogy már a meghívóban figyelmeztetetik a résztvevőket a teljes titoktartásra, a jelenlévők nem nyilatkozhatnak a bent történtekről. A szabad sajtó újságírói így csak az eseményre érkező és onnan távozó résztvevőket tudja az utcán kérdezni, itt tudja megnézni a tavalyi videónkat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!