A rendőrség nem engedi be a traktorokat Budapest belvárosába

2022. augusztus 19. – 22:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Gazdatüntetést hirdetett meg augusztus 20-ára Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselő Budapestre. Állítása szerint szombat reggel az ország több pontjáról 1800 mezőgazdasági gép és 2200 autós indul el a főváros felé.

Szabó szerette volna a traktorokkal elfoglalni a pesti alsórakpartot, hogy aztán az Agrárminisztérium Kossuth téri épülete előtt tüntethessenek, de ezt nem engedélyezte a rendőrség. A szegedi képviselő hiába adott be több területfoglalási engedélykérelmet is, a rendőrség elutasította azokat. A rakpartot egyébként az augusztus 20-i tűzijáték miatt már péntek este lezárták.

„A rendőrség biztosítja a véleménynyilvánítás és a békés gyülekezéshez való jog gyakorlását, azonban ez nem eredményezheti mások jogainak aránytalan mértékű csorbítását” – áll a rendőrség pénteki közleményében, és azt is hozzátették:

„A gyűlés szervezőjének nyilatkozataival szemben továbbra is tilos traktorokkal Budapest belvárosába vonulni, traktorokkal rakpartokat, hidakat elfoglalni.”

A Dózsa György út két külső forgalmi sávján – közel 4 km hosszú területen – engedélyezte a rendőrség a tüntetést.

A demonstrációval Szabó szerint fel szeretnék hívni a figyelmet az aszály miatt kárt szenvedő gazdákra, és felszólítanák az Agrárminisztériumot, hogy nyilvánítsák az aszályt elemi kárnak, valamint a madárinfluenza, sertéspestis kapcsán keletkezett károkat is fedezze, hasonlóan, mint „a Covid esetében”. A szegedi képviselő augusztus 20-tól egészen augusztus 31-ig folytatná a demonstrációt a rakparton.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság ugyanakkor azt ígéri, a jogsértések elkövetőivel szemben törvényesen, arányosan és határozottan fel fog lépni. „A rendőrök intézkedni fognak azokkal szemben, akik a határozatban foglaltaktól eltérő módon, a közlekedési szabályokat megsértve érkeznek a gyűlésre, tartózkodnak annak helyszínén, vagy távoznak onnan”.

Szabó Bálint a Hvg.hu-nak azt mondta, arra várnak, hogy szombat délelőtt lemondja a szervező az esti tűzijátékot, és így felszabaduljon a rakpart a tüntetőknek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!