Több ezer traktor helyett hatvan tüntető és tíz autó a gazdatüntetésen

2022. augusztus 20. – 17:33

frissítve

Több ezer traktor helyett hatvan tüntető és tíz autó a gazdatüntetésen
Szabó Bálint összegez – Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex

Másolás

Vágólapra másolva


Nagyjából 40 tüntető és mögöttük fél tucat autó foglalja el egy sávban a Dózsa György út egy rövid szakaszát – jelentette tudósítónk szombaton délután öt óra körül a nagyszabású gazdatüntetés helyszínéről. A kis létszámú tiltakozóknak a szervező, Szabó Bálint tartott beszédet, a legfontosabb állításai szerint

  • a nép megmozdulásainak, nyomásgyakorlásának van szerepe,
  • ha lesz 2-300 traktor itt, vagy a Budapest tábláknál, a miniszterelnök el fog gondolkodni,
  • az első órák a fontosak, akkor kell kitartani,
  • látott egy belső közvélemény-kutatást, ami szerint a magyarok 78 százaléka nem szeretne tűzijátékot.

Szabó arról, hogy mi várható ma, azt mondta:

„Budapesten maradunk, és addig nem megyünk haza, amíg a kormány jobb belátásra nem tér”.

Szabó szerint augusztus 26-ig a demonstráció fő helyszíne a Dózsa György út lesz, és azt kérik, hogy adjanak nekik engedélyt a rakpart elfoglalásához. Este hat óra előttre a résztvevők száma nőtt, már mintegy 60 tiltakozó és tíz autó alkotja a csapatot, ám Szabó állítása szerint „éjfélre tele lesz ez a terület traktorokkal és rendőrökkel”. A furcsa történetekbe is keveredett szervező elárulta a gazdatüntetés mottóját is:

„Nem hátramegyünk, hanem mindig előre!”

Az országos gazdatüntetés résztvevői – Fotó: Halász Júlia / Telex
Az országos gazdatüntetés résztvevői – Fotó: Halász Júlia / Telex

Korábban az esemény létrehozója, a Szabó Bálint önkormányzati képviselő nevéhez köthető Likvid Kontroll Kft. „14:00: ELKEZDŐDÖTT AZ (…) ORSZÁGOS GAZDATÜNTETÉS IRÁNY A HŐSÖK TERE” – címmel közzétett bejegyzésében azt állította, hogy a gazdák már elindultak vidékről a Hősök terére.

A kommentekben egyre több kétkedő hang jelent meg, és követelve Szabótól az élő bejelentkezést, amiből a délelőtt folyamán több is volt. Ezekben hosszan beszélt arról, hogy nem engednek a helyszíni követelésből sem, vagyis abból, hogy a rakparton tüntethessenek, csakhogy ehhez jelenleg nincs területfoglalási engedélyük, mert az alsó rakpartot a tűzijáték miatt az esemény főszervezője foglalta le, a rendőrség tehát nem engedi be őket oda. Viszont Szabó azt tervezte, hogy ha a tűzijáték elmarad, bemegy a rendőrségre egy újabb területfoglalási kérelemmel, mondván, már elhárult az akadály.

Szabó Bálint később, három óra körül bejelentkezett élőben, arra kérte a tüntetésre indulókat, hogy jöjjenek a Dózsa György útra, az engedélyezett helyszínre, egyúttal pedig felszólította az augusztus 20-i államalapítási ünnepség főszervezőjét, a magáncéget, hogy takarítsák el a holmijukat a rakpartról, hogy oda tudjanak menni. Korábban azt mondta, ebből nem engednek, ám ezek szerint megtartják a tüntetést a Dózsa György úti helyszínen is. Körülbelül 5000 ember jelezte a részvételi szándékot előzetesen, egy részük traktorok, mondta. A pedagógusokat képviselő egyik szervezet is jelezte a csatlakozási szándékát, ők elvileg este mennek ki hozzájuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!