Az uniós támogatások csúszása miatt megint megugorhat az államadósság

2021. augusztus 23. – 10:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába mérséklődött az államadósság a második negyedévben a kiugró GDP-adatok révén, az év második felében ismét nyolcvan százalékra ugorhat, de lehet, hogy a várakozásoknál egy kicsivel magasabb lesz, nyilatkozta a Világgazdaságnak Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke. Június végéig 77,6 százalékig csökkent a GDP-arányos államadósság mértéke a tavaly év végi, történelmi csúcsot jelentő 80,4 százalék után, miközben a kormány előzetesen mindössze 0,6 százalékos mérséklődéssel számolt az idei évre. A csökkenést a magyar gazdaság rekordütemű növekedésének tudta be a Magyar Nemzeti Bank: egy negyedév alatt 2,7%-kal, egy év alatt 17,9%-kal nőtt a gazdaság.

Abban az esetben lenne a várakozásoknál is alacsonyabb az államadósság mértéke, ha ütemesen érkeznének a költségvetésbe az uniós támogatások, és nem kellene ezeket a befektetéseket hazai forrásból megvalósítani, mondta Kovács Árpád. A Költségvetési Tanács elnöke a helyreállítási alap pénzeire utalt ezzel. A magyar kormány és az Európai Unió vitája miatt az Európai Bizottság még nem hagyta jóvá a magyar helyreállítási tervet, amellyel 2500 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatáshoz jutna az ország a gazdaság újraindításához. Csak idén ebből több mint 300 milliárd érkezhetne be. A helyreállítási alap körüli vitáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen, a brüsszeli vezetésnek többek között a tervben megfogalmazott korrupcióellenes intézkedésekkel volt problémája.

Többek között az egészségügyre költenének a helyreállítási alapból, ebből a forrásból finanszíroznák például a tavaly megígért háziorvosi béremelést, de egyéb beruházások, fejlesztések is szerepelnek a magyar kormány tervezetében. Amíg azonban a magyar kormány a pénzre vár, addig saját költségvetésből fedezi a helyreállítási tervben szereplő beruházásokat, erről kormányhatározat is született.

Az előbb említett 300 milliárd körüli összeget várhatóan állampapír-vásárlásból kell megfinanszíroznia a kormánynak, ami vissza fog hatni az államadósságra is, mondta Kovács Árpád. Szerinte a magyar kormány a gazdasági növekedés miatt megteheti, hogy ezeket a forrásokat megelőlegezi, de ez pénzbe fog kerülni. Ugyanakkor ezzel együtt is jó jelnek tartja, hogy ha átmenetileg is, de csökkent az adósság mértéke.

A kormány nem is pánikol a támogatások késése miatt. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter korábban azt nyilatkozta, hogy mivel eddig is lassú volt az uniós támogatások folyósítása, Magyarország rendszeresen más forrásból fedezett előfinanszírozással téríti a nyerteseknek a várt összegeket, ebből nem lesz semmiféle probléma.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!