Magyar Péter: Van B és C opció is

2024. április 8. – 20:16

Magyar Péter: Van B és C opció is
Magyar Péter az április 6-i tüntetésen – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Mindennek rendelt ideje van, hamarosan meglesz a pártbejelentés, mondta Magyar Péter az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfőn. Azért nem árul el még konkrét időpontot, mert ismeri a propaganda működését, és a lehető legkevesebb időt szeretné meghagyni nekik a lejárató kampányra. A műsorvezető kérdésre Magyar Péter elárulta, hogy több párt is szóba jöhet, megvan a sorrend, B és C opció is van, „de az ördög nem alszik”, ezért még kivárnak a bejelentéssel.

Magyar Péter megismételte, hogy a szombati tüntetésen részt vevők létszámát a Kossuth téren mondták neki a helyszínt biztosító rendőrök. A hatóság folyamatosan figyeli a tömeget, fenn vannak a drónjaik, és ha azt tapasztalják, hogy a vártnál sokkal többen vannak, akkor növelniük kell a rendőri létszámot. Szerinte „a propaganda arra sem figyelt, hogy valami hihető számot mondjon, 25 ezer résztvevőről számoltak be”.

Miért gondolja, hogy pánik van a Karmelitában? Erről azt mondta, hogy a miniszterelnök legközvetlenebb környezetéből vannak információi. Szerinte azt próbálják elhitetni magukkal, hogy a Fidesz szavazóit nem érinti a változás, ugyanakkor a Republikon szerint 600 ezren hagyták ott a kormánypártokat. Magyar szerint ezek a szavazók eleinte a bizonytalanok táborát gyarapítják, majd idővel átállnak hozzájuk.

A Fidesz támogatottsága a Republikon felmérésében 2023 áprilisában a biztos pártválasztók körében 48 százalék volt. Ebben a mérésben 30 százalék volt a bizonytalanok aránya. Ez alapján, a mérési hibahatárra tekintettel a Fidesznek egy éve 2,56-2,99 millió szavazója lehetett. Az idei legfrissebb, márciusi felmérésben a bizonytalanok aránya 27 százalékpont volt, a Fidesz támogatottsága a biztos pártválasztók körében pedig 36 százalék. A hibahatárokra tekintettel ez alapján a Fidesz tábora most 1,95-2,38 millió fő. A felmérések bizonytalanságára tekintettel tehát biztosan azt állíthatjuk, hoyg a Fidesz legalább kétszázezer, legfeljebb egymillió szavazatot vesztett az elmúlt egy évben, a felmérések átlagában azonban valóban kijöhet a Magyar által is említett hatszázezres érték.

Magyar ezután arról beszélt, hogy egyre mélyebbre megy a propaganda színvonala, „ma a napszemüvegemet vették célba”. A szombati tüntetésen minden harmadik ember azt mondta neki, hogy a rogáni propaganda olyan szintre süllyedt, amilyenre korábban nem volt példa, és ezért csatlakoztak a tömeghez. Szerinte a NER a törzsszavazóit próbálja megvédeni, ugyanezt csinálja a Demokratikus Koalíció is. „Jelenleg nincs ellenzék, ha körülnézünk” – tette hozzá.

Beszámolt arról is, hogy pályázatot tesznek közzé, lehetséges EP-képviselők jelentkezését várják. Négy-öt biztos jelöltjük van, nem fognak huszonegyet beadni, de legalább két jelöltet civil módon szeretnének kiválasztani. Hasonlóra korábban Franciaországban volt példa.

De mikor lesz program? Szerinte az Andrássy úton elmondott 12 pontja éppen 12 ponttal több, mint amit a Fidesz mond, „mert ők csak annyit hajtogatnak, hogy folytatják”. Azt szeretné elérni, hogy erős tagállamokra épüljön az unió, ne legyen az, hogy a nagyobbak elnyomják a kicsiket, azokat, akik húsz éve csatlakoztak az EU-hoz. Azt mondta, az Európai Néppártba szeretne beülni, ha lesznek képviselőik.

„Az igazi atombomba a magyar nép, ezt bebizonyítottuk április 6-án”

– mondta, hozzátéve, hogy amiket ő tud, az csak a jéghegy csúcsa. Magyar szerint elegük van az embereknek, és ez legkésőbb június 9-én ki fog derülni Orbán Viktor és Rogán Antal számára is.

Kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy van-e még olyan hangfelvétele, amit nyilvánosságra hozna. Azt is később árulja el, hogy részt vesz-e az EP-listavezetői vitán, ha lesz olyan.

A kegyelmi ügy és Magyar Péter színre lépése óta szokatlanul élénk a hazai közélet, de ezen az eleve magas fordulatszámon tekert még néhány fokozatot március utolsó hete: Magyar nyilvánosságra hozott egy súlyos állításokat tartalmazó hangfelvételt, amellyel még a közélettől elvileg visszavonult Varga Juditot is újra a nyilvánosság elé rántotta, hogy ő is megtegye a maga súlyos állításait. Ebben a cikkben tömören összefoglaltuk a legfontosabb fejleményeket.

Magyar Péter szombat délután tömegtüntetést szervezett, amelyen követelte, hogy a kormány adja vissza a hatalmat és a választás lehetőségét a népnek. Bejelentette, hogy országjárásra indul, anyák napjára pedig újabb tüntetést hirdetett.

Magyar egy Facebook-posztban a rendőrségre hivatkozva azt írta, hogy szombati rendezvényén körülbelül 250 ezer ember vehetett részt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság viszont a Telex megkeresésére azt írta, hogy sosem bocsátkoznak tömegbecslésekbe, így Magyar a létszámról nem kaphatott tőlük információt. Az erről szóló cikkünkre Magyar a Facebookon kommentelt, és állítja, hogy a rendőrségtől származik az általa közölt létszám.

Vasárnap hármas vitára hívta Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet, amit szerinte a köztévében kellene megtartani. A DK sietve közölte, hogy „amennyiben a vitakezdeményezés az európai parlamenti választásokra vonatkozik, Dobrev Klára, a DK–MSZP–Párbeszéd közös listavezetője áll rendelkezésre”.

Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerint Magyar Péter baloldali politikus lett, és pontosan azok támogatják, akik Márki-Zay Pétert támogatták. Hozzátette, hogy a helyzet ma súlyosabb, mint valaha, „a háborúpártiak már készülnek a háborúra, és ebből a háborúból nagyon könnyen lehet világháború is”.

A szombati tüntetésen készült videónkat itt nézhetik meg azok, akik lemaradtak róla, de kíváncsiak rá:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!