Három év alatt több mint ötmilliárd forint beazonosíthatatlan forrás jutott a Megafonhoz

2023. szeptember 20. – 06:41

Három év alatt több mint ötmilliárd forint beazonosíthatatlan forrás jutott a Megafonhoz
A Megafon csapata és Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője, kampányfőnöke a Tranzit Fesztiválon 2023 augusztusában – Fotó: Megafon / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább nyolcmilliárd forint érkezett az elmúlt években a kormánypárti influenszereket foglalkoztató, illetve a Fidesz érdekében kampányokat folytató szervezetekhez úgy, hogy az összeg forrásáról semmi sem deríthető ki – írja a 24.hu.

A lap a hivatalos bírósági beszámolók alapján összeszedte, hogy mennyi beazonosíthatatlan forrás érkezett az utóbbi években Fidesz-közeli Civil Összefogás Fórumához (CÖF), a Megafonhoz és pár kisebb Facebook-oldalhoz.

A Békemenetet is szervező CÖF mögött álló Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) az állami cégek (pl. Szerencsejáték, MVM) busás támogatásai mellett több mint 2 milliárd forintot kapott magánszemélyektől, akiknek a nevét nem tüntették fel a bíróságon leadott beszámolójukban.

A 2019-es önkormányzati választás után pár hónappal megalapított Megafon három év alatt több mint 5 milliárd forintot kapott.

A szervezet korábban annyit közölt, hogy közpénzt nem kapnak, támogatóik pedig jobboldali üzletemberek. Hogy mégis kik ezek a jobboldali üzletemberek, az nem derült ki a beszámolóikból.

A Megafonhoz köthető egyébként Európa idei legdrágább politikai YouTube-kampánya a „háborúpárti baloldalról” – hogy erre mennyit költöttek, arról ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.

A kopasz oszt (itt írtunk róla bővebben) Facebook-oldal mögött álló Aktuális Média 2022-ben ismeretlen forrásból 634 milliós támogatáshoz jutott, 2021-ben a beszámolója szerint 75 milliót kapott támogatásként, azaz az utóbbi két évben több mint 700 millióval segítették külső forrásból a működését.

A K-Monitor, a Political Capital és a Transparency International Magyarország jelentése szerint a kormányoldal a kampány során bőven túllépte a törvényileg megengedett költéshatárt: csak plakátból nyolcszor annyit helyezhettek el – a kiszervezett kampány módszerével –, mint a közös ellenzék, azaz nagyjából ötből négy plakáton vagy a kormányt támogató, vagy az ellenzéket lejárató üzenettel találkozhattunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!