Szijjártó Péter is beszólt Paks II. vezetőinek a késlekedés miatt

2022. szeptember 2. – 08:57

frissítve

Szijjártó Péter is beszólt Paks II. vezetőinek a késlekedés miatt
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a sajtó képviselőinek nyilatkozik az EU-tagországok külügyminisztereinek informális találkozója előtt Prágában 2022. augusztus 30-án – Fotó: Petr David Josek / MTVA

Másolás

Vágólapra másolva

A külgazdasági és külügyminiszter az ATV-nek nyilatkozott többek között a paksi késlekedésről és a gáztárgyalásokról.

Lázár János építésügyi miniszter után újabb miniszter, ezúttal Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogalmazott meg éles kritikát Paks II. „lassúságával” kapcsolatban. Szijjártó Péter az ATV-nek, nyilatkozott, a beszélgetés itt olvasható.

„Amikor aláírtuk Moszkvában a paksi atomerőmű építéséről a megállapodást 2014-ben, másnap született meg Patrik nevű fiam. Na most, Patrik holnap kezdi meg a második általános iskolai osztályt. Én elhiszem, hogy a Paks II. egy nagyon bonyolult dolog. De ennyire nem bonyolult, hogy egy gyerek születésétől második osztályos koráig ne történjen semmi.”

Ismerve a Fidesz működési logikáját, aki ennyi nyilvános kritikát kap, ott alighanem változás van készülőben.

Szijjártó beszélt emellett gázkérdésekről is.

„Az energiaellátás nem ideológiai, sem pedig politikai kérdés, ez tisztán fizikai, illetve matematikai kérdés. Fizikai abból a szempontból, hogy rendelkeznünk kell egy forrással, amelyhez valamilyen infrastruktúra módján hozzáférünk, másrészről pedig matematikai kérdés, mert egy volument meg kell vásárolnunk” – mondja a miniszter, aki szerint

nevezhetnek a Gazprom „bármijének”, ha ez az ára, hogy az emberek fűtsenek.

Az ATV megkérdezte, hogy mi az oka annak, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tárgyalt legutóbb a gázról. Kiderült, hogy Nagy az energiaügyekhez kapcsolódó pénzügyi kérdésekről tárgyalt.

„Amikor én Moszkvában jártam júliusban, körülbelül egy hónappal ezelőtt, akkor egy politikai megállapodást kötöttem arról, hogy Magyarország több földgázt tudjon vásárolni. Ezt szakértői szintű tárgyalások követték, amelyek egy részét az energetikai, egy részét pedig a pénzügyi szakértők bonyolították le, mivel ez egyrészt földgázmennyiség kérdésre, másrészt pedig pénzügyi kérdés.”

Különös része a beszélgetésnek, amikor azt a nyilvánvaló tényt, hogy nem volt igaz az, hogy Magyarország ötödáron kapja Moszkvától a gázt, Szijjártó azzal üti el, hogy senki nem tudja a magyar képletet, mindenki csak vaktában beszél.

„Azt meg pláne nem tudom, hogy az ár hányada vagy hányszorosa annak, amit mások fizetnek, mert fogalmam sincs, hogy mások mennyit fizetnek, mint ahogy másoknak sincs fogalmuk arról, hogy mi mennyit fizetünk. Azoknak meg, akik azt mondják, hogy Magyarország veszi a legdrágábban, semmiről nincsen fogalmuk.”

Ez azért elég nagy csúsztatásnak tűnik, hiszen a külkereskedelmi adataink sajnos elég sokat elárulnak arról, hogy milyen szinten is követjük mi is a vásárlásaink során az energia világpiaci drágulását.

Szijjártó ugyanakkor attól nem fél, hogy az oroszok elzárják a csapot, és (eléggé jogosan) elbüszkélkedik azzal, hogy nem hagyatkoztunk csak az északi vezetékekre, utólag is jó döntés volt a Török Áramlathoz csatlakozni. A csap elzárásól ezt mondja a miniszter:

„Emberi számítás szerint ilyennel kalkulálni reálisan, azt gondolom, hogy nem kell. Az a tranzitútvonal, amelyen az orosz gáz szállítása történik, eddig jól működött. Ez egy tapasztalati műfaj, a szerződések alá vannak írva, ezeket eddig rendszerint teljesítették, a tranzitútvonal biztonságos, az azon elhelyezkedő országok megbízhatóak. Ezért azt gondolom, hogy a jelenlegi körülményekhez képest a lehető legnagyobb biztonságot tudtuk előállítani.”

Végül az interjú markáns része az, hogy a miniszter mit gondol David Pressman új amerikai nagykövet érkezéséről, aki Moszkva és Peking befolyását is aggályosnak nevezte Magyarország esetében.

„Igen, nonszensz dolgokat mondott a nagykövet, sértő dolgokat Magyarországról, és nagyon remélem, hogy ezt a gyakorlatát majd nem kívánja folytatni itt Budapesten. Ha a tisztelet talajára tudjuk helyezni, akkor remek együttműködésünk lesz.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!