Állítja: megverték, megerőszakolták, égő szalmabálához kötözték, most hiába várja a traktorokat – kicsoda Szabó Bálint?

2022. augusztus 30. – 10:25

frissítve

Állítja: megverték, megerőszakolták, égő szalmabálához kötözték, most hiába várja a traktorokat – kicsoda Szabó Bálint?
Szabó Bálint a Hősök terén tartott tüntetésen 2022. augusztus 20-án – Fotó: Halász Júlia / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Vas megyében, csepregi képviselőként kezdte, dolgozott az MSZP-s Tóth Csaba mellett, később volt a Demokratikus Koalíció tagja is. Jelenleg szegedi önkormányzati képviselő, aki különböző, eddig többnyire szegedi ügyek mellé beállva hívta fel magára a figyelmet. Mostani akciójára, az országos gazdatüntetésre sokan kapták fel a fejüket: ezernél is több traktort és sok mérges gazdát vártak Budapestre augusztus 20-án. A tüntetés végül nem így sikerült, Szabó Bálint viszont azóta is a Dózsa György úton sátrazik. De ki is ez az ember?

Augusztus 20-ra „Országos gazdatüntetés” címen tüntetést hirdettek Budapestre. Szabó Bálint, a főszervező szerette volna traktorokkal elfoglalni a pesti alsó rakpartot, hogy aztán az Agrárminisztérium Kossuth téri épülete előtt tüntethessenek. Az eseményt ebben a formában végül a rendőrség akadályozta meg: augusztus 20-ai rendezvényekre hivatkozva nem adott engedélyt. A gazdatüntetés így nem járt nagy sikerrel, mindössze néhány autó és hatvan ember lézengett a Dózsa György útra terelt demonstráción.

Csakhogy a tüntetés a főszervező szerint azóta sem ért véget. Szabó Bálint több mint tíz napja kempingezik a Hősök tere környékén, pontosabban a Műcsarnok tövében. Közösségi oldalán található videók szerint legalábbis a helyszínen áll néhány autó, és sokáig ott volt egy traktor is. A történéseket folyton közvetíti, és élő videókkal jelentkezik be a saját, cége, a Likvid Kontroll, és a Mindenki Szegedért Mozgalom Facebookján is. Egymás után osztja meg az oldalakon a 20-i esemény linkjét, illetve képeket a hozzá kilátogatókról és támogatóiról.

Tóth Csaba munkatársaként

Szabó Bálint neve sokaknak lehet ismerős: hosszú évek óta aktív a hazai közéletben. Először 2002-ben próbálta ki magát a politikában: a Vas megyei Csepregen az önkormányzati választáson független jelöltként, de fideszes támogatással indult el a polgármesterségért. A választáson végül alulmaradt, de képviselői széket azért kapott. Időközben politikailag irányt váltott, és belépett az MSZP-be. Szabó Bálint országos ismertségre 2004-ben tett szert: neve először azzal került be a hírekbe, hogy az MSZP-s Tóth Csaba egyik embereként magánvádas eljárást kezdeményezett hat Vas megyei roma vezető ellen. Szabót és Tóth Csabát 2003. december 22-én egy sajtótájékoztatón azzal vádolták meg, hogy fiktív szocialista alapszervezeteket hoztak létre, és ezekbe több száz roma tagot léptettek be, cserébe pénzt adtak, 500-1000 forintot. Az ügy miatt Szabót a párt megyei etikai bizottsága kizárta – ez a döntés jogerőre végül nem emelkedett, mert ahhoz országos megerősítésre is szükség lett volna.

Az eljárás második tárgyalási napján nem tudták kihallgatni Szabót, mert állítása szerint előző este megverték és megerőszakolták – ennek körülményeiről akkor egyébként részletesen be is számolt. A sok ellentmondás miatt az ügy végül a vádlottak felmentésével zárult. Szabó Bálint később bejelentette, hogy megszakítja kapcsolatait Tóth Csabával.

DK-s karrier, őszödi beszéd, Szeviép-ügy

Szabó politikai múltja ezentúl is kalandosnak mondható: az MSZP után tagja volt a Demokratikus Koalíciónak is. 2004-es MSZP-s kizárása után hosszú évekre eltávolodott a politikától. 2012-ben tűnt fel újra, már szegedi politikusként. A Délmagyar 2012-es cikke alapján a Demokratikus Koalíció szegedi szóvivőjeként tért vissza, pártagságát azonban 2013-ban felfüggesztette, és ki is lépett a pártból, ehelyett „érdekvédőnek” állt.

Itt jött képbe az M43-as építésben közreműködő, időközben csődbe ment Szeviép. A csőd miatt pórul járt Szeviép-alvállalkozókat képviselte/szerette volna képviselni: Szabó Bálint azt állította, hogy a szegedi, szocialista városvezetésnek köze volt a Szeviép csődhöz, a cégvezetők pedig kötődnek Botka László polgármesterhez, és egészen a „szegedi önkormányzatig vezetnek a szálak”.

A témát Botka rövid miniszterelnök-jelöltsége idején a kormány és a kormánypárti sajtó is szívesen emlegette „Botka-botrány” címen. Rágalmazás miatt a szegedi polgármester feljelentést is tett, Szabó pedig 2019-ben jogerősen pert vesztett Botka László ellen, és egymillió forintos sérelemdíjat kell fizetnie. A 2018-as választás hajrájában az Átlátszó írta meg, hogy Szabó a Csongrád Megyei Kormányhivatalt kormánymegbízottként vezető, dr. Juhász Tündével többször is tartott közös sajtótéjékóztatót a Szeviép-ügy kapcsán. Emellett Lázár János 2018 márciusában közös videót is posztolt Szabó Bálinttal, amiben a Szeviép-károsultak képviselőjeként hivatkozik Szabóra.

Szabó Bálint 2013-ban újabb ügyben aktivizálta magát: az őszödi beszéd kiszivárogtatásával kapcsolatban állt elő szerinte új információkkal. Azt állította, hogy 2006 nyarán Rózsa-Flores Eduardo Eötvös utcai lakásán vigyázott annak Tito nevű kutyájára, miközben a másik szobában „Katalin, Ferenc és Imre” lejátszotta a 2006. május 26-án elhangzott és szeptember 17-én nyilvánosságra került, Gyurcsány Ferenc által elmondott beszédet. Időközben kiderült, hogy a történet több helyen is sántít, Rózsa-Flores Eduardo addigra már eladta az Eötvös utcai lakást, és Tito nevű kutyája sem élt már. Szabót végül akkori pártja, a DK arra szólította fel, hogy álljon elő a bizonyítékokkal, különben etikai eljárást indítanak ellene, végül maga lépett ki a pártból.

Szabó Bálint újságíróknak nyilatkozik 2013. május 24-én Budapest XI. kerületében, ahol bizonyítékokat ígért az őszödi beszéd kiszivárogtatásával kapcsolatos állításai bizonyítására és bejelentette, hogy a titkosszolgálatokhoz fordul az ügyben – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Szabó Bálint újságíróknak nyilatkozik 2013. május 24-én Budapest XI. kerületében, ahol bizonyítékokat ígért az őszödi beszéd kiszivárogtatásával kapcsolatos állításai bizonyítására és bejelentette, hogy a titkosszolgálatokhoz fordul az ügyben – Fotó: Kovács Tamás / MTI

„Égő szalmabálára a cipőfűzőmnél kikötve”

Azóta több helyi, szegedi ügyben is akciózott Szabó, egyszer például szabotálta Szeged tömegközlekedését, mivel szerinte azt a koronavírus miatt teljesen le kellett volna állítani. Tavaly pedig újra országos visszhangot kiváltó eseménysorozatnak volt a részese. Szabót tavaly, február közepén eltűnés miatt körözte a rendőrség. Az eltűnésről felesége tett bejelentést, de a férfi még aznap este előkerült. Szabó, mielőtt eltűnt, azt ígérte, hogy érzékeny, leleplező információkat mond majd Botka László szegedi polgármesterről, de a sajtótájékoztatón nem jelent meg. Később azt mondta, mezítláb és egy szál alsónadrágban találtak rá az M43-ason. Saját története alapján Makón volt aznap este, „egészen pontosan a makói tanyavilágban egy égő szalmabálára a cipőfűzőmnél kikötve. Az egy nagyon hosszú 15 óra volt” – mesélte eltűnéséről.

Később a rendőrség annyit közölt, hogy Szabó Bálintot senki nem rabolta el, ezért az ügyben a nyomozást már tavaly áprilisban megszüntették.

Szabó Bálint tavaly októberben azt is bejelentette, hogy elindul országgyűlési képviselőként mozgalma, a Mindenki Szegedért Mozgalom színeiben és minden szegedi körzetben jelöltet állítanak. Végül függetlenként mindössze két százalékot szerzett Csongrád-Csanád megye 1-es választókerületében.

Legújabb akciója, amivel az elmúlt hetekben-napokban került be a hírekbe az általa szervezett úgynevezett gazdatüntetés. A tüntetést augusztus 20-ra hirdette meg Szabó cége, a Likvid Kontroll Kft. „Országos gazdatüntetés 2022. augusztus 20-án vidéken az autópályákon és főútvonalakon 6.00 órától, Budapesten a Duna partján a belvárosi rakparton 18.00 órától.” – állt az esemény Facebook-oldalán. Végül a nemzeti ünnepen az ígért több ezer traktor helyett hatvan tüntető és tíz autó jelent meg. Augusztus 20-án Szabó az élő videókban még éjszakába nyúlóan bizonygatta, hogy a traktorok már úton vannak, és nemsokára megérkeznek Budapestre.

Szabó Bálint az augusztus 20-a óta állandósult tüntetés helyszínén a Hősök terénél a Dózsa György út egyik lezárt forgalmi sávjában 2022. augusztus 25-én – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
Szabó Bálint az augusztus 20-a óta állandósult tüntetés helyszínén a Hősök terénél a Dózsa György út egyik lezárt forgalmi sávjában 2022. augusztus 25-én – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

A gazdatüntetés tizedik napján arról szerettük volna kérdezi a főszervezőt, hogy mik a további tervei, meddig marad a Dózsa György úton és hogyan folytatódik tovább a tüntetés. A Telex kérdéseire azonban Szabó Bálint nem szeretett volna válaszolni, mivel állítása szerint az augusztus 20-i tüntetésről közölt tudósításunkban, amiben azt írtuk, hogy a helyszínen hatvan ember és tíz autó gyűlt össze, nem az igazságot közöltük. Szabó kérdéseinkre pedig addig nem kíván válaszolni, míg ezen „tévedésünket” helyre nem igazítjuk. Szabó korábban közölt állítása szerint 20-án azért nem érkezett meg az 1800 traktoros Budapestre, mert a rendőrök „vegzálták” őket és akadályozták a feljutásukat a fővárosba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!