Tarr Zoltán a kirúgásáról: Az államnak dolgozni nem jelenti, hogy az ember ne lehetne más véleményen, mint az aktuális kormány

2024. április 10. – 14:30

Tarr Zoltán a kirúgásáról: Az államnak dolgozni nem jelenti, hogy az ember ne lehetne más véleményen, mint az aktuális kormány
Magyar Péter szervezésében nemzeti menetet és demonstrációt tartottak az új Magyarországért Budapesten, 2024.04.06-án. A Deák téri gyülekező után a Bajcsy-Zsilinszky út és az Alkotmány utca érintésével a tömeg a Kossuth térre vonult, ahol beszédet mondott Tarr Zoltán református lelkész is – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Szakmai munkát végeztem egy szakmai munkahelyen, de úgy látszik, elképzelhetetlen, hogy valaki az államnak dolgozzon, ha nem ért egyet a kormánnyal” – mondta a Telexnek Tarr Zoltán, református lelkész, akit azután rúgtak ki állami munkahelyéről, hogy felszólalt Magyar Péter szombati tüntetésén, a Kossuth téren.

Tarr Zoltán, volt zsinati tanácsos, aki egyébként az egyik alapítója Magyar Péter szombaton bejelentett egyesületének, hétfőig a Nemzetgazdasági Minisztérium egyik háttérintézményénél, a Neumann János Nonprofit Kft.-nél dolgozott, még egy hét volt hátra a próbaidejéből, amikor közölték vele, hogy nem véglegesítik a szerződését. Tarr Zoltán digitalizációs technológiai témákkal foglalkozott a cégnél, az volt a dolga, hogy közvetlen uniós forrásokat kutasson fel és szakmai háttéranyagokat készítsen. Azt mondta, a munkájának nem volt bizalmi eleme, kollégáival együtt készített olyan szakmai anyagokat, amiket felhasználtak Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szövegeihez is.

Lehet, hogy pikáns a helyzet, de az államnak dolgozni nem jelenti, hogy az ember ne lehetne más véleményen, mint az aktuális kormány

– mondta Tarr arra a kérdésre, hogy nem tartja-e összeférhetetlennek a cégnél végzett munkát a Kossuth téri felszólalással. Szerinte akkor lenne összeférhetetlen, ha bármilyen tudomására jutott titkos kormányzati tervről vagy stratégiáról beszélt volna. „Velem vagy a munkámmal nem volt gond” – mondta Tarr Zoltán, aki állítja, kínosan ügyelt arra, hogy a munkahelyét vagy a szakmai munkáját ne említse egyik megszólalásában sem.

A református lelkész azt mondja, régóta foglalkozik kutatásfejlesztéssel, digitalizációval, részt vett többek között okosváros-stratégiák kidolgozásában, 2019-ig az Invitechnél dolgozott. Amikor a kegyelmi ügy kirobbanása után kritikát fogalmazott meg Balog Zoltánnal szemben, és interjút adott a Szemléleknek, akkor „informálisan figyelmeztették”.

Nem zárom ki, hogy Balog Zoltán járt közben

– mondta Tarr az elbocsátásával kapcsolatban, és hozzátette, hogy azt tartja a küldetésének, hogy megoldja a Balog-ügyet a református egyházban, szerinte „ez egy olyan mély állapot, amit kezelni kell”.

Részletesen beszélt arról, hogy személyesen nem találkozott Balog Zoltánnal a kegyelmi ügy kirobbanása óta, bár kért tőle időpontot, de nem kapott választ a megkeresésére.

„Már az első levelem megírásakor tisztában voltam azzal, hogy érhet atrocitás, de a kegyelmi ügy és annak kezelése a református egyházon belül arra indított, hogy nem maradhatok csendben, úgy éreztem, hogy fel kell szólalnom az egyházon belül. Balog Zoltán hagyta, hogy a köztársasági elnök és a volt igazságügyi miniszter elbukjon, elrugaszkodott nyilatkozatokat tett, és kínosan ügyel arra, nehogy ügydöntő ülésen találkozzon az egyházzal. Pedig teljesen irracionális, hogy ő még a posztján van, Balog Zoltánnak minden posztjáról le kellene mondania” – mondta.

Bár Novák Katalin nyilvánosan nem osztott meg részleteket a lemondásához vezető kegyelmi döntésről, a Direkt36-nak és a Telexnek korábban több egymástól független kormányzati, illetve az államfői hivatalhoz közel álló forrás azt állította, hogy a kegyelmi ügyben fontos szerepet játszott Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház vezetője, korábbi miniszter, Novák tanácsadója és régi mentora, ennek részleteiről itt írtunk.

Tarr Zoltán reagált Menczer Tamás állításaira is. A Fidesz kommunikációs igazgatója a Facebookon azt írta Magyar Péternek Tarr kirúgása ügyében: „Miért kellene a kormánynak egy olyan emberben megbíznia, aki meg akarja buktatni?!”

„Menczer Tamás állításának minden szava a demokrácia, a demokratikus alapelvek ellen szól, ráadásul egy hazug állítás” – mondta Tarr a Telexnek.

Magyar Péter és Menczer Tamás üzenetváltása a Facebookon
Magyar Péter és Menczer Tamás üzenetváltása a Facebookon

Tarr Zoltán szerint a poszt annak a beismerése, hogy aki nem ért egyet a legnagyobb kormánypárttal, annak mennie kell a munkahelyéről.

Ráadásul a kormánybuktatásra vonatkozó indoklás is hazug, mert kizárólag a Balog-ügyről beszéltem és már jóval a felszólalásom előtt, a Szemléleknek adott interjú megjelenése után informálisan figyelmeztettek. Úgy látszik, hogy Balog püspök cézárként hol kegyelemért, hol kivégzésért jár közben

– mondta Tarr, aki a 444-nek arról is beszélt, hogy munkaügyi pert fontolgat. Mint a Telexnek mesélte, „sok együttérző és kedves megkeresés és biztatás mellett több ügyvéd is felajánlotta a segítségét” neki, de azon még nem gondolkodott, mennyi kártérítést kérne, ha kérne egyáltalán.

Az elbocsátását hírül adó posztban Magyar Péter azt is bejelentette, hogy felkéri Tarr Zoltánt, hogy legyen az európai parlamenti képviselőjelöltjük. A lelkészt meglepte, hogy felmerült a neve, de azt mondta, releváns opció lehet. „A mozgalomban ott vagyok, fontosnak tartom, szeretnék segíteni, hogy pozitív irányba forduljon a felgyülemlett negatív energia, a Magyra Református Egyház nem tud megújulni enélkül” – mondta Tarr Zoltán a Magyar Péterhez és a Talpra Magyarok Közösségéhez fűződő viszonyáról.

Magyar Péter április elején beszélt először arról, hogy egy párttal, egy egyesülettel és egy ernyőszervezetként működő mozgalommal készülne fel a nyári EP- és a 2026-os országgyűlési választásra. Azt továbbra sem lehet tudni, hogy Magyar milyen párttal tervez indulni a júniusi EP-választáson, de a képviselőjelölti helyekre pályázatot írt ki.

Tarr Zoltán hétfőn a Válasz Online-nak adott interjújában arról beszélt, hogy ingyen adta át az általa alapított egyesületet Magyar Péternek. Elmondta, hogy Magyar Pétert nem ő kereste meg, egy közös ismerősük hozta össze őket, de a kegyelmi ügy volt a közös pont. „Már elhatároztuk a megszüntetését, amikor kiderült, hogy Magyar Péternek egyesületre van szüksége. A neve is nagyon jó volt: Legyél a változás! Abban maradtunk, hogy mivel nekünk úgysincs épp tervünk vele, átadjuk neki” – mondta Tarr Zoltán a lapnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!