Kirúgták munkahelyéről Tarr Zoltánt, aki felszólalt Magyar Péter tüntetésen

2024. április 9. – 13:40

Másolás

Vágólapra másolva

„Szombati megmozdulásunk egyik felszólalóját, Tarr Zoltánt a közreműködése miatt hétfőn azonnali hatállyal elbocsátották munkahelyéről” – írja Facebook-oldalán Magyar Péter. A volt zsinati tanácsos felszólalt a Magyar által szervezett szombati tüntetésen, a kegyelmi ügyről azt mondta: elfogadhatatlan, amit Balog Zoltán tett, és az is, ahogyan az ügy kirobbanása óta viselkedik.

Magyar Péter arról írt, hogy Tarr próbaidős alkalmazott volt egy állami technológiai cégnél, így jogi aggályt nem emelhetnek. „De súlyos erkölcsi elveket sért és alaptörvény-ellenes , ha valakit véleményéért és annak felvállalásáért utcára tesznek” – írta. Szerinte a református lelkész egyetlen „bűne”, hogy felszólalt a szombati tüntetésen és szót emelt Balog Zoltán ellen.

A posztban Magyar Péter azt is bejelentette, hogy

felkéri Tarr Zoltánt, hogy legyen az európai parlamenti képviselőjelöltjük.

„Tarr Zoltán református lelkész, sok területnek és témának szakértője. Foglalkozott az egészségügy, a köz-, és felsőoktatás működésével. Hazai és nemzetközi rendezvények szervezésében mutatta meg közösségi és együttműködési készségeit. Hazai és EU projektek szervezésében és lebonyolításában szerzett gazdag tapasztalatot, különös tekintettel közvetlen uniós forrásokra” – indokolta Magyar Péter a felkérést.

A kirúgás Magyar Péter szerint „ékes bizonyíték” az egyház és állam „kóros és elfogadhatatlan összejátszására” Hozzátette: „A magát családbarátnak mondó kormány világos és egyértelmű utasítása alapján egy háromgyerekes apát tettek utcára azért, mert a hatalom nem tűrheti, hogy egy olyan eseményen szólalt fel, amely nem a fennálló rendszert és annak vezetőjét dicsőítette”.

A református lelkész hétfőn a Válasz Online-nak adott interjújában arról beszélt, hogy ingyen adta át az általa alapított egyesületet Magyar Péternek. Elmondta, hogy Magyar Pétert nem ő kereste meg, egy közös ismerősük hozta össze őket, de a kegyelmi ügy volt a közös pont. „Már elhatároztuk a megszüntetését, amikor kiderült, hogy Magyar Péternek egyesületre van szüksége. A neve is nagyon jó volt: Legyél a változás! Abban maradtunk, hogy mivel nekünk úgysincs épp tervünk vele, átadjuk neki” – mondta Tarr Zoltán.

Tarr Zoltán azt is kifejtette, hogy Balog Zoltán lemondása szerinte nem végcél, hanem a szükséges minimum ahhoz, hogy visszajussanak legalább a nullpontra. „A feladat az, hogy a Magyarországi Református Egyházat segítsük visszatalálni alapvető küldetéséhez” – mondta. Hozzátette: ameddig ő zsinati tanácsos volt, személyes konfliktusa nem volt Balog Zoltánnal, de szerinte a kegyelmi botrány mindannak a kicsúcsosodása, ami ellen folyamatosan dolgozott.

Tarr Zoltánt mi is kerestük, de megkeresésünkre nem reagált.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!