Republikon: Megtorpant a Fidesz-tábor csökkenése, féléves mélyponton a Momentum

2023. november 7. – 05:01

Republikon: Megtorpant a Fidesz-tábor csökkenése, féléves mélyponton a Momentum
A Fidesz székesfehérvári rendezvénye 2022 tavaszán – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Háromból egy választónak nincs pártja, a Fidesz-tábor hónapok óta tartó lemorzsolódása megtorpant, a Momentum népszerűsége féléves mélyponton van. Egy most vasárnapi választáson az LMP és az MSZP is parlamentbe jutna – derült ki a Republikon Intézet októberi pártpreferencia-kutatásából, amit a Telexen ismertetünk először.

Komoly, statisztikailag releváns elmozdulások nem voltak az előző havi felméréshez képest, de igazolódni látszanak a szeptemberben mért nagyobb elmozdulások. Egy hónappal ezelőtthöz képest ugyan csak 1 százalékponttal, de tovább nőtt a bizonytalanok aránya,

októberben minden harmadik választó (33 százalék) mondta magáról, hogy nincs pártja.

Az elmúlt egy évben még soha ilyen sok bizonytalan nem volt a Republikon havi méréseiben, és augusztushoz képest már 5 százalékponttal nőtt az arányuk. A jövő júniusi európai parlamenti választás egyik nagy kérdése lehet, hogy melyik párt tudja mozgósítani ezt a szavazói réteget.

Megtorpant a Fidesz hónapok óta tartó népszerűségcsökkentése. Sőt, a pártválasztók körében Orbánék hibahatáron belül – 1 százalékponttal – még erősödtek is. Ebben ráadásul még nem játszhatott szerepet az új csok hatása, mert azt az adatfelvétel után jelentették be. Egy év alatt összességében 5 százalékponttal csökkent Fidesz támogatottsága a pártválasztók között, míg a teljes népességen belül 6 százalékkal kevesebben szavaznának ma a kormánypártra, mint 2022 októberében.

A DK támogatottsága a Republikon Intézet felméréseiben hónapok óta stagnál: októberben is 12, illetve 18 százalékon áll a teljes népesség és a pártválasztók között. Gyurcsány Ferenc tavaly szeptemberben még azt várta, hogy ilyenkorra már másfél millió választója lesz a DK-nak. Ehhez képest ma ugyanott áll a párt népszerűsége a Republikon felmérése szerint, mint tavaly ilyenkor.

Három hónapja nem változott a Mi Hazánk Mozgalom támogatottsága sem a Republikon méréseiben, Toroczkai Lászlóék már stabilan tartják a harmadik helyüket a pártok rangsorában. A teljes népesség körében 7, a pártválasztók között pedig továbbra is 10 százalékon áll a Mi Hazánk.

Féléves mélypontra került októberben a Momentum: legutóbb áprilisban mérték ilyen alacsonyra a párt népszerűségét. Szeptemberhez képest hibahatáron belüli mértékben – 1-1 százalékponttal – csökkent a Momentum támogatottsága a teljes népesség (5 százalék) és a pártválasztók körében (7 százalék) is.

Nem véletlenül ment neki Donáth Anna látványosan a DK-nak az utóbbi hetekben. A Momentum EP-képviselője a lapunknak adott interjúban arról beszélt, a párt népszerűsége azért rekedhetett meg az elmúlt egy évben, mert a választók szerint ők is beleragadtak az ellenzéki mocsárba, és nem látni a Momentum politikai ajánlatát. Ezen próbálna meg most változtatni.

A Republikon felmérései alapján a Magyar Kétfarkú Kutya Párt szeptemberben már utolérte a Momentumot, de októberben nem tudta megelőzni. Támogatottságuk hibahatáron belüli mértékben, 1-1 százalékponttal csökkent, de már fél éve a parlamenti küszöb feletti. Ha tudják tartani ezt a szintet, és képesek mozgósítani a szavazóikat, egy EP-mandátum összejöhet jövő júniusban.

Az LMP az egyetlen ellenzéki párt, amely a felmérés szerint erősödni tudott az elmúlt egy hónapban. Ungár Péterék októberben ismét elérték az 5 százalékos parlamenti küszöböt, míg a teljes népesség körében 3 százalékponton áll a zöldpárt. Ebben talán Ungár médiaturnéja is szerepet játszhatott. Az LMP társelnöke nemrég például azt mondta: pártja örömmel lenne a DK SZDSZ-e, ha kormányra kerülnének, és a DK helyett kritizálta Donáth Annát.

Ugyancsak a parlamenti küszöb felett mérték az MSZP-t októberben. A szocialisták egy évvel korábban még 8 százalékponton álltak a Republikon kutatásában a pártválasztók körében, de támogatottságuk augusztusban beesett 4 százalékra is. A teljes népesség 3 százaléka szavazna az MSZP-re.

Nem jutna önállóan a parlamentbe egy mostani választáson a Jobbik-Konzervatívok és a Párbeszéd-Zöldek sem, a felmérésben egyik párt sem tudott egy tapodtat sem elmozdulni szeptemberhez képest. A teljes népesség körében a Jobbik 2, a Párbeszéd 1, míg a pártválasztók között előbbi 3, utóbbi 2 százalékponton áll.

A felmérésben nem szerepeltek az újabb pártok, mint például Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Néppártja, Jakab Péter Nép Pártján formációja, és a Vona Gábor-féle Második Reformkor sem.

Módszertan: A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült október 17–24. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint
reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. Hibahatár: a teljes népesség esetén +/-3,2 százalék, a pártválasztók esetén +/-3,8 százalék.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!