Egy negyedév alatt 2,7%-kal, egy év alatt 17,9%-kal nőtt a gazdaság

2021. augusztus 17. – 09:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A legfrissebb GDP-adatok alapján valósággal dübörög a magyar gazdaság, amely még annál is dinamikusabban bővült, mint amire a szakértők számítottak.

A magyar gazdaság teljesítménye 2,7 százalékkal múlta felül az első negyedéveset, a GDP pedig 17,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-válság első sokkja óriási leállásokat eredményezett a hazai gazdaságban, írja a Portfolió a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése alapján.

A GDP növekedés egyébként várható volt, hiszen a második negyedévben már jóval kevesebb járványügyi korlátozás fékezte a magyar gazdaságot, így a szolgáltató szektor fontos ágazatai is aktivizálódhattak.

A jelentés igencsak pozitív képet fest az előttünk álló időszakról is: tavaly a második negyedévben csaknem 15 százalékot zuhant a gazdaság teljesítménye, „azóta a sokkból való gyors helyreállás folyamata zajlik”, így teljesen természetes, hogy az egy évvel ezelőtti mélyponthoz képest óriási bővülést jelentett a KSH. A 2,7 százalékos negyedéves alapú növekedés azt jelezi, hogy a gazdaság helyreállási folyamata rendületlenül kitart. A második és harmadik járványhullámhoz kötődő lezárások az adatok szerint már nem is okoztak visszaesést, így a KSH szerint jó esély van arra, hogy a harmadik negyedév is „dinamikus bővülést hoz majd”, különösen, ha ez az időszak teljesen korlátozásmentes marad.

Erre egyébként kicsi az esély. A virológusok elkerülhetetlennek érzik a negyedik hullámot, miután az ország harmada továbbra sem oltatta be magát, a delta-variáns pedig legalább kétszer-háromszor olyan fertőző, mint az a vírus, ami tavaly támadt.

A Portfolió elemzése szerint a második negyedéves adat az „optimista forgatókönyvet” erősíti meg, melyben azt feltételezték, hogy a második negyedévre elérjük a válság előtti kibocsátási szintet. Amennyiben az akkor várt pályát futja be a gazdaság a második fél évben is, a 2021-es átlagos GDP-növekedés 7% felett alakulhat.

A másik két – borúsabb – forgatókönyvet már felülírta az élet azzal, hogy a második negyedév sokkal jobban alakult az azokban feltételezetteknél. Ugyanakkor a kormány által célul kitűzött 5,5 százalékos idei GDP-növekedést még ezekkel a pesszimista pályákkal is el lehet érni. Vagyis a gazdaságpolitika finoman szólva is „biztosra ment”, amikor az 5,5 százalékos célját megfogalmazta, ehhez ugyanis nem szükséges további kormányzati „újraindító” lépés, a gazdaság automatikus helyreállítási mechanizmusai a feloldásokkal együtt biztosítanak ekkora – vagy jóval nagyobb – növekedést az idén.

Matolcsy György jegybank elnök a Magyar Nemzetben közzétett publicisztikájában júliusban egyébként arról írt, hogy „a magyar válságkezelés mérlege vegye”. A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint „ha nem működött volna példásan a magyar pénzügyi rendszer, akkor az egyik legrosszabb gazdasági válságkezelést könyvelhette volna el Magyarország az Európai Unión belül”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!