Magyar Péter párttal, egyesülettel és ernyőszervezettel is készül a választásokra

2024. április 5. – 12:44

Másolás

Vágólapra másolva

Egy párt, egy egyesület és egy ernyőszervezet kombójával készül Magyar Péter a júniusi EP- és önkormányzati választásokra és a 2026-os országgyűlési választásra – írja a Hvg360.

Az ernyőszervezet a Talpra Magyarok Közössége lesz, amelyet Magyar már a március 15-i megmozdulásán bejelentett. Az egyesületet most jegyezték be, de a nevét egyelőre nem árulta el Magyar, csak annyit mondott, nem Talpra Magyarok lesz. Azt sem lehet tudni, kik az alapítói, de Magyar a Hvg360-nak azt mondta, a napokban elárulhatja.

Az is titok egyelőre, hogy Magyar milyen párttal lép szövetségre, hogy elindulhasson a júniusi EP-választáson. Új pártot nem tud létrehozni erre a célra, olyan jelölőszervezet kell ugyanis, amelyik a június 9-i választások hivatalos kiírásának pillanatában, március 12-én már be volt jegyezve.

A választás kitűzésekor 185 jogerősen bejegyzett párt volt Magyarországon, a kört azonban jelentősen szűkíti, hogy Magyar korábban kikötötte, olyan párt nem jöhet szóba, amelynek parlamenti képviselete van, és olyanhoz sem csatlakozna, amely megkérdőjelezhető múltú, „közéletben problémás szereplők” vannak benne, vagy kamupárt.

Arra a kérdésre, hogy szombaton bejelenti-e, milyen párttal indul, Magyar annyit válaszolt: „Részben”.

A háromszintű modell (párt, egyesület, közösség) egyébként hasonlít az Orbán Viktor, majd Márki-Zay Péter által életre hívott polgári körökre. Magyar a Hvg360-nak nem tagadta a hasonlóságot a polgári körökkel, bár ő maga nem használná ezt a kifejezést.

Még nem fogadnak el pénzadományokat

Arra a kérdésre, hogy a szombati tüntetést, a színpadot, a hangosítást és az egész rendezvényt milyen forrásból fedezik, Magyar azt mondta, hogy az eddigiekhez hasonlóan részben a saját pénzéből, részben pedig tárgyi felajánlásokból és ingyenes biztosított szolgáltatásokból.

„Nagyon sokan akarnak nekünk pénzadományt is juttatni, de egyelőre ilyet nem fogadtunk el, mert majd csak most, az egyesület létrejöttével nyílik meg ez előtt a jogi lehetőség”.

„A Fidesz létrehozott egy olyan jogszabályi környezetet, hogy szinte ne lehessen pártokat jogszerűen finanszírozni, ezeket mi be fogjuk tartani, nem fogunk elfogadni külföldről, meg céges finanszírozásokat a pártnál, de az egyesületnél más szabályok vannak, oda várjuk majd a támogatást” – mondta Magyar. Azt viszont hangsúlyozta, hogy „nem gyűjtünk majd mikroadományokat ládikákban”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!