Történelmi csúcson, tíz évvel ezelőtti magasságban az államadósság

2021. április 4. – 18:24

Másolás

Vágólapra másolva

Az államadósság tavaly a GDP 80,4 százalékára szökött fel, ami egy év alatt 15,7 százalékos emelkedés. Ilyen magasan csak tíz éve járt az adósság, és a növekedés mértéke is példátlan – írja a Portfolio.

A korábban előzetesen közölt 81 százalékhoz képest ez az érték ugyan valamivel alacsonyabb, de így is történelmi csúcs beállítását jelenti: 2011-ben volt utoljára ugyanekkora. Ugyanabban az évben volt tapasztalható utoljára emelkedés is, azaz nyolcéves csökkenő tendencia tört meg 2020-ban. A növekedés mértéke pedig még a 2008-2009-es gazdasági világválság idején tapasztaltnál is magasabb.

A Portfolio szerint két fő oka van az adósság példátlan megugrásának. Egyrészt a jelentősen visszaeső GDP-nek köszönhető, amelyben nyilvánvalóan kulcsszerepe volt a koronavírus-járvány miatti gazdasági válságnak. Másrészt nagyon magas volt 2020-ban az előfinanszírozási kötelezettség: a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 46 ezer milliárd forint, amely 6600 milliárddal magasabb, mint 2019-ben.

Emellett a forint több mint tíz százalékos gyengülése is szerepet játszott az adósság elszállásában, bár mint a lap megjegyzi, ez kisebb tényező, mint korábban, mert mostanra az adósságon belül a deviza részaránya 20 százalék alá csökkent. Jó hír, hogy az idei évben már kedvezőbben alakulhat az államadósság szintje.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!