Gyurcsány Ferenc: Amikor azt mondom, hogy fizessenek a gazdagok, akkor szó sincs fenyegetésről

2023. szeptember 22. – 16:38

Gyurcsány Ferenc: Amikor azt mondom, hogy fizessenek a gazdagok, akkor szó sincs fenyegetésről
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„A kormány szellemekkel küzd, hamisságok csatájába visz bennünket, miközben a valóság igazi szorításáról nemcsak hogy nem beszél, hanem mintha még maga is szorítana bennünket. Mi nem kívánunk a szellemekkel viaskodni” – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a DK őszi politikai idényét Gyurcsány Ferenc a Teréz körúti Béke Szálloda dísztermében péntek délután. A DK elnöke vastaps kíséretében lépett színpadra, hogy helyzetértékelést tartson a párt tagjainak a parlament őszi ülésszaka előtt pár nappal, és kiadja a feladatokat.

Ma az emberek többsége biztos, kiszámítható, nyugodt életet, tisztességes, jól megfizetett munkát akar Gyurcsány szerint, ám ő azt látja, hogy „elveszett ez a világ.” Mára fájóan eltűnt szerinte az a régi filmekben látott világ, amiben volt egyfajta derűje az életnek és perspektíva az emberek előtt. „A haza nem vigyáz ránk. Az állam, ami állítólag a miénk, az nem a mi államunk” – jelentette ki a DK elnöke, majd azt javasolta a politikai közösségének, hogy a kiváltságosok, a nagyok, a kivételezettek helyett

„teremtsük meg az emberek államát, teremtsünk egy olyan hazát, ami vigyáz ránk”.

Egy olyan hazára van Gyurcsány szerint szükség, „amely nem basáskodik felettünk, amelyben nem nekünk kell neki megfelelnie”.

A méltányos osztozkodás helyére mára az önzés lépett Gyurcsány szerint, és a befolyásosok már nem csak az üzlet és a gazdaság világában diktálnak, hanem a közéleti, politikai döntések befolyását is megszerezték pénzzel, „a vége pedig az lett, hogy túszul ejtették az államot.”

„Azok, akik a miniszterelnökkel sustorogva ott a lelátón ücsörögnek, azok valahogyan nem a nem megfizetett tanárok képviselői (…), hanem a leghatalmasabbak.”

Gyurcsány úgy sejti, hogy a lelátón nem a fociról beszélgetnek, hanem arról, hogy milyen szabályokat és milyen támogatásokat szeretnének maguknak teremteni.

„Fel kell mondani a csendes belenyugvás éveit. (…) Újraosztjuk a közös jövedelmet, újraosztjuk a közös vagyont, és újraosztjuk a közös döntések befolyásolásai lehetőségét” – jelentette ki Gyurcsány, és arról beszélt: a gazdagoknak felelőssége van a kevésbé tehetősek felé.

„Amikor azt mondom, hogy nincs mese, fizessenek a gazdagok, és vegyék tudomásul, hogy mi pedig vissza fogjuk venni az ország irányításának lehetőségét, jogát és hétköznapi gyakorlatát, akkor szó sincsen fenyegetésről.”

A DK elnöke pusztán figyelmeztetésnek szánja, hogy hazafias kötelesség hozzájárulni a haza jólétéhez és üdvéhez, egyszerűen jobban hozzá kell járulnia a hazához, akinek több van. A hazafiság nem hazafias dalok éneklését jelenti, folytatta Gyurcsány. „Az valójában csak arra jó, hogy a keblet dagasztó bariton hangja elfedje a hazugság zörejét és az ellopott forintok csörgését. Hazafias dalokból nem lesz hazafias politika.”

Attól nem lesz valaki jó konzervatív, hogy a megyei kormányhivatal főnökét főispánnak hívja

„Mi nem tisztelgünk olyan államfő előtt, aki közel 1 millió embert küldött a halálba. Mi nem tisztelgünk olyan államfő előtt, aki a magyarok vélt vagy valós igazságának megtalálását a náci Németországgal szövetségében keresi” – reagált arra Gyurcsány, hogy Lázár János építési és közeledési miniszter Horthy Miklóst méltatta pár hete Kenderesen.

Szerinte a magyarok inkább azokat tekintik hősöknek, akik mentették az életet, „akik jobban hisznek a tudományban, művészetben, kultúrában, mint a halálban”.

„Attól nem lesz valaki jó konzervatív, hogy a megyei kormányhivatal főnökét mostantól főispánnak hívja, a megyét pedig vármegyére nevezik. Ettől nem konzervatív lesz, hanem bugris”

– mondta a DK elnöke, és azt javasolta a konzervatívoknak, hogy bugrisság helyett legyenek nagyszerűek, okosak, emelkedettek, ez a Teremtőnek is jobban tetszik szerinte.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Erkölcstelen hatalmi gépezet, egy nyikorogva is alig működő ország, egy szétzilált gazdaság és egyre súlyosabb megélhetési válság. Ez „a magát történelmi államférfivá maszkírozni kívánó kormányfő” teljesítménye 13 év után Gyurcsány szerint. „Az Orbán forint gyenge forint, az Orbán árak magas árak. Ezt ők csinálták, nem más. Nincs okunk büszkének lenni” – folytatta Gyurcsány, és azt is mondta: itt van az elmúlt 13 év ámokfutásának ára.

A magyar állam ma a tönkretettség, kizsigereltség, a szakértelem és bizalom hiányában a megvertség állapotában van szerinte, és „leginkább a nem működés jelét mutatja”.

„Lenne oka szégyellnie magát ennek a kormánynak, nekünk meg minden okunk megvan rá, hogy azt mondjuk, ebből elég volt”

– jelentette ki Gyurcsány.

Egy évvel a DK-s árnyékkormány megalakulása után azonban úgy látja: felkészültek arra, hogy elmondják, mit ajánlanak Magyarországnak. „Alkalmasak vagyunk, és be fogjuk tudni bizonyítani, (…) hogy rajtunk nem fog múlni, hogy az országgal közösen megteremtsük az emberek államát, ahol a haza vigyázni fog ránk” – fogalmazott Gyurcsány, majd a beszéd végén kiadta a feladatot a párt tagjainak: „el kell mondani Magyarországnak, hogy van ennek a kormánynak alternatívája, hogy lehet másfajta országot is teremteni, van értelme a küzdelemnek, amit közösen csinálunk”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!