Orbán: Ha szét is esik az EU, mi ott leszünk az utolsók között, és tartjuk az utolsó gerendát

2021. szeptember 5. – 11:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton tartották a fideszes elit nyár végi, a politikai szezont megnyitó találkozóját, a Kötcsei pikniket. A huszadik alkalommal megrendezett eseményen Orbán Viktor nagy előadást tartott a holdudvarnak, beszélt nemzetközi és hazai témákról is.

Miután a piknikre érkezve a kormányfő nem állt meg, hogy a sajtó képviselőinek kérdéseire válaszoljon, Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára, és politikai igazgatója vázolta fel, miről fog beszélni a kabinet vezetője. Erről szóló tudósításunkat itt olvashatják.

Vasárnap az állami rádióban az MTI szerint Orbán Balázs részletesebben is ismertette, mi hangzott el Orbántól Kötcsén. A legérdekesebb az a kommunikációs fordulat, amelyet az Európai Unió ügyében tett a miniszterelnök. Miközben a kormányzat évek óta kampányt folytat Brüsszel és az Európai Unió egyes vezetői ellen, az elmúlt időszakban pedig a sokasodó konfliktusok miatt (Szájer-ügy, jogállamisági kérdések, források visszatartása) egyre gyakoribbak voltak az utalgatások arra, hogy van élet az EU-n kívül is, Orbán most kijelentette:

„még akkor is, hogy ha az EU szétesik, mi ott leszünk az utolsók között, tartjuk az utolsó gerendát, és azon fogunk dolgozni, hogy a szétesést megállítsuk és visszafordítsuk”.

Ez a fordulat nemcsak a miniszterelnök retorikájában jelent meg, hanem Kötcsén a Fidesz többi prominensének kommunikációjában is:

Az EU-val kapcsolatban Orbán Kötcsén beszélt arról is, hogy a magyaroknak az elmúlt évtizedekben az Európai Unió volt a „legélhetőbb keret”, ugyanakkor „óriásiak a kihívások”. Szerinte vannak olyan politikai erők, brüsszeli bürokraták, baloldali liberális csoportosulások, NGO-hálózatok és médiumok is, amelyek ideológiai konfliktusokat éleznek ki, és ezek az EU összeomlásával fenyegetnek – mondta Orbán szerint Orbán. Az is elhangzott, hogy egyértelműen látható, hogy a legtöbb országnak az uniós tagság előny, de az eurózóna „recseg-ropog”, és erre nincs adekvát válasz Brüsszelből.

Választási haditerv

A jövő évi országgyűlési választásokra kitérve Orbán Balázs azt mondta, hogy Orbán Viktor „nagyon komplex, összetett és bonyolult” stratégiát vázolt fel, amelynek összefoglalása: „mi győzünk, ők veszítenek. Ez a haditerv”.

A választás leegyszerűsödött, mert a 2010 előtti Magyarországhoz való visszatérés és az elmúlt 10-11 évben sikert hozó politika között lehet 2022-ben választani – mondta. „A mi ajánlatunk az, hogy ne menjünk oda vissza, ahol akkor álltunk, ami egy gyenge és lecsúszó Magyarországot eredményezett”, hanem erősítsük meg a szövetséget a magyar politika és a magyar emberek között, és akkor az ország a következő évtizedben is a sikeres országok közé fog tartozni – mondta végezetül.

A miniszterelnök beszédéről szombat este több forrás is mesélt az Atv.hu-nak, eszerint Orbán a választási esélyekről nem mondott konkrétat, de többek szerint kijelentette, a kormányoldal mindenben jobb, mint az ellenzék. Felvetette ugyanakkor egy külső beavatkozás lehetőégét.

Beszélt arról is, hogy benne van a pakliban, hogy „nem adják oda a lóvét” – utalva a helyreállítási alap 2500 milliárd forintjára. Megnyugtatta ugyanakkor hallgatóságát, hogy a központi költségvetésben rendelkezésre állnak a források. A csúszás – amely miatt az államadósság is megugorhat – előzménye, hogy a magyar kormány és az Európai Unió vitája miatt az Európai Bizottság még nem hagyta jóvá a magyar helyreállítási tervet, amellyel 2500 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatáshoz jutna az ország a gazdaság újraindításához. Csak idén ebből több mint 300 milliárd érkezhetne be. A helyreállítási alap körüli vitáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen, a brüsszeli vezetésnek többek között a tervben megfogalmazott korrupcióellenes intézkedésekkel volt problémája.

Orbán állítólag Kötcsén azt is mondta, hogy tévedésben van az, aki szerint a teljes összefogás a kulcs az ellenzéki oldalon, ezzel szemben szerint Gyurcsány Ferenc „bevétele” az összefogásba gyengíti az ellenzéki esélyeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!