Ingyen adta át egyesületét a reformátusok volt zsinati tanácsosa Magyar Péternek

2024. április 8. – 11:40

Másolás

Vágólapra másolva

Ingyen adta át Tarr Zoltán református lelkész az általa alapított egyesületet Magyar Péternek – erről is beszélt a volt zsinati tanácsos a Válasz Online-nak adott interjújában.

Tarr Zoltánnal azután készített interjút a lap, hogy a volt zsinati tanácsos felszólalt a Magyar Péter által szervezett szombati tüntetésen. A lelkész szombaton a kegyelmi ügyről azt mondta: elfogadhatatlan, amit Balog Zoltán tett, és az is, ahogyan az ügy kirobbanása óta viselkedik.

Balog Zoltán kegyelmi ügyben érintett szerepével már több cikkben is foglalkoztunk. K. Endre kegyelmi botrányának kirobbanása után Balog is szorult helyzetbe került, a Direkt36-nak és a Telexnek ugyanis több, egymástól független kormányzati, illetve az államfői hivatalhoz közel álló forrás azt állította, hogy a kegyelmi ügyben fontos szerepet játszott Novák tanácsadójaként és régi mentoraként. Balog ezek után hosszas huzavona után visszalépett zsinati elnökként, a Dunamelléki Egyházkerület püspökeként azonban maradt az egyház egyik fontos pozíciójában.

Tarr Zoltán szerint Balog Zoltán lemondása nem végcél, hanem a szükséges minimum ahhoz, hogy visszajussanak legalább a nullpontra. „A feladat az, hogy a Magyarországi Református Egyházat segítsük visszatalálni alapvető küldetéséhez” – mondta a Válasz Online-nak. Szerinte a leválthatatlanság mítoszát ideje lerombolni.

Azt mondta, amíg ő zsinati tanácsos volt, személyes konfliktusa nem volt Balog Zoltánnal. De szerinte a kegyelmi botrány mindannak a kicsúcsosodása, ami ellen folyamatosan dolgozott.

A Válasz Online-nak azt mondta: Magyar Pétert nem ő kereste meg, egy közös ismerősük hozta össze őket. Persze a kegyelmi ügy volt a közös pont. Az egyesület alapításakor nem volt célja, hogy alternatív református egyházat hozzon létre, de elméleti lehetőségként ez is megfordult a fejében.

Az egyesülettel azért nem foglalkoztak később, mert elfáradtak, mindenkinek volt más állása, nem jutott ilyesmire energia. „Már elhatároztuk a megszüntetését, amikor kiderült, hogy Magyar Péternek egyesületre van szüksége. A neve is nagyon jó volt: Legyél a változás! Abban maradtunk, hogy mivel nekünk úgysincs épp tervünk vele, átadjuk neki” – mondta Tarr Zoltán.

Tarr Zoltán cikkünk megjelenése után írásban jelezte, hogy az egyesület létrehozásakor, rövid életű működésekor nem merült fel egyáltalán az egyházi alternatíva létrehozása. A két dolog, az alternatív létrehozás elméleti ötlete, és az egyesület között nem volt és nincsen semmilyen kapcsolat. Az egyesületben, aminek semmi köze nem volt egy alternatív egyház elméleti létrehozásához, fáradtak el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!